Salzburg este un oras mandru de trecutul sau, aflandu-se pe locul unde in trecut a existat Roman Juvavum, o asezare care in antichitate s-a dezvoltat si a devenit unul dintre principalele centre comerciale. Dupa prabusirea Romei au trecut secole pana in 696, cand Episcopul Rupert a dat din nou viata orasului.
Imaginea Salzburgului contemporan, dominat de frumusetea baroca a trecutului, a inceput sa fie creata in secolele XVII-XVIII. Atunci Arhiepiscopii Wolf Dietrich, Markus Sittikus si Paris Lodron au pus in practica noi proiecte de constructie, lasandu-si amprenta asupra arhitecturii orasului. Chiar si astzi, peste o suta de biserici, castele si palate stau marturie a puterii arhiepiscopilor din Salzburg.
In 1756 s-a nascut aici Wolfgang Amadeus Mozart, cea mai importanta personalitate din Salzburg. In 1842 a fost ridicat un monument in onoarea lui, in locul numit astazi Piata Mozart.
Infiintarea Festivalului Salzburg in primii ani ai secolului XIX a adus in mediul orasului o noua energie creativa, care se face simtita si astazi. In anii de dupa cel de al doilea razboi mondial Salzburgul a continuat sa se dezvolte, devenind in scurt timp unul dintre principalele centre comerciale ale Austriei, dar si una dintre destinatiile preferate pentru turisti. Festivalul continua o lunga traditie culturala, oferind turistilor si locuitorilor teatru, muzica, arta, cantitatea si calitatea rivalizand cu usurinta cu orice alt oras din lume.
In afara zonei vechi, sensibil renovata astazi, orasul Salzburg ofera si o parte moderna. Ofera in calitatea de centru administrativ servicii pentru intreaga regiune. Nici arhitectura moderna nu a fost neglijata in Salzburg : in ultimul deceniu au aparut nenumarate noi cladiri, impresionante si impunatoare, care au ajutat la consolidarea faimei orasului.
Multi dintre turistii care viziteaza Salzburgul astazi au ocazia de a sta in hoteluri primitoare, de a lua masa in restaurante elegante, care ofera cea mai buna mancare si cele mai fine vinuri, sau vor putea sa cumpere ce doresc din nenumaratele magazine. Partea veche a orasului este potrivita pentru aceasta, fiind una dintre zonele comerciale cele mai dezvoltate, oferind magazine diverse, de cea mai buna calitate.
Cumparaturi la Salzburg
Pentru pasionatii de cumparaturi Salzburg s-ar putea sa fie destinatia perfecta, pentru ca sutele de magazine ofera mai mult marfa decat ar putea fi cumparata vreodata, totul la preturi si la o calitate ce isi gasesc cu greu concurenta. Sa faci cumparaturi in Salzburg are un farmec anume. Este o adevarata placere sa alegi cateva cadouri pentru familie si prieteni, mai ales daca nu sunt cu dumneavoastra - si nu trebuie sa uitati nici de ce va doreati - din magazinele orasului vechi, pe malurile raului Salzach.
Getreidegasse cu faimoasele sale firme din fier forjat ii cheama pe cumparatori cu numeroasele magazine cu haine elegante, create de designeri internationali. Adaposteste de asemenea si locul nasterii lui Mozart, de unde fanii genialului compozitor pot cumpara CD-uri cu muzica lui, carti, partituri, carti postale sau monezi, toate despre Mozart sau purtand macar portretul acestuia.
Casa lui Mozart din Piata Makart are la randul ei un mic magazin cu diferite suveniruri. Dar astfel de obiecte legate de personalitatea lui Mozart - care a devenit o adevarata industrie - pot fi gasite in aproape orice magazin din Salzburg. De la farfurii la cravate si ceasuri si de la statuete la jocuri de societate, totul sta, intr-un mod uneori prea comercial, sub semnul lui Mozart. Cei care vor sa asculte muzica de la Festivalul Salzburg pot cumpara CD-uri cu ultimele editii, care se gasesc in toate magazinele de muzica din oras.
Daca doriti sa aflati informatii despre istoria orasului, scene din istoria orasului sau sa gasiti fotografii superbe din Salzburg si din imprejurimi cea mai simpla solutie este sa alegeti din nenumaratele albume si ghiduri turistice, pe care le gasiti in librarii. Sunt practic sute de titluri diverse, asa ca singura dificultate va fi sa gasiti exact ce cautati. Veti mai gasi in libratii si carti cu retetele traditionale din Salzburg, delicioase fie si cand le vedeti pe pagina, si pe care le puteti gusta in restaurante.
