inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

Sapte romane despre pictori celebri

1 Comentarii

1. Irving Stone – Bucuria vietii

Un bestseller care a fost primit cu entuziasm de critica si mai ales de public, cu numeroase editii si traduceri in toata lumea, “Bucuria vietii” avea sa fie si sursa de inspiratie a filmului omonim, avandu-i in rolurile principale pe Kirk Douglas (Vincent van Gogh) si Anthony Quinn (Paul Gauguin), astazi considerat una dintre cele mai bune biografii cinematografice turnate vreodata.

Vanduta in milioane de exemplare de la prima editie din 1934, cartea povesteste viata lui Vincent van Gogh de la inceputurile sale ca angajat al unei galerii de arta la Londra pana la misterioasa moarte la doar 37 de ani, pastrand in mare cronologia si faptele, dar fictionalizand anumite momente si detalii. Ca sursa principala de informatie Irving Stone a folosit corespondenta pictorului, editata in trei volume masive, care avea sa fie ulterior o adevarata mina de aur pentru istorici si cercetatori.

Un roman care se citeste pe nerasuflate, probabil unul dintre cele mai bune dedicate unui mare pictor. De altfel Irving Stone a mai publicat si un roman dedicat lui Michelangelo, “Agonie si extaz”, la randul sau un succes de public si critica.



2. Lisa Stromme – Fata cu fragi

Strigatul” lui Edvard Munch ramane una dintre cele mai cunoscute, admirate, neintelese si misterioase tablouri din toate timpurile, si in oricare dintre variantele originale este la fel de nelinistitoare si angoasanta. Iar viata artistului, dominata de tristete, crize depresive intense, alcoolism, internarea voluntara intr-o clinica de psihiatrie, pare singura biografie posibila pentru a da nastere acelei imagini iconice.

Dar daca in spatele unuia dintre cele mai cunoscute tablouri din toate timpurile, revendicat de nenumarati alti artisti ai generatiilor ulterioare, ar sta in realitate o poveste de dragoste (un capitol dureros in viata adevaratului Munch). Spre sfarsitul veacului al XIX-lea un anume Edvard Munch, un tanar si original pictor, marcat de tristete si melancolie, cu prea putini admiratori si multe regrete, ajunge intr-un mic orasel pentru putina liniste si, de ce nu, a se regasi. Nu este singur.

In fiecare an aici vin tot felul de oameni, multi dintre ei pictori, actori, muzicieni sau scriitori, un refugiu artisti si boem (pe cat o permit normele epocii) unde Munch va face de la bun inceput nota discordanta, si va trai o poveste de dragoste pe masura tristetilor sale.


3. Luigi Ugolini – Romanul lui Caravaggio

Biografia lui Caravaggio este in mare cunoscuta, din fericire, desi exista si numeroase zone “albe” si misterioase privind viata acestui pictor care a reusit sa revolutioneze arta epocii sale, a avut protectori si adversari deopotriva de puternici, a fost nevoit sa paraseasca Roma pe care o iubea in urma unui incident nici acum pe deplin lamurit (dar care l-a facut vinovat de crima) si sa ajunga la un moment dat chiar in Malta, unde isi va implini visul din copilarie, devenind cavaler.

Pentru a-si sfarsi viata tumultoasa, presarata de scandaluri si izbucniri de furie, la doar 38 de ani, in circumstante pe care nu le cunoastem astazi cu precizie. In decursul carierei sale Caravaggio a reusit aproape de fiecare data sa intre in conflict cu oricine devenea o autoritate care incerca sa ii controleze viata, lucrarile i-au fost uneori respinse de clerici pentru a fi cumparate cu entuziasm si pentru sume impunatoare atunci de protectorii sai, si tot timpul ar fi fost dominat de senzatia ca in el sunt doua persoane, cea buna, dedicata artei, si cea rea, iubind taverna, scandalul, violenta si cearta.

