Ar fi putut un alt actor decat Marlon Brando sa il joace pe Don Vito Corleone? Greu de crezut. In 1972, cand ecranizarea romanului scris de Mario Puzzo era lansata pe marile ecrane putini si-ar fi imaginat ca prima parte a trilogiei lui Francis Ford Coppola va scrie un capitol esential in istoria cinematografiei, iar pesimistii se asteptau la un esec. Chiar daca bugetul initial nu fusese unul generos. Cu o distributie ce astazi pare ideala, un scenariu ce avea sa fie acuzat ca transforma lumea Mafiei intr-o poveste romantica si fascinanta si un regizor care a stiut cum sa foloseasca nume ca Al Pacino, James Caan, Robert Duvall sau Diane Keaton,
“Nasul” avea sa ramana in memoria cinefililor ca un titlu de neratat. Iar Brando a reusit sa domine intregul film, publicul gandindu-se inainte de orice la Don Corleone atunci cand venea vorba de “The Godfather”. Un Don Vito Corleone in picioare, tinand in brate o pisica (care a aparut mai mult din intamplare pe platou si avea sa “joace” fara voia ei un rol marunt, dar important), gata sa faca o oferta pe care nimeni nu ar putea-o refuza.
2. The Lord of the Rings – Gandalf
Trilogia “Stapanul Inelelor” a fost un veritabil fenomen cinematografic si o ecranizare pe masura cartilor lui J.R.R. Tolkien, reusind sa ii faca pe multi sa le citeasca sau reciteasca din nou si din nou.
Ulterior au aparut jocurile, benzile desenate, muzica inspirata de lumea lui Tolkien, cartile si serialele fantasy care imitau sau preluau teme si motive, iar jucariile sau figurinele pentru colectionari nu puteau lipsi.
Un Gandalf gata de lupta este doar unul dintre modelele lansate, inca relativ usor de gasit (desi poate multi ar alege mai curand un Gollum), si alaturi de Frodo Baggins sau un Legolas poate fi inceputul unei viitoare colectii.
3. Cast Away – Chuck & Wilson
In “Cast Away” (2000) Tom Hanks a reusit unul dintre rolurile sale memorabile, un angajat FedEx care ajunge sa retraiasca aventura lui Robinson Crusoe pe o insula indepartata, dupa ce avionul sau s-a prabusit, iar el, Chuck Noland, a fost singurul supravietuitor.
Va ramane aici pentru multa vreme, inconjurat de putinul pe care a reusit sa il salveze din epava si o parte din coletele FedEx, unele avand in interior obiecte mai mult decat utile, altele absurd de nefolositoare dincolo de orice urma de civilizatie, ca si cand destinul ar fi vrut sa ii ofere si un strop de umor sarcastic.
Singurul sau prieten va fi o minge, care va primi nu doar un chip abia schitat, dar si numele Wilson, partener de discutii si in buna masura cel care il va ajuta sa isi pastreze pe cat posibil mintea intreaga pana cand va reusi sa plece de pe insula. Un Chuck barbos, salbatic, avand intr-o mana o sulita cu un peste ghinionist si in cealalta pe straniul sau prieten improvizat Wilson.
4. Fight Club – Tyler Durden
Sunt si cazuri in care figurina Funko Pop seamana prea putin cu modelul, dar din fericire nu este cazul aici. Inainte de a deveni un film regizat de David Fincher, “Fight Club” a fost o carte publicata de Chuck Palahniuk, care a avut fanii ei, si nu putini la numar, chiar inainte de o ecranizare primita cu elogii si controverse pe masura povestii. A fost genul de pelicula ce marca o generatie si era redescoperita peste ani, a fost un succes financiar dar mai ales a influentat radical subculturile epocii – multi isi imaginau ca sunt Tyler Durden, sau macar aproape de el – iar Brad Pitt isi adauga un rol care i-a facut pe multi sa il priveasca diferit.
