Preluarea cladirii CEC de catre Primaria Capitalei ar putea fi o sansa pentru una dintre cele mai importante colectii de arta, daca nu din tara, cel putin din Bucuresti. Potrivit specialistilor, lucrarile pot avea o valoare de zeci de milioane de dolari. Cele mai multe lucrari - circa 3.000 de picturi - sunt creatii ale artistilor romani din secolele XIX si XX, iar arta universala este reprezentata din secolul al XVI-lea (scoala germana, italiana, franceza, a Tarilor de Jos etc.). Numai o creatie semnata de Claude Lorrain (1600-1682) are un pret de vanzare ce poate depasi sute de mii de dolari. Un peisaj semnat de artistul francez a fost admirat si de romani in urma cu sapte ani, la Palatul Parlamentului, dupa care a fost pus la pastrare. Astazi, o parte a pinacotecii "traieste" alaturi de exponatele Muzeului "Gheorghe Tattarescu", din strada Domnita Anastasia, iar o alta parte este depozitata in Piata Lahovari, in sediul Directiei de Cultura a Primariei Capitalei.
Obiectele de patrimoniu din Pinacoteca Bucurestiului sunt apreciate de specialisti la o valoare de zeci de milioane de dolari.
Muzeul Tattarescu, intr-o stare precara
Muzeul Tattarescu se afla intr-o stare precara, finantele destinate restaurarii fiind nesemnificative. Cladirea ar fi trebuit sa intre in procesul de restaurare o data cu Muzeul Aman, insa acest lucru nu se va intampla pana nu va fi eliberat de colectia pinacotecii.
Ioana Cristea, sefa Sectiei Pinacoteca, ne-a declarat ca singura sansa a colectiei este mutarea intr-un spatiu adecvat atat a lucrarilor, cat si a birourilor si laboratoarelor. CEC poate oferi aceasta sansa alaturi de spatiile ce vor fi destinate Muzeului de Istorie a Bucurestiului. Pentru acest pas, mai este nevoie doar de o hotarare de Guvern, dupa cum ne-a confirmat si Romeo Pop, seful Comisiei Invatamant, Cultura, Culte din Consiliul General al Capitalei.
Expertii de arta trebuie sa fie atestati
Daca lucrurile se vor rezolva, in cel mult doi ani pinacoteca poate avea o noua casa. Asta presupune restaurarea tuturor lucrarilor din patrimoniu de catre specialistii muzeului, experti atestati. Legat de acest lucru, Ministerul Culturii si Cultelor (MCC) a lansat in urma cu doi ani metodologia de atestare a expertilor, iar la sfarsitul anului trecut a luat fiinta si un Sindicat al Expertilor Atestati pe Patrimoniul Cultural National. Noua structura cuprinde expertii acreditati de MCC pe domeniile patrimoniul mobil, imobil si restaurare-conservare. Potrivit vicepresedintelui sindicatului, Ioana Cristea, in Romania sunt circa 300 de experti, iar in sindicat s-au inscris 35, numai din Bucuresti. Initiatorii spun ca acest sindicat este necesar pentru protejarea specialistilor, care au o munca complexa, majoritatea lucrand si in muzee.