O figura cu numeroase umbre, esentiala pentru a intelege istoria artei italiene si europene, pe care prolificul Luigi Ugolini (1891-1980) avea sa o foloseasca drept sursa de inspiratie pentru unul din romanele sale de succes. A fost doar unul dintr-o lunga serie de astfel de carti dedicate pictorilor, oamenilor politici sau figurilor istorice, de la Machiavelli si Iulius Cezar la Dante, Garibaldi, Michelangelo sau Titian.


4. Matteo Strukul – Michelangelo ereticul

Michelangelo a ramas in istoria artelor plastice una dintre figurile mitice fondatoare, cu nenumarate studii, analize, evaluari si monografii, toate refacand biografia unui geniu adesea dificil si greu de inteles, lucrand cu o intensitate greu de egalat, de fiecare data convins (si dovedind ulterior) ca el era cel care avea dreptate.

Pornind de la o intamplare reala si un capitol dificil din viata artistului, cand se ajunsese aproape la un conflict deschis cu puternica Biserica, Matteo Strukul ofera cititorului un fascinant “ce ar fi fost daca”, o istorie alternativa in care imaginatia intalneste documentul, fantezia cronica, iar Michelangelo devine eroul unui roman istoric cu elemente de thriller.

In perioada 1542-1547 Michelangelo ar fi aderat la valorile unui grup care isi dorea sa reformeze radical Biserica Catolica, asa numitii “Spirituali”, care vor deveni repede o tinta a temutei Inchizitii, iar odata cu ei si artistul protejat de unii dintre puternicii zilei. La un pas de a fi declarat la randul sau eretic, Michelangelo isi da seama ca in acel moment nu doar arta, ci si viata sa sunt in pericol, ca arta compromisului, atat de necaracteristica lui, este necesara, si ca ar putea sa piarda totul intr-o clipa.


5. Tracy Chevalier – Fata cu cercel de perla

Acesta este cu siguranta cel mai cunoscut tablou semnat de Vermeer, reprodus, imitat si parodiat de-a lungul secolelor si devenit parte a culturii de masa (probabil ca imaginea este mult mai familiara publicului larg decat numele pictorului), dar informatiile despre viata lui Johannes Vermeer sunt putine si uneori contradictorii. Un artist care lucra indelung la un tablou, cu migala si rabdare care (se pare) nu era tocmai pe placul potentialilor cumparatori, fascinat de scenele de interior si de feminitatea conjugala, casnica, blanda si dominata de moralitate si nu de senzualitate, cu un simt al luminii si al culorii greu de egalat, Vermeer ramane un mister cand vine vorba de viata sa.

Ceea ce ar fi o problema pentru un cercetator devine punctul de plecare al unui roman de succes. Cand nu ai o biografie sau ceea ce cunosti este prea putin (cazul lui Vermeer) de ce sa nu iti folosesti inspiratia, talentul si familiarizarea cu atmosfera si gandirea epocii pentru a-i construi o naratiune, poate mai frumoasa mai interesanta si chiar mai convingatoare decat realitatea. Rezultatul? Un bestseller, repede tradus si ecranizata, cu siguranta unul dintre cele mai frumoase romane despre un mare pictor al trecutului.


6. Gerhard W. Menzel – Pieter Bruegel nazdravanul

Enigmatic, plin de umor si bun cunoscator al proverbelor si zicatorilor din epoca sa (nu putine dintre ele sunt obscure astazi, sensurile au fost uitate), Pieter Bruegel (cel Batran, pentru a-l diferentia de fiul sau, Pieter cel Tanar) a avut din timpul vietii acea inteligenta constiinta de sine a marelui artist.

Fie ca era vorba de Turnul Babel, nenumarate scene taranesti ce ascundeau mai mult decat parea la prima vedere, de orbii care se tineau unul dupa altul pentru a se prabusi ca un sir de piese de domino, de ilustrari ale intelepciunii populare, scene biblice transfigurate in haine moderne sau compozitii stranii, inca neintelese, care i-au facut pe unii comentatori sa il asemene misterului numit Hieronymus Bosch, Bruegel a fost prolific, inventiv, ironic mergand uneori pana la sarcasm, sincer fara a deveni didactic, plin de forta creativa fara a se repeta si a se pierde.

