Stiati ca San Marino este cea mai veche Republica Constituţionala din lume? Acest stat este unul din cele mai mici state independente si o enclava in centrul Italiei. Legea fundamentala a acestui stat a fost adoptata inca din 1600 si reprezinta prima constitutie scrisa din lume. San Marino este o republica cu un parlament de 60 de membri, cu Marele Consiliu General si 2 sefi ai statului: Capitani Reggenti, care sunt in functie cate 6 luni. Statul acopera o suprafata de 60 km patrati si are 30.000 de locuitori.
San Marino se afla la granita dintre regioni de Emilia-Romagna si Marche. Topografia sa este dominata de Muntii Apenini si prezinta un teren accidentat. Cel mai inalt punct din tara este Monte Titano. Clima sa este mediteraneana, cu influente continentale, avand veri calduroase si ierni reci.
Micul stat european face parte din Consiliul Europei si are un loc in C.S.C.E., de asemenea a devinit membru al ONU, organizatie in cadrul careia toate natiunile membre au acelasi drepturi, indiferent de suprafata si de asezare geografica. Desi San Marino nu este membru al Uniunii Europeane, moneda nationala si oficiala este Euro.
San Marino reprezinta unul dintre acele atractii de exceptie pe care nu ai voie sa le ratezi. Intre a-i cunoaste locuitorii, a te plimba prin cetate, a servi masa la terasele cu privelisti incredibile si a-i redescoperi trecutul, e greu de spus ce e mai important. Toate acestea si inca multe altele se contopesc intr-o experienta unica. Orasele principale in afara capitalei San Marino sunt: Dogana, Castello si Serravalle. Centrul vechi istoric din orasul San Marino si Monte Titano au fost inscrise in anul 2008 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.
Turismul este stimulat in afara de frumusetea orasului medieval si a privelistilor minunate de pe terasele muntelui Titano de operele de arta integrate incredibil in peisaj, de muzee, de nenumaratele evenimente culturale si sportive ce au loc aici, de oferta gastronomica si de shopping. Chiar daca San Marino nu face parte din U.E., foloseste ca moneda proprie euro, un sprijin real pentru un turism extrem de dezvoltat.
foto: artLine.ro
I. C.