Dezvoltarea arhitecturala a orasului de-a lungul secolelor este in acelasi timp interesanta si atragatoare - numeroase anticariate, galerii de arta si magazine diverse, care ofera turistilor acuarele, picturi, desene, gravuri, fotografii ale orasului incepand din secolul XIX, facsimile ale documentelor istorice sau partituri celebre.
Printre cadourile traditionale se numara micile buchetele aromate, cu scortisoara, cuisoare, nucsoara si alte mirodenii, care nu vor fi doar frumoase in locuinta dv, dar vor schimba si atmosfera. Cel mai cunoscut suvenir comestibil din Salzburg este cu siguranta "Original Salzburg Mozartkugel," o pralina rotunda din ciocolata inventata in 1890 de Paul Furst, principalul cofetar al orasului. Aceasta tentatie dulce este inca produsa de stranepotul lui Furst potrivit retetei originale, fiind preferata de multi dintre iubitorii de dulciuri din intreaga lume. Dar nu se gasesc doar bomboane Mozart, ci si torturi, ciocolate etc.
"Trachten" nu sunt doar costumele traditionale din Salzburg, dar si foarte la moda astazi.
Salzburger Heimatwerk, specializata in obiecte produse traditional, ofera cumparatorilor mobilier rustic, tesaturi clasice, lucrari in sticla, cutii si ceramica minunat decorate.
Cafenele in Salzburg
Atat locuitorii orasului cat si vizitatorii se simt bine petrecandu-si cateva zeci de minute sau chiar ore in fata unei cesti de cafea fierbinte, cu prajituri si dulciuri alaturi, vorbind si povestind despre orice. Sau puteti pur si simplu sa va relaxati si va bucurati de o ceasca fierbinte de cafea, aleasa din zecile de tipuri existente. Cafeneau este in Salzburg mai mult decat un loc de intalnire, cat o traditie extraordinara, cu o lunga istorie. Wolfgang Amadeus Mozart obisnuia sa isi bea cafeaua preferata la Tomaselli, cea mai veche cafenea din Austria, aflata in proprietatea familiei Tomaselli din 1852.
Cafeneaua Tomaselli
Atmosfera din cafeneaua din Goldgasse, infiintata in 1703, este definitorie si astazi pentru a intelege aceasta traditie. Din 1760 ii invita pe trecatorii de pe Alter Markt sa ii treaca pragul si sa bea o cafea de buna calitate. Printre clientii celebri s-au numarat nu doar Mozart, ci si familia acestuia, Michael Haydn, Carl Maria von Weber, Hugo von Hoffmansthal si chiar fondatorul Festivalului Salzburg, Max Reinhardt. La sfarsitul celui de al doilea razboi mondial fortele americane au fost incartiruite la Tomaselli, transformand legendara cafenea intr-un snack-bar banal. Abia din 1950 localul a revenit in proprietatea Austriei, continuand o importanta traditie.
Daca Tomaselli a fost mereu cafeneau preferata de muzicieni, artistii au preferat Cafeneaua Bazar, in special din cauza apropierii de teatre (Landestheater, Kammerspielen, Marionettentheater). Printre oaspetii de seama, in afara actorilor, s-au numarat Regele Edward VIII, Marlene Dietrich si Louis Armstrong. In ultimii 90 de ani cafeneau, situata la mica distanta Staatsbrücke, s-a bucurat de o enorma popularitate, si in special in timpul Festivalului nu este ceva neobisnuit sa vedeti o vedeta stand la o masa ascunsa de penumbra. A fost deschisa in 1909, fiind condusa de Vera Tomaselli. La primul etaj al localului se gaseste si Clubul de Bridge din Salzburg.
Cafeneaua Furst, de pe Brodgasse 13, a intrat in istoria orasului cu o alta creatie specifica pentru Salzburg : "Salzburg Mozartkugeln". Patiserul sef al orasului, Paul Furst, a inventat in 1890 celebra bomboana "Salzburger Mozartkugel", dedicata compozitorului. Stranepotul sau inca o produce dupa aceeasi reteta, diversificandu-si ofera cu noi si noi produse. Exista in prezent si un mic muzeu in cadrul magazinului, pentru a aminti povestea acestui desert delicios.
