2. In Suedia inainte de Paste copiii sarbatoresc o adaptare locala pentru mult mai cunoscutul Halloween. De Skartorsdag (ziua de joi a saptamanii dinaintea sarbatorii pascale) copiii se imbraca in costume de vrajitoare si au asupra lor o matura veche sau si mai bine o crenguta inmugurita pe post de matura, eventual impodobita cu panglici viu colorate. Merg de la o casa la alta, cerand dulciuri, o versiune suedeza de "trick or treat". Se pare ca originile acestei traditii pastrate si in prezent ar data din perioada precrestina, dar cel mai probabil este un obicei medieval, o legenda din acea perioada spunand ca in acea zi de joi toate vrajitoarele se intalnesc pe un munte, iar sambata se vor intoarce acasa, prefacandu-se ca nu s-a intamplat nimic. Mai mult decat atat, duminica vor incerca sa mearga alaturi de ceilalti credinciosi la biserica. Iar pentru a le pacali si a le alunga nu doar ca trebuie sa porti un costum de vrajitoare (sau tot ceva care sa sperie si sa le faca sa creada ca toti sunt ca ele) dar se aprind in zonele rurale si focuri mari, care sa le alunge pe cele care zboara noaptea deasupra satelor.
3. In Cehia se mai pastreaza obiceiul (mai mult in sate decat in orase) de a lovi usor femeile cu o ramura de salcie in zilele dinaintea Pastelui, originile simbolice ale acestei traditii datand probabil dinaintea crestinismului si asigurand sanatatea si fertilitatea celei "pedepsite", dar asigurand si fericirea, prosperitatea familiei. Daca femeia nu este casatorita inca atunci cei din familia sunt cei care o vor atinge usor cu ramura de salcie, altfel sotul este cel care trebuie sa o faca.
4. Zilele dinaintea Pastelui sunt in Norvegia perfecte pentru cei pasionati de romane, seriale si filme politiste. De cateva decenii bune in aceasta perioada sunt lansate mai multe titluri noi si colectii de romane politiste, la televizor sunt programate unele dintre cele mai bune seriale si lungmetraje de gen, prietenii se intalnesc sa mai discute despre cartile proaspat aparute, iar pe cutiile de lapte sunt tiparite benzi desenate cu enigme si detectivi (desi uneori cel care va rezolva misterul este o vulpe cu pardesiu sau un iepure inteligent, cu palarie si ochelari). Daca va plac enigmele si misterele Norvegia pare sa fie destinatia ideala in aceasta saptamana.
5. In Polonia tatal nu are voie sa se implice in vreun fel in pregatirea prajiturilor si cu atat mai putin nu trebuie sa le ajute pe gospodine cand pregatesc pasca. Nici macar nu trebuie sa intre in bucatarie. Se spune ca altfel va imbatrani mai repede, ii va albi deodata mustata, iar aluatul nu va mai creste. Pastrata din vremuri patriarhale, traditia se pastreaza si astazi, fiind valabila si pentru bunici sau unchi daca acestia sunt prezenti.
6. Nu iepurasul va fi unul dintre simbolurile pascale cele mai iubite in Australia, ci Bilby. Un marsupial cunoscut si sub numele de marele iepure marsupial, un animal cu urechi lungi, din pacate pe cale de disparitie, bilby era in trecut foarte raspandit. A fost vanat intensiv in trecut pentru carnea sa considerata o delicatesa, iar habitatul natural a fost afectat si distrus de oameni si alte specii. Mic, asemanator iepurelui pe care il cunoastem cu totii, cunoscut si ca un puternic si neobosit sapator care isi face mereu vizuini in deserturile din partea centrala a continentului, a fost adoptat cu succes ca simbol. Si nu doar pentru ca este amuzant, dar si ca un semnal de alarma privind disparitia unor specii de animale. Asa ca in loc de iepurasi veti putea gusta cate un bilby de ciocolata.
7. In multe zone din Ungaria, Cehia, Polonia, in sambata si duminica Pastelui tinerele necasatorite sunt stropite din abundenta cu apa de viitorii pretendenti (si nu este doar un gest simbolic, chiar se folosesc aproape intotdeauna galeti pline) pentru a fi sanatoase, iubite si a se bucura de o viata lunga si prospera. Iar ca rasplata in multe parti cei care le-au udat cu apa primesc din partea "victimelor" oua vopsite, dulciuri, vin.
Foto: wikipedia.org