Bazat pe romanul de succes scris de Michael Cunningham, acest regal cinematografic aduce in primplan trei destine legate de Doamna Dalloway, una dintre cele mai cunoscute carti scrise de Virginia Woolf, jucata aici inimitabil de Nicole Kidman. O Virginia Woolf care se apropie cu pasi repezi de un final tragic, luptandu-se cu puternicele crize depresive si incercand in tot acest timp sa scrie mai departe, constienta ca este singura ei sansa. Si nu pentru un fabulos destin postum ca scriitoare, ci pur si simplu pentru a mai trai inca o zi. Pana in momentul in care aceasta evadare nu a mai fost posibila. Nicole Kidman a dat viata unui personaj imposibil de uitat, ceea ce avea sa ii aduca si un Premiu Oscar, alaturi de multe alte nominalizari si distinctii.
2. Shakespeare In Love (1998)
Biografia unui scriitor celebru atrage uneori aproape la fel de mult ca opera sa, mai ales cand povestea unei vieti are atat de multe zone albe ca in cazul lui William Shakespeare. Stim si intelegem mult prea putin despre cine a fost de fapt Shakespeare, dar in aceasta biografie fictiva creatorul este reinventat de Joseph Fiennes ca un tanar care isi doreste gloria, faima, bogatia, dar mai presus de ele stie ca in mintea si in sufletul lui este ascuns un intreg univers, si tot ce poate sa faca este sa il aduca in fata lumii. O comedie? Poate. O drama? De ce nu. Un spectacol cu numeroase nume cunoscute in distributie, o reinventare a unei posibile vieti a lui Shakespeare si un film care demonstreaza ca si un subiect aparent arid pentru marele public poate sa capete farmec, vitalitate si nu in ultimul rand umor.
3. Mary Shelley (2018)
Filmul biografic regizat de Haifaa al-Mansour o aduce in fata publicului de astazi pe Mary Shelley, cea care a ramas in istoria literaturii pentru Frankenstein sau Prometeul modern (interpretata de Elle Fanning), o figura fascinanta si avangardista in epoca sa. Si nu singura, ci alaturi de alti doi autori celebri, Percy Bysshe Shelley (Douglas Booth) si Byron (Tom Sturridge), o sansa pentru spectatorul si cititorul de astazi sa inteleaga legaturile dintre cei trei, cum a inceput Mary Shelley sa scrie romanul care i-a adus faima si cum i-a venit ideea, dar mai ales de ce au marcat decisiv curentul romantic.
4. Capote (2005)
Daca acesta ar fi fost singurul rol al regretatului Philip Seymour Hoffman, ar fi fost suficient pentru a ramane in istoria cinematografiei. Cu manierismele, prezenta si reala fascinatie pentru cartile sale, Capote jucat de Hoffman a convins, cucerit, intrigat publicul si criticii, iar faptul ca pelicula se ocupa doar de o parte a vietii scriitorului, rezistand inspirat tentatiei unei biografii mai ample dar cenzurate de constrangerile de durata si spatiu narativ, s-a dovedit castigator. Truman Capote pregateste una dintre cartile sale care au scris istorie, Cu sange rece, reeditata si tradusa in repetate randuri, iar calatoria in lumea sa personala si in spatiul sau intim este convingatoare, pasionanta si nu in ultimul rand emotionanta. In special pentru cei care i-au citit si recitit cartile.
5. Impromptu (1991)
Poate ca astazi George Sand nu mai este citita ca in urma cu peste un secol, cand soca intreaga societate nu atat prin cartile sale, cat prin faptul ca fuma in public, purta pantaloni si incepea o relatie libera cu nimeni altul decat Chopin (si nu numai), dar filmul in care Judy Davis o joaca inspirat si inteligent ramane un titlu obligatoriu pentru cine vrea sa descopere lumea culturala a epocii. O lume vie, alerta, in continua schimbare, in care puteai intalni scriitori, pictori, muzicieni celebri pe langa care treceai pur si simplu pe strada, si un film cu o distributie impresionanta si acel farmec al fictiunii impletite cu istoria si al naratiunii cinematografice in stil clasic. Categoric George Sand a revolutionat moravurile si opiniile vremii, mai mult prin prezenta decat prin cartile sale, iar “Impromptu” este o veridica versiune a povestii.
6. Colette (2018)
Avand-o pe Keira Knightley in rolul principal, filmul este inspirat de biografia cu numeroase episoade spectaculoase dar si controversate a renumitei scriitoare franceze (astazi din pacate mult mai putin cunoscuta si citita), ale carei romane s-au bucurat de succes de public si critica intr-o vreme in care femeilor le era greu sa publice si mai ales sa fie acceptate de publicul larg. Cu o distributie bine aleasa, un scenariu care foloseste in mare masura elemente si date reale (cu acea doza fictionala necesara), este o pelicula interesanta pentru dinamica dintre personaje, reconstructia surprinzator de veridica a epocii si lumii literare, dar si pentru ca o face pe Colette sa redevina ceea ce a fost in urma cu mai bine de un secol: o voce moderna, sigura pe sine si gata sa provoace si sa invinga un intreg sistem cu ideile si stilul ei.
7. Bright Star (2009)
O poveste de dragoste pasionanta si un capitol de istorie a poeziei europene, Bright Star este un film inspirat de legatura dintre poetul John Keats si muza lui, Fanny Brawne, fara de care poate ca nu ar fi scris o mare parte dintre paginile sale. Naratiune cu parfum de epoca, intensitate emotionala care nu devine insa nici macar o clipa doar o alta melodrama, una din acele biografii literar-cinematografice in care Ben Whishaw si Abbie Cornish par sa fie alegeriel perfecte pentru cele doua roluri principale, poveste despre scris, iubire, suferinta si moarte (Keats avea sa paraseasca aceasta lume la doar 24 de ani). Pe scurt un film greu de uitat inca de la prima vizionare si o productie care i-ar putea face pe multi sa citeasca macar una dintre poeziile lui Keats.
Foto: imdb.com