Dulciuri si mancaruri traditionale
Salzburg nu ar fi cu adevarat Salzburg fara "Salzburg Mozartkugel", o idee care i-a adus creatorului sau gloria, si, in 1905, o medalie de aur la Expozitia de la Paris pentru creatiile sale din martipan si ciocolata. Iar pentru cei indragostiti de dulciuri nici un loc nu este mai bun decat cofetaria de pe Brodgasse, fondata in 1884. Pentru o variatie puteti incerca ceva mai nou, cum ar fi creatiile lui Josef Fingerlos, si chiar daca acesta nu poate rivaliza inca "titanilor" dulciurilor din oras, este o experienta cel putin interesanta. Si careia, cu siguranta, ii veti rezista cu greu. Nu trebuie sa uitati nici de prajitura traditionala "Sacher Torte", pe care o puteti gasi la Cafeneaua Sacher, chiar langa Cafeneaua Bazar. Aceasta a purtat in trecut numele complicat de "Cafe Osterreichischer Hof", mai pe scurt "OH" (nume dat de clientii fideli), pentru ca recent atat hotelul cat si restaurantul sa adopte numele de Sacher si odata cu el o noua splendoare. Meniul oferit contine toate creatiile culinare care au facut faimos numele de Sacher, de la supe si carnati la tortul Sacher.
Salzburgul si filmul
De la "The Sound of Music" la "Lakeside Hotel"
Orasul Salzburg este o scena enorma, potrivita pentru un film de neuitat. Frumusetea arhitecturala si atmosfera unica il fac un platou de film gata pregatit sa isi primeasca actorii, pentru aventuri si povesti romantice de ieri si de azi. Pana in prezent in orasul si provincia Salzburg au fost turnate peste 160 de productii cinematografice si pentru televiziune, si aceasta cifra impresionanta este doar pentru perioada de dupa cel de al doilea razboi mondial. Aceasta sansa nu a crescut doar numarul turistilor, dar a crescut si faima orasului mai bine decat ar fi putut-o face o suta de campanii publicitare.
Unul dintre primele filme realizate aici a fost "Vagabons" din 1949, cu Paula Wessely si Attila Horbiger. Mai tarziu si alti regizori au descoperit potentialul si farmecul zonei, inclusiv Robert Wise, care in 1965 a turnat aici unul dintre cele mai frumoase filme din istoria cinematografiei "Sunetul muzicii" cu Julie Andrews si Christopher Plummer.
In 1952 Gene Kelly a sosit la Salzburg pentru a juca in "Mit dem Teufel sinds Drei", alaturi de Pier Angeli, primul film strain realizat la Salzburg. Au urmat nenumarate alte productii : "Diplomatic Courier" cu Tyrone Power, Karl Malden, Hildegard Knef; "Interlude" (1957) cu June Allyson si Rossano Brazzi, "The Great Race" (1965) cu Tony Curtis, Natalie Wood, Peter Falk; "A Fine Pair" (1968) cu Rock Hudson si Claudia Cardinale; "Before Winter Comes" (1969) cu David Niven si Chaim Topol. S-a lucrat enorm si s-a cheltuit pe masura pentru filme ca " Where Eagles Dare" (1969) cuRichard Burton si Clint Eastwood sau filmul "Help" cu formatia Beatles. In 1980 Walter Matthau si Glenda Jackson au filmat la Salzburg pentru comedia "Hopscotch", iar opt ani mai tarziu orasul lui Mozart a fost cadrul pentru un film de spionaj, "The Endless Game", cu George Segal. Ugo Tognazzi, Gerard Depardieu, James Mason si Barry Newman au filmat la randul lor la Salzburg de-a lungul anilor.
In afara acestor productii internationale au fost realizate la Salzburg numeroase productii de mai mica importanta, opera a unor regizori germani, francezi, englezi, un amestec de filme cu bugete reduse, dar nu mai putin interesante.
S-a filmat la Salzburg si pentru mai multe productii de televiziune pentru posturi americane, cum s-a intamplat cu "The Sound of Christmas" din 1987, cu Julie Andrews, Placido Domingo si John Denver. J.R. Ewing alias Larry Hagman a venit in Salzburg in 1989 pentru un episod din "Dallas", impreuna cu George Kennedy si Patrick Duffy.
www.artline.ro