Daca din punct de vedere fizic, vasta Campie Panonica poate fi socotita cea mai monotona unitate de relief din Europa centrala, nu acelasi lucru se poate spune din perspectiva etno-culturala. Campia Panonica cuprinde regiuni din Ungaria, vestul Romaniei, nordul Serbiei si al Croatiei, estul Sloveniei si al Austriei, sudul Slovaciei si o portiune din coltul sud-vestic al Ucrainei. Oferta culturala joaca un rol compensator, iar promovarea si reprezentarea acesteia este facuta in principal de orasele vechi.
Stari Slankamen, Serbia
Stari Slankamen din Serbia este unul dintre orasele moderne care s-au format peste urme din Antichitate. Din asezarea infiintata de Romani in primul secol i. Hr. sub numele Acumincum, s-au putut scoate la lumina urme de fortificatii, sculpturi ale zeului Jupiter si alte artefacte. Din 1451, a fost proprietatea Huniazilor iar din 1498 a lui Ioan Corvin. Acumincum a fost declarat sit arheologic de mare importanta in 1991, intrand sub protectia statului sarb.
Cortanovci, Serbia
Cortanovci este un sat situat in provincial Vojvodina. Datorita climatului placut si a vecinatatii fluviului Dunarea, localitatea este preferata vara pentru vacante si concedii. Cortanovci mai este cunoscut pentru liniste si pentru specificul sau sarbesc.
Velika Gorica, Croatia
Scitarjevo este un loc care apartine administrativ de Velika Gorica, cel mai mare oras din regiunea Zagreb. Atractia este cunoscuta pentru Andautonia, un sit arheologic cu ramasite din epoca romana.
Budapesta, Ungaria
Orasul antic Aquincum era situt la granite nord-estica a provinciei Panonia cu Imperiul Roman. Ruinele sale se gasesc in prezent pe teritoriul Budapestei. Se crede ca Marcus Aurelius a scris la Aquincum o parte din cartea Meditatii. Parte dintre artefactele gasite in sit sunt gazduite de Aquincum Museum
Carnuntum, Austria
Carnuntum a fost un castru pe Dunare, capitala a Panoniei de Sus dupa cel dintai secol. Urmele romane sunt situate in Austria de Jos, la jumatatea distantei dintre Viena si Bratislava, acoperind peste 10 km patrati si sate precum Petronell-Carnuntum sau Bad Deutsch-Altenburg.
Celje, Slovenia
Celje este un oras central european tipic, al treilea ca marime din Slovenia. Palatul Celjski a fost proiectat intre 1905-1906 de Peter Paul Brang, acelasi arhitec care a realizat Palatul administrativ din Suceava si Liceul Liviu Rebreanu din Bistrita.
Oradea, Romania
Situat in vestul Romaniei pe Crisul Repede, in vecinatatea granitei cu Ungaria, Oradea este resedinta si cel mai mare municipiu al judetului Bihor. Cetatea Oradea, ale carei vestigii se pot vedea si astazi, este mentionata intaia oara in 1241, cu ocazia efectuarii unor reparatii grabnice pentru a face fata unui iminent atac tataro-mongol. Cladirile vechi in stilurile baroc, romantic, eclectic impanzesc orasul, iar cele mai reprezentative dintre acestea sunt Palatul Baroc, fostul Muzeu al Tarii Crisurilor, Sirul Canonicilor sau fostele palate din zona pietonala a Oradiei.
Sursa foto: wikipedia.org
I. C.
editor artline.ro