Orasul Santiago de Compostela, capitala provinciei Galicia, este situat in apropierea coastei de nord-vest a Spaniei si constituie unul dintre cele mai importante locuri de pelerinaj ale crestinatatii, dupa Ierusalim si Roma.
Spre deosebire de cazul altor locuri sacre, spre care se prefera deplasarea cu mijloace de transport cat mai facile, la Santiago de Compostea cei mai multi turisti si pelerini prefera sa ajunga pe jos luand parte la un itinerariu fascinant organizat anual.
Conform traditiei, in anul 830 o minune i-ar fi descoperit unui tanar locul de odihna al celui mai varstnic dintre apostoli, Sf. Apostol Iacob. Locul a fost marcat indata printr-un sanctuar pentru ca ulterior, in anul 1078, sa se inceapa constructia maretei Catedrale Santiago de Compostela.
Incepand cu secolul IX pana in prezent locul a atras tot mai multi pelerini, traseul primind din acest motiv denumirea Camino de Santiago.
Credinta, curiozitatea si uneori chiar dorinta unora de a-si demonstra puterea, determina anual peste 150 000 de pelerini si aproximativ 3 milioane de turisti din toata lumea sa ia parte la drumul spre biserica ce adaposteste moastele Sf. Iacob.
Exista mai multe rute ce pot fi urmate pentru a ajunge la Biserica Sf Iacob din Compostela dar cea mai cunoscuta, denumita "Camino Francese", are ca punct de plecare oraselul francez St. Jean-Pied-du-Port si toatalizeaza 780 km . Distanta este parcursa in 10, 20 sau chiar 30 de zile, timp in care ai sansa sa cunosti o multime de persoane noi si sa fotografiezi mii de locuri interesante.
Pelerinajul culmineaza cu vizitarea Catedralei Santiago de Compostela si cu inchinarea la moastele Sf Apostol Iacob. La capatul acestei calatorii ce pare fara sfarsit, turistii obisnuiesc adesea sa viziteze centrul vechi al orasului intrat in patrimoniul Unesco.