La inceputul secolului XX putin a lipsit ca San Miguel de Allede sa devina un oras fantoma. Nimeni nu se mai gandea dupa Primul Razboi Mondial ca intr-o zi localitatea va pulsa de viata ca odinioara. In ciuda pesimismului de atunci, un secol mai tarziu, San Miguel de Allende pare sa-si fi redobandit notorietatea pe fondul istoriei spectaculoase.
Fiind situat in regiunea centrala a Mexicului, San Miguel de Allende nu are acces la apele calde ale Oceanului, ca statiunile Cancun, Cozumel sau Los Cabos, insa aceasta lipsa a fost compensata prin obiective culturale.
Edificiile coloniale in stil baroc si neoclasic au atras intai atentia artistilor din strainatate, care stiindu-le valoarea au facut totul pentru a intra in posesia lor si a deschide, apoi, institute de arta si cultura, precum Allende Instituto si Escuela de Bellas Artes.
Selectantand din pleiada de calitati pe cele mai importante, va prezentam principalele puncte forte ale orasului San Miguel de Allende, asa cum apar ele reflectate in opinia specialistilor:
1. Istoria. Intrat curand printre obiectivele UNESCO, San Miguel de Allende poarta numele Generalului Ignacio Allende, una dintre figurile proeminente ale razboiului Mexican de Independenta. Istoria bogata a orasului incepe in anul 1542, cand devine un punct central in comertul cu argint.
2. Arhitectura. San Miguel de Allende este recunoscut indeosebi pentru cladirile sale bine conservate, cu arhitectura spaniola. Cea mai inalta din oras are o arhitectura aleasa, fiind tocmai biserica San Miguel Archangel. Fatada acesteia, lucrata in calcar roz, a fost inspirata de aceea a catedralei Sagrada Familia din Barcelona. Potrivit legendei, arhitectul Zeferino Gutierrez ar fi folosit o carte postala ca sursa de inspiratie.De frumusetea lor va puteti bucura si mai mult daca va cazati la un hotel aflat aproape de obiectivele turistice.
3. Magazinele eclectice. In orasul San Miguel de Allende magazinele sunt frecvent amestecuri intre galeriile de arta, magazinele de suveniruri si buticurile moderne. Cel mai graitor exemplu este farmacia Botica De Santa Teresita care vinde remedii homeopate ieftine de secole.
4. Amestecul de culturi. Bucurandu-se de un climat fizic si cultural placut, San Miguel de Allende atrage nu doar mexicani nativi ci si foarte multi artisti si scriitori, de regula ajunsi la varsta pensionarii, din SUA si Canada. De asemenea, localitatea celebreaza pe parcursul anului de mai multe ori, prin festivaluri de weekend, muzica si dansurile traditionale ale altor culturi.
5. Mancarea si bautura. Sa nu uitam, totusi, ca unul dintre atuurile principale intr-un oras nou vizitat ramane mancarea si bautura de calitate. San Miguel de Allende isi merita cu prisosinta laudele. Enrique Olvera se numara printre cei mai cunoscuti bucatari din Mexic si supravegheaza Restaurantul Moxy, din cadrul Hotelului Matilda. Meniurile servite in curtea hotelului valorifica toate preparatele culinare de seama intalnite local. Piata municipala este un alt loc unde puteti fi placut surprinsi de gastronomie.
6. Arta. Dupa al Doilea Razboi Mondial, multi soldati au profitat inscriindu-se la scolile de arta din San Miguel. Pana in zilele noastre, exista o comunitate activa in domeniul artelor, cu studiouri speciale, galerii si artizani de seama. Fabrica de arta si design La Aurora este gazduita intr-o fosta fabrica de textile si constituie, probabil, cel mai elocvent exemplu pentru reorientarea functionala a orasului.
Sursa foto: wikipedia.org
7 noiembrie 2013
I. C.
editor artline.ro