Dintre toate legendele transmise si consemnate de-a lungul timpului, aceea relatata de Platon privind insula Atlantida a intrigat poate cel mai mult tagma invatatilor. O parte a lor nu se indoiesc nici astazi de existenta istorica a Atlantidei, socotind ca la obarsia mitului s-ar afla perla Cycladelor, frumoasa insula Santorini. Legenda orasului pierdut din Atlantida a fost inspirata de eruptia vulcanica petrecuta cu 3,600 de ani in urma, responsabila pentru distrugerea civilizatiei minoice.
Imbracata, astfel, intr-o aura de mister si bucurandu-se de cele mai spectaculoase peisaje din Grecia insulara, nu este de mirare ca Santorini a devenit o destinatie celebra pretutindeni in lume. Suprafata insulei este de 96 km patrati si se afla la circa 130 mile nautice de portul Piraeus.
Insula de origine vulcanica este definitia contrastelor, oferind turistilor munte si mare, liniste si agitatie, alb si albastru din belsug. Linia de coasta abrupta a partii vestice este in opozitie cu plajele intinse din partea de est, unele nisipoase iar unele cu pietricele. De asemenea, este un loc in care pote fi admirate biserici ortodoxe si traditii. Trei dintre cele mai bune plaje de incercat sunt Kokini Paralia (Plaja Rosie), Monolithos si Kamari.
Capitala insulei Santorini, Fira (Thira), este asezata pe o faleza inalta de 400 m si reprezinta centrul de greutate din punct de vedere turistic. Casele varuite in alb si culori pastelate dulci, cupolele turcoaz ale capelelor ortodoxe, sunt toate agatate pe marginea peretelui stancos.
Cele doua muzee principale din localitate sunt Muzeul de Arheologie Santorini si Muzeul Therei Preistorice, care invata despre civilizatiile ce s-au perindat cu milenii in urma prin aceste locuri.
Muzeul descoperirilor preistorice detine o bogata colectie de vase ceramice din secolele VII-VI i. Hr. si cateva sculpturi din perioada elenistica si romana. Thira antica este un punct de mare interes arheologic, stapanit odinioara de fenicieni, dorieni, romani si bizantini. Printre obiectivele pe care le include se numara: sanctuare, case, teatre, bai, piete si resedinta lui Ptolemeu Euergetes.
Accesul catre Fira se face pe drumurile si potecile in “zig-zag” de pe partea estica, pe jos, pe magari, catari sau cu funicularul electric. La inceputul secolului al XIX-lea capitala insulei Santorini s-a mutat de la Pyrgos la Fira. De atunci orasul a inflorit dar a fost si martorul unor intamplari nefericite, precum cutremurul devastator din 1956.
Chiar si asa, este demna de toata admiratia arhitectura care imbina stilurile venetian si cicladic, traditional. Stradutele inguste ale orasului Fira sunt delimitate de zeci de taverne, restaurante si magazine de suveniruri in care puteti petrece timp de calitate. Este drept, preturile sunt simtitor mai ridicate decat in celelalte insule grecesti, dar aceasta se explica prin prezenta unei clientele selecte sosite aici cu vase de croaziera.
Sursa foto: wikipedia.org
I. C.
editor artline.ro