In plina goana dupa aur, cand toata lumea parea ca se indreapta spre California, portul orasului San Francisco a ajuns sa fie aproape blocat de vase de toate marimile, abandonate de proprietari. Si cum era nevoie de materiale de constructii, nu a durat mult pana cand ambarcatiunile au fost confiscate si demontate, lemnul fiind folosit pentru noile cladiri. Din pacate prea putin din vechiul oras s-a pastrat, un incendiu devastandu-l in 1906.
Tot aici, in San Francisco, Levi Strauss a produs si vandut pentru prima data pantaloni din denim, rezistenti si potriviti celor care plecau in cautarea aurului. Desi nici el, oricat de optimist ar fi fost, nu si-ar fi putut imagina cat de mare va fi impactul.
In perioada Marii Crize San Francisco a fost unul dintre putinele orase americane care au rezistat socului. Nu doar ca bancile de aici au evitat falimentul, dar San Francisco era atat de prosper incat au fost realizate doua proiecte de infrastructura ce pot fi admirate si astazi: Podul Oakland Bay si Podul Golden Gate.
Celebrul pod Golden Gate, simbolul orasului, ar fi trebuit vopsit in negru cu dungi galbene, pentru a fi cat mai vizibil. Cel putin aceasta era propunerea unor oficiali ai Marinei americane, dar din fericire arhitectul Irving Morrow a ales un portocaliu care nu doar ca se potrivea cadrului general, dar era in orice caz mai putin tipator. Si nu, nu este rosu, este oficial "International Orange".
Instrumentul oficial al orasului San Francisco este... acordeonul.
In fiecare an orasul San Francisco este gazda pentru peste 50 de festivaluri de film, unele internationale, altele dedicate peliculelor independente, cu bugete restranse dar foarte asteptate de pasionati si cunoscatori.
Are unul dintre cele mai mari cartiere chinezesti din America de Nord, o comunitate de peste 100 000 de persoane si una dintre cele mai vechi de pe teritoriul american. Poate nu intamplator Muzeul de Arta Asiatica este unul dintre cele mai bune si mai bogate din afara continentului asiatic.
Amatorii de curiozitati istorice stiu cu siguranta ca ultimul "imparat" american, excentricul Joshua Abraham Norton, s-a proclamat conducatorul Americii in toamna lui 1859, in San Francisco.
Sunt peste 3500 de restaurante in San Francisco, de la cele mari si costisitoare la cele mici, afaceri de familie, adesea cu specialitati pe care nu le veti intalni in alta parte.
Temuta inchisoare Alcatraz din centrul Golfului San Francisco este astazi o atractie turistica foarte populara.
Trupa Beatles si-a incheiat ultimul turneu cu un concert in San Francisco, pe 29 august 1966.
In 1867 aici era promulgata prima lege care interzicea cersetoria persoanelor care se folseau de expunerea unui defect fizic in public.
Foto: publicdomainpictures.net, wikipedia.org