Scris de un specialist in domeniu, un bun cunoscator al vietii, operei si epocii, este romanul care reda cititorului un Bruegel viu, aflat inca la inceput de drum, pentru a-l urma pas cu pas de-a lungul cartii pana sa devina acel Pieter Bruegen, nu pe nedrept (desi spre neplacerea lui) poreclit de unii dintre contemporani nazdravanul.





7. Somerset Maugham – Luna si doi bani jumate

Inspirat de viata tumultoasa a pictorului Paul Gauguin, cel care a ales in cele din urma departarile exotice si a abandonat o viata familiala solida si plictisitoare, dar si o cariera de succes, acesta este probabil cel mai cunoscut dintre romanele lui Somerset Maugham, autor care s-a bucurat de o imensa popularitate, fiind tradus si reeditat in toata lumea.

Nu este o biografie clasica, nici un roman biografic ce reda pas cu pas, cu minime schimbari, viata lui Gauguin (care apare aici sub numele de Charles Strickland), este o biografie alternativa ce pastreaza unele dintre detalii si momente, dar ceea ce reuseste, in buna masura pentru ca este vorba de un autor cu experienta, este sa il imagineze pe Gauguin/Strickland asa cum “ar fi putut sa fie”. Credibil, viu, cu defectele si slabiciunile sale, uneori exploziv si gata de orice pentru arta sa, dedicandu-se acesteia si asumandu-si orice risc, este in egala masura un Gauguin (sau orice mare pictor ce lupta cu demonii sai) convingator si un erou pe care il admiri tocmai pentru ca vulnerabilitatea sa este reala, suferinta autentica.

Fie si doar pentru ca Somerset Maugham a avut curajul sa isi imagineze viata unui artist despre care contemporanii se plangeau ca este dificil si adesea violent, boem si incapatanat pana la fanatism, transformandu-l dintr-o problema intr-un personaj atat de puternic, face din “Luna si doi bani jumate” un titlu clasic.

Foto: polirom.ro, humanitas.ro

Voteaza


Comentarii 1 comentarii
❤️ Adrienne is interested in your profile! Click Here: http://inx.lv/6b9F?h=e38c163f757f4693c64b555a4913b2ec- ❤️

w0jiurm

0 2022 reply
0 0
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Va recomandam
The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec Now and Then
The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”

“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu “ ...

Il Porcellino una dintre cele mai populare atractii ale Florentei
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei

O realista si impresionanta statuie din bronz infatisand un mistret, cu blana aspra, colti mari si botul deschis, Il Porcellino este una dintre atractiile orasului Florenta, si poate fi vazut in ...

Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse
Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse

Scriitorul norvegian Jon Fosse (in varsta de 64 de ani) este castigatorul Premiului Nobel pentru Literatura 2023, opera sa cuprinzand piese de teatru, poezie, eseistica, romane, dar si carti pentru ...

Bruce Springsteen a lansat o noua piesa Addicted to Romance care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului She Came to Me
Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me”

Bruce Springsteen a lansat astazi un nou cantec, “ Addicted to Romance ”, o piesa noua compusa pentru coloana sonora a peliculei “ She Came to Me ”, o comedie romantica ...

Pieptenele pentru mustata care i a apartinut lui Freddie Mercury s a vandut cu peste 150 000 de lire
Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire

Un mic pieptene din argint pentru mustata, un produs Tiffany & Co., a fost una dintre marile surprize in cadrul licitatiilor dedicate regretatului Freddie Mercury, dupa ce un colectionar a platit ...

Scurta incursiune in istoria filmului
Scurta incursiune in istoria filmului

Sursa foto: wikipedia.org Se poate afirma, fara nicio indoiala, ca pana la aparitia filmului, lumea nu descoperise inca sensul modern al cuvantului divertisment . Noua era tehnologica deschisa ...

