Aproape toate tablourile pictate de Leonardo da Vinci care se mai pastreaza astazi - mai putin de 20 - se gasesc in colectiile muzeelor, Salvator Mundi fiind o exceptie, si nu intamplator vestea ca va fi scos la vanzare a atras interesul mai multor colectionari prestigiosi din intreaga lume, in vreme ce nu putini se pare ca au preferat sa liciteze telefonic sau prin interpusi.
Potrivit specialistilor da Vinci ar fi lucrat la acest portret in perioada 1506-1513, ani in care artistul se gasea sub patronajul regelui francez Ludovic al XII-lea, dar informatiile privind aceasta lucrare sunt putine si lacunare.
Ar fi facut parte mult mai tarziu din colectia regala a lui Charles I al Angliei, fiind vandut la jumatatea veacului al XVIII-lea si aparand din nou la inceputul secolului XIX, in 1900, cand este achizitionat de Francis Cook, un colectionar britanic. Descendentii acestuia aveau sa il vanda la randul lor in 1958 pentru un pret modic tinand cont de valoarea istorica a lucrarii.
In 2013 avea sa ajunga in posesia unui colectionar rus, Dmitry Rybolovlev, actionar majoritar al AS Monaco, pentru suma impresionanta de 127,5 milioane de dolari, departe insa de recordul mondial inregistrat acum. Salvator Mundi a fost mult timp subiectul unor vii controverse in lumea artistica, fiind considerat de numerosi specialisti un fals da Vinci, mai ales din cauza unor vechi lucrari de restaurare ce afectasera ansamblul compozitiei.
Noiembrie 2017