O aparitie relativ recenta in vastul catalog de figurine inspirate de filme si seriale celebre, modelul seamana surprinzator de mult cu Tylder Durden, pastrand fireste caracteristicile deja celebrelor figurine, fara sa lipseasca nici sapunul. Fireste, roz. Cu sigla “Fight Club”. Cei care au citit cartea si/sau vazut filmul isi amintesc sigur ce rol avea.
5. Braveheart – William Wallace
Poate ca Mel Gibson l-a transformat pe eroul scotian (despre care izvoarele istorice spuneau mult prea putin) intr-un personaj mai degraba fantastic, imaginar, iar cadrul istoric a fost modificat copios, potrivit mai curand pentru un scenariu de blockbuster, dar rezultatul final a fost un film care a convins, sedus si entuziasmat. In ciuda unor critici care nu s-au lasat impresionati si ar fi preferat mai curand o cronica istorica decat o poveste frumoasa, dar foarte departe de realitate.
Jucand rolul principal si semnand si regia, Gibson a tratat totul cu o bucurie creativa care se simte, o pofta de a scrie o poveste care ar trebui sa fie adevarata, chiar daca istoricii profesionisti nu sunt de acord.
Dar scenele de lupta, atmosfera, cadrele cu muntii salbatici, vechiul trop al eroului care lupta impotriva tiraniei si nedreptatii au transformat “Braveheart” intr-un film greu de uitat, cu toate slabiciunile sale. Iar fanii ar putea sa adauge colectiei si aceasta figurina, cu William Wallace gata de lupta, chipul pictat in albastru si celebrul kilt.
6. Monty Python and the Holy Grail – King Arthur
Astazi figurinele Funko Pop inspirate de celebra comedie din 1975 sunt ceva mai scumpe decat media si mai greu de gasit, dar cu siguranta ca fanii filmului ar fi cel putin tentati sa se bucure de personajele dintr-o poveste stranie, inedita si in cel mai pur stil al umorului britanic de calitate.
Parodiind momente, legende si personaje istorice intr-o maniera inteligenta si aparte, care avea la randul ei sa inspire nenumarate copii, tributuri in cele mai diverse productii (de la filme si benzi desenate la jocuri video) si imitatii mai mult sau mai putin stangace, a fost un film care a reusit sa reziste si sa convinga pe masura ce generatiile si gusturile se schimbau, o poveste pe care poate ca la inceput, pana ii intelegi farmecul, o vei privi cu reticenta.
Absurda uneori? Cu siguranta. Plina de un umor cu totul special? Probabil principala calitate a filmului. Un titlu pe care ar trebui sa il vezi macar o data in viata? Categoric.
7. Indiana Jones Adventure – Indiana Jones
Daca Harrison Ford il va juca din nou pe Indiana Jones in partea a cincea (si ultima) a francizei ramane de vazut, iar pe masura trecerii timpului pare sa fie un alt proiect care nu a avut sansa. Poate si pentru ca al patrulea film nu a fost tocmai pe gustul fanilor si criticilor.
Dar arheologul cu bici, palarie si haina de piele, gata sa calatoreasca in orice loc din lume pentru a gasi artefactul dorit, luptand impotriva nazistilor, cautand Graalul sau incercand sa scape din capcanele pregatite de un cult subteran sin infricosator, a ramas intotdeauna unul dintre cele mai populare personaje, indiferent de varsta celor care ii urmareau aventurile sau de tara. Curajos, gasind mereu solutii inedite, rezolvand enigme si mistere care pareau imposibile celorlalti, Indy a fost mereu eroul perfect.
Cu toate slabiciunile sale foarte omenesti. Si daca modelele precedente sunt foarte scumpe astazi, aceasta versiune a lui Indiana Jones cu biciul si idolul de aur este putin mai accesibila.
Foto: amazon.com, tvandfilmstuff.co.uk