New York, 26 februarie 2008 - Concertele Sandei Weigl fac săli pline la New York, fie că au loc la Kitting Factory, Tonic, BAM Cafe, Joe’s Pub, Cornelia Street Café sau în alte locaţii prestigioase.
Ultimul număr al revistei The New Yorker, una dintre cele mai importante publicaţii culturale din Statele Unite, a ales să ilustreze rubrica evenimentelor mondene cu o fotografie a Sandei Weigl cântând melodii româneşti şi ţigăneşti la Cornelia Street Café împreună cu orchestra sa (vezi ataşament). ICRNY intenţionează să organizeze în 2008 un turneu prin care talentata interpretă să îşi întâlnească publicul din alte oraşe americane.
Sanda Weigl s-a născut în Bucureşti, unde şi-a început cariera încă din copilărie, interpretând la Televiziunea Română cântece învăţate de pe stradă şi din înregistrările legendarei Maria Tănase. Când avea 13 ani, familia sa a fost nevoită din motive politice să se mute în Berlinul de Est, unde şi-au regăsit singura rudă în viaţă, Helene Weigel, soţia lui Bertolt Brecht şi directoarea Berliner Ensemble, cu care a început să studieze în tradiţia brechtiană. După ce melodia "Der Abend Ist Gekommne", cu Sanda Weigl ca solistă în trupa Team 4, a ajuns pe locul 1 în topurile est-germane, cântăreaţa a fost condamnată la doi ani şi jumătate de închisoare pentru distribuirea de pamflete împotriva participării Germaniei de Est la înăbuşirea revoluţiei pragheze. Reacţia comunităţii internaţionale a făcut ca sentinţa Sandei să fie schimbată în 3 ani de muncă la o linie de asamblare şi interzicerea oricărei reprezentaţii publice timp de 6 ani. Considerată inamic al statului comunist, Sanda a fost expatriată în Germania de Vest, unde a început să lucreze în teatru. Întâlnirea cu faimosul regizor şi dramaturg Robert Wilson a fost decisivă pentru reluarea carierei sale muzicale şi mutarea la New York.
Sursa : ICR New York
Martie 2008