Foto: my.opera.com
Situat aproape de Cercul Polar, la marginea estica a Golfului Finic, orasul Sankt Petersburg si-a capatat de timpuriu farmecul si personalitatea devenind una dintre asezarile reprezentative ale tarilor rusi.
Chiar daca este al treilea oras ca marime din Europa dupa Moscova si Londra, Sankt Petersburg imbina intr-un mod inedit elementele regasite doar in marile metropole cu pitorescul asezarilor neinsemnate.
Fondat de tarul Petru cel Mare in 1703, orasul ofera si astazi o viata culturala impresionanta, concerte, teatre de balet sau renumitul festival dedicat Noptilor Albe.
Datorita functiei de capitala a Imperiului Tarist, Sankt Petersburg a cunoscut pana in anul 1918 o evolutie ascendenta in plan demografic si cultural. Cele peste 200 de palate existente in interiorul orasului si in proximitate stau marturie asupra trecutului sau grandios.
Una dintre cele mai valoroase constructii pe care le detine este Palatul de Iarna, construit intre anii 1754 -1766 ca resedinta a tarilor rusi, in care astazi functioneaza Muzeul Ermitaj. Interiorul sau de lux si arhitectura exterioara executata in stil baroc ating cel mai inalt nivel artistic. Mai putin spectaculos dar avand o semnificatie similara este Palatul de Vara, construit la cererea lui Petru cel Mare. In acelasi tipar se incadreaza si alte obiective, precum Palatul Taurid, Castelul Sfantul Mihail si toate celelalte palate neoclasice.
In afara de aceste bijuterii arhitectonice care reflecta stralucirea de odinioara a aristocratiei ruse, orasul Sankt Petersburg detine un numar impresionant de muzee, case memoriale, biserici.
Desi nu este un loc de pelerinaj consacrat, orasul Sankt Petersburg se remarca si prin catedralele construite in stil rusesc. Dintre acestea se remarca Catedrala Mantuitorului ce reflecta arhitectura traditionala, ridicata in locul in care a fost asasinat tarul Alexandru al II-lea, apoi Catedrala Sfantul Isaac ce detine una dintre cele mai mari cupole din lume si Catedrala Kazan.
Ajuns aici, vizitatorul are posibilitatea de a constata ca asupra orasului Sankt Petersburg este greu sa iti faci o imagine obiectiva. Astfel, daca pentru iubitorii de literatura si muzica Sankt Petersburg reprezinta orasul in care au creat Puskin, Dostoievski, Rachmaninov, Prokofiev, Rimski-Korsakov sau Shostakovich, pentru indragostiti reprezinta Venetia Nordului, datorita numarului mare de canale si celor 500 de poduri (Alexandru Nevski, lung de 906 m, Anichkov, Podul Albastru, Podul Leilor).