Ca majoritatea elementelor ce alcatuiesc vestimentatia cotidiana, salul a avut de parcurs un drum lung prin istorie inainte de a curge gratios peste umerii femeilor din zilele noastre. Raspandit pe mai bine de jumatate din mapamond, salul cunoste astazi forme, modele decorative si conotatii din cele mai variate.
Cuvantul “sal” este un imprumut din limba antica a persilor, caruia nimeni nu-i mai cunoaste noima. Acesta este, de obicei, o bucata de panza sau alt material cu forma patrata sau dreptunghiulara, care se pliaza obtinandu-se un triunghi. Ca sa-si merite numele, salul trebuie lucrat din materialul potrivit, adica din fire de lana deosebit de fine care nu depasesc diametrul de 19 microni.
Salurile au acoperit spatele si mainile oamenilor in timpul gerurilor naprasnice din cele mai vechi timpuri. La neamul evreu exista chiar obiceiul ca barbatii sa poarte “tallit” in timpul rugaciunii sau altor ceremonii religioase.
In primele decenii ale secolului al XIX-lea, salurile din matase cu franjuri si broderii erau la mare cautare in China, iar la scurta vreme si in intreg spatiul european si american. In Spania, acestea erau denumite “mantons de Manila”, fiindca soseau din China prin portul Manila. Tot in aceeasi perioada, salul era intalnit frecvent si in Germania, Orientul Apropiat, America Latina, Andalusia ori Madrid.
La unele popoare din Asia, salul echivaleaza cu recunostinta si respectul, acoperind capul fetelor, in vreme ce la noi europenii a capatat un sens prin excelenta practic si estetic. Salul se asorteaza cu succes la jacheta, pardesiu ori la un costum taior, dar este pus perfect in evidenta de o rochie de seara. In functie de preferinte si de nevoile practice, te poti orienta spre tesaturi precum: lana, matasea sau bumbacul.
Produsele autentice de Pashmina, lucrate doar in cateva sate din nordul Indiei, sunt considerate accesorii de lux, motiv pentru care sunt si greu de achizitionat in partile noastre. Din fericire exista destule alternative in Europa, care desi nu alimenteaza atat de mult mandria, ofera totusi oamenilor oportunitatea sa se imbrace dupa placul lor.
Sursa foto: wikipedia.org
I. C.
editor artline.ro