Salvador Dali
Salvador Felipe Jacinto Dali i Domenech, cunoscut ca Salvador Dali, pictor de origine spaniola, reprezentant al curentului suprarealist in arta, s-a nascut in data de 11 mai 1904 in Figueras, Spania.
Dali incepe sa ia cursuri de desen din 1916, de la pictorul impresionist Ramon Pichot. Convins de talentul lui Salvador, Pichot ii sugereaza sa-si continue studiile in Madrid. In 1918 va avea prima expozitie in teatrul local din Figueras. Primele sale tablouri au fost influentate de impresionism si de pictura spaniola a secolului XIX, apoi de futurismul italian, pina in 1920. In 1921 intra la Academia de Arte Frumoase San-Fernando din Madrid, unde isi gaseste propriul sau stil - suprarealist. Isi dezvolta o tehnica aparte, caracteristica intregii sale opere, bazindu-se pe crearea unor extraordinare efecte de iluzie optica si, mult mai tirziu, foloseste tehnici stereografice.
In anul 1926 se duce la Paris, unde se intilneste cu Picasso si Andre Breton, seful miscarii suprarealiste, dupa ce este dat afara de la Academie pentru agitatie in rindul studentilor si conduita necorespunzatoare.
Primul sau tablou suprarealist dateaza din 1928 (“Le sang est plus doux que le miel”), iar Juan Miro il determina sa intre in rindul grupului suprarealist parizian. Incepe sa devina cunoscut cand trei din operele sale, incluzind “The Basket of Bread” (acum aflata in colectia Muzeului Dali), au fost expuse la a treia expozitie anuala internationala, la Pittsburg - 1928. Tot in anul 1928 Dali o intilneste pe Gala Eluard. Ea va deveni iubita, muza, managerul si principala inspiratoare a lui Dali. Apare in opera artistului drept “Galarina” (1944-1945), “Leda Atomica” (1949) sau “Galateea” (1952).
Din anul 1940 pina in 1948 paraseste, impreuna cu Gala, Europa, pentru a locui in Statele Unite, la New York, unde expozitiile sale sunt foarte apreciate. Alaturi de pictat, incepe sa scrie carti auto-biografice: Viata re-secreta si Jurnalul unui geniu.
Dupa 1945, obsedat de diferite teme stiintifice, istorice sau religioase, studiindu-i pe Millet, Rafael si Vermeer, pictorul creeaza noi capodopere ca “La tentation de Saint Antoine” (1946), “La Madone de Port Lligat” (1950), “Tete raphaelesque eclatee” (1951), “Christ de Saint Jean de la Croix” (1951) - enuntind in paralel “Manifestul mistic”, “La cene” (1955), “Rose meditative” (1958), “La Decouverte de l'Amerique par Christophe Colomb” (1959). Dali incepe sa colaboreze si la realizarea decorurilor, costumelor si a diferitelor scene de teatru, balet si film.
Sotia sa, Gala, moare in 1982, iar in 1983 Dali picteaza ultimul sau tablou “Coada de randunica”. Dali se retrage din viata publica si se muta in Torre Galatea. Moare la 23 ianuarie 1989, la Figueras, localitatea in care s-a nascut.
A.I.
editor artline.ro