Foto: permeti-jone.com
- Saranda, micul oras albanez situat in partea de sud-vest a tarii, are iesire la Marea Ionica. Aceasta pozitie i-a influentat evolutia. Inca din antichitate grecii au intemeiat aici o asezare pe care au numit-o Onchesmos.
Populatia sa de circa 15.000 locuitori formata preponderent din albanezi, greci si italieni ca urmare a diferitelor contexte din trecut, creeaza impresia unui oras cosmopolit aflat la interferenta mai multor culturi europene.
Cea mai mare bogatie a localitatii este cadrul natural al carui farmec este dat de modul in care apa cristalina se imbina dealurile domoale. Si peste toate acestea se aseaza civilizatia.
Climatul mediteranean cu peisaje specifice a contribuit intr-o mare masura la transformarea sa in destinatia turistica de astazi. Fiind situat in apropierea Insulei Corfu, orasul Saranda atrage un numar mare de turisti prin serviciile puse la dispozitie, prin posibilitatile multiple de petrecere a timpului liber si prin obiectivele culturale care il recomanda.
Dupa un prim contact cu specificul locului si dupa o vizita la edificiile reprezentative ale orasului ar fi indicat sa cunoasteti si imprejurimile. Astfel, mergand spre sud veti descoperi orasul ilir Butrint cu o vechime de 2500 ani, ce a fost adus la lumina de arheologii italieni in anul 1920, si care a fost inclus in patrimoniul UNESCO in anul 1997.
Dintre ruinele de remarcabila valoare, vechiul amfiteatru, templul lui Eusculap, baptisteriul si zidurile orasului antic sunt impresionante.
Un alt obiectiv aflat la numai 2 km de Saranda este Castelul Lekursi ce dateaza din sec XV-XVI. Constructia impozanta care domina unul dintre dealurile aflate in apropierea orasului Saranda a fost opera sultanului Soliman, fiind ridicata in campania de cucerire a Insulei Corfu.
Pentru a cunoaste viata simpla a satelor traditionale albaneze puteti vizita asezarile Lukova, Borshi si Piqerasi in care veti gasi oameni primitori ce inca se indeletnicesc cu vechile mestesuguri transmise din generatie in generatie.