Sticla de Murano arta mestesug traditie venetiana
Sticla de Murano - arta, mestesug, traditie venetiana

Murano, insula situata la 2 km de tarm in laguna venetiana, incanta prin farmecul cladirilor vechi si liniste. Aici s-a dezvoltat inaintea perioadei moderne o industrie a sticlei devenita celebra in ...

Cinci filme despre pictori celebri
Cinci filme despre pictori celebri

1. Lust For Life (1956) Un film destinat de la bun inceput sa devina un clasic, fie doar pentru cei doi mari actori care domina fiecare clipa: Kirk Douglas in rolul lui Vincent van Gogh si un ...

Stiati caA Taiwan
Stiati ca? Taiwan

1. Taiwan este o destinatie turistica tot mai populara. Si nu este de mirare. Are peste 1500 de kilometri de coasta, unele dintre cele mai frumoase si bine intretinute plaje din lume - si potrivit ...

Arhitecti romani Ion Mincu
Arhitecti romani. Ion Mincu.

Ion Mincu s-a nascut pe 20 decembrie 1852 la Focsani . Arhitect, profesor si deputat roman. Profesor la Scoala de Arhitectura din Bucuresti si intemeietor totodata al Scolii Nationale de ...

Ludwig van Beethoven biografie
Ludwig van Beethoven - biografie

Familia compozitorului era originara din Brabant, Belgia, tatal fiind muzician la Curtea din Bonn. Mama viitorului compozitor era o femeie blanda si retrasa, cunoscuta pentru bunatatea ei; ...

Craciunul in Franta

In Ajunul Craciunului copiii isi lasa pantofii langa soba pentru ca Pere Noel sa le puna in ei darurile. Bradul de Craciun este impodobit noaptea, pentru ca in dimineata de Craciun copiii sa gaseasca ...

Cele mai cunoscute 10 castele medievale
Cele mai cunoscute 10 castele medievale

10. Castelul Harlech - Tara Galilor Construit in secolul XIII de catre Regele Edward al Angliei, in regiunea Gwynedd, ca parte a lantului de fortarete ce ar fi trebuit sa respinga atacurile ...

Universitatea Banatului din Timisoara

Adresa: Calea Martirilor nr. 1 Telefon: 40256- 16 20 32; 16 20 39 Specializari: Protectia mediului Stiinte economice Relatii publice Comunicare si relatii publice ...

Universul picturii Pictori celebri si semnaturile lor
Universul picturii. Pictori celebri si semnaturile lor.

Semnaturile artistilor au fascinat intotdeauna, de la cele simple la cele foarte complicate, simbolice, reprezentative pentru ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec:  “Now and Then” The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”
“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu ...
Alte recomandari:
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me” Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Muzeul Louis de Funes Muzeul Louis de Funes A fost jandarmul Ludovic Cruchot intr-o serie de filme care s-au bucurat de o incredibila popularitate. L-a jucat pe Harpagon, a fost expertul in gastronomie Charles Duchemin, l-a infruntat pe Fantomas si a jefuit o banca alaturi de intreaga familie, a ... Alte destinatii: Acasa la August Macke Acasa la Cezanne in Aix-en-Provence Mozart la Brno Cea mai mica statuie din Stockholm Lituania, tara cu unul dintre cei mai batrani stejari din lume + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Umbra lui Caravaggio
Umbra lui Caravaggio Viata unuia dintre cei mai controversati, influenti si fascinanti pictori din toate timpurile ajunge pe marile ecrane intr-un film regizat de Michele ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Hotul de arta de Michael Finkel
Hotul de arta de Michael Finkel Stephane Breitwieser. Un nume prea putin cunoscut in istoria artei recente. Nu a fost nici pictor, nici sculptor, nici un grafician sau gravor de ......
+ alte recomandari: Carte Artline