2. Alice in Tara Minunilor, Central Park, New York, SUA - cum ii poti face o surpriza placuta sotiei, daca amandoi sunteti fani ai celebrei carti semnate de Lewis Carroll? Daca este George Delacorte, cunoscut filantrop, nu e nimic mai simplu. Comanzi un grup statuar cu Alice, Iepurele de Martie si Palarierul Nebun, plus Pisica de Cheshire (fireste, cat mai realist turnate in bronz), il montezi in 1959 in Central Park pentru ca toata lumea sa se poata bucura de el, si evental treci din cand in cand pe acolo sa vezi daca si celorlalti le place.
3. Greta Garbo, Harjedalen, Suedia - gandita ca un omagiu si o necesara completare la expozitia de fotografie "The Image of Garbo" (2016), gazduita de muzeul Fotografiska din Stockholm, statuia infatisand-o pe una dintre cele mai cunoscute si enigmatice actrite din toate timpurile, lucrata intr-o maniera clasica de artistul plastic Jon Leifsson, si-a gasit locul undeva in padurile de langa Lillhardal, Suedia. Garbo isi iubise filmele si poate si publicul, dar isi detesta celebritatea si evita adesea chiar evenimentele si premierele la care oricare alta colega de generatie s-ar fi bucurat sa participe. Retrasa si rece cu presa si intreaga industrie atunci in plina explozie, Greta Garbo chiar a refuzat sa isi ridice in 1955 un Oscar onorific, pentru intreaga activitate, preferand mereu sa mentina o necesara distanta intre adevarata Garbo si cea de pe marele ecran. Nu intamplator o statuie infatisand-o pe Garbo pare in largul sau undeva departe de aglomeratie si tumult - sculptorul nici macar nu a dat coordonate precise, lasandu-i pe admiratori sa o caute - parand ca se fereste de faima si glorie la fel ca legendarul ei model.
4. Ernest Hemingway, Havana, Cuba - masiv si abia stapanindu-si un zambet, Hemingway revenea in 2003 in restaurantul sau preferat din Havana, La Floridita, si daca poate cei mai in varsta si-ar fi putut aminti de americanul care isi petrecuse atata vreme in tara lor, cei mai tineri trebuiau sa se multumeasca de aceasta data cu o statuie. Reusita, dar sculptorul Jose Villa Soberon - "responsabil" si pentru un reusit John Lennon cubanez - lucrase cu migala peste opt luni la acest proiect, si se pare ca era nu doar un admirator, dar si un artist inspirat care a reusit sa surprinda esenta personajului. Si pentru ca totul sa fie cat mai veridic Hemingway sta rezemat de bar, la capatul acestuia, si parca asteapta sa primeasca ceva de baut sau sa inceapa o conversatie.
5. Rocky Balboa, Philadephia, SUA - daca statuia din bronz infatisandu-l pe celebrul pugilist si-a facut aparitia pentru prima oara in filmul cu numarul trei din longeviva saga, acest Rocky urias devenit repede atractie turistica nu ar fi existat fara entuziasmul lui Stallone, care l-a comandat artistului plastic A. Thomas Schomberg. Privita initial ca un element de decor destul de scump si asezata astazi la baza scarilor pe care personajul le urca in film (ascensiune simbolica si inspirata care a suscitat deja destule comentarii) statuia a fost la un pas de a disparea din spatiul public, desi actorul o donase orasului. Au fost destule voci care au sustinut ca nu este o opera de arta, si cu atat mai putin o creatie potrivita pentru a sta la intrarea in Muzeul de Arta al orasului. Dupa indelungi negocieri si controverse, statuia a fost mutata la baza scarilor, si paradoxal sau nu destui dintre fanii seriei Rocky ajung sa viziteze si colectiile muzeului, dupa urcare pe iconicele trepte, 72 la numar.
6. Ronald Reagan, Budapesta, Ungaria - nu este tocmai un monument pe care te-ai astepta sa il gasesti in Budapesta, fie si la mica distanta de ambasada americana, dar statuia instalata in vara lui 2011 ca un omagiu adus popularului om politic a fost de la bun inceput un succes. Semanand neasteptat de mult cu modelul si asezata chiar pe sol, nu pe un soclu care sa impuna distante, pare de la departare ca este chiar unul dintre trecatori.
7. Albert Einstein, Washington D.C., SUA - instalata aici in 1979, la centenarul Einstein, statuia din bronz de la National Academy of Sciences (fizicianul fusese primit in NAS in 1922), este imaginea unui Einstein relaxat si bonom, cu o urma de zambet, surprins de Robert Berks departe de o imagine sobra si poate crispata a unei celebritati in lumina reflectoarelor. Este un Einstein care se odihneste, care si-a gasit un pic de timp pentru sine, care poate nici nu se gandeste la o eventuala conferinta sau o viitoare descoperire, ci pur si simplu isi petrece cateva ore singur. Dar un Einstein din bronz care isi asteapta cu eterna rabdare vizitatorii.
Foto: meduza.io, centralparcnyc.org, nearadio.no, wikipedia.org, philly.com, tripadvisor.com, dc.about.com
Ianuarie 2017