Pe numele sau grecesc Thessaloniki, orasul Salonic este al doilea ca marime din Grecia si cel mai important centru economic si cultural din regiune. Cu o istorie indelungata, fondat in 315 IdHr langa mare, in apropierea Golfului Thermaikos, Salonic este astazi o metropola moderna, cosmopolita, cu un farmec aparte prin imbinarea dintre obiectivele turistice, siturile istorice si ritmul alert al vietii moderne.
Orasul Salonic are numeroase obiective care trebuie vizitate, si cel mai bun inceput sunt siturile arheologice, ideale pentru a descoperi trecutul unei mari civilizatii. S-a pastrat foarte bine vechiul forum, datand din secolul II - III dHr, cu pietele, porticele, cladirile sale, precum si impresionantul odeum si palatul lui Galerius Maximianus (secolul IV dHr), baile publice, hipodromul, templele si alte monumente. In multe cazuri s-au gasit chiar o parte din mozaicurile antice, de o deosebita finete, realizate cu atentie si migala si restaurate partial de arheologic. Tot la Salonic se gaseste si Kamara, Arcada Triumfala a lui Galerius, monument impresionant construit in anul 305 pentru a aminti de victoriile militare din provinciile rasaritene ale Imperiului Roman, dar si Rotunda, o cladire de la inceputul secolului IV care a devenit ulterior biserica crestina.
Nici monumentele bizantine nu sunt putine la numar in Salonic, orasul fiind considerat un adevarat muzeu in aer liber. Cel mai bine este sa incepeti cu bisericile Acheiropoietos (secolul V), Hagia Sophia (secolul VII), Panaghia (datand din 1028), Hosios David(secolul XII) Sf Panteleemon, Ayioi Apostoloi (1310-1314), Taxiarches (secolul XIV), Panagouda, Agios Ioannis Prodromos (Nymphaion) sau Manastirea Vlatadon Ayios Demetrios, o basilica superba dedicata sfantului ocrotitor al orasului. Din perioada bizantina s-au pastrat si zidurile care imprejmuiesc orasul Salonic. Pe Strada Septemvriou se gaseste un alt sit arheologic deosebit de important, unde se mai gasesc urmele unui vechi cimitir bisericesc, cu unele dintre cele mai vechi morminte crestine din Grecia. Tot din perioada bizantina dateaza si cladirea baii publice, construita la sfarsitul secolului XIII, precum si castelul Heptapyrgion, a carei constructie a facut legatura intre epoca bizantina si perioada otomana.
Perioada otomana nu a trecut fara urme, numarul si importanta monumentelor din acea epoca impresionand de la prima vizita. Poate cel mai important monument de gen este Turnul Alb, construit in secolul XV si care astazi este un simbol al Salonicului. Cele mai frumoase moschei sunt Moschea lui Hamza Bey Cami (secolul XV), Aladja Imaret Cami (1484) si Yeni Cami (1902). S-au pastrat foarte bine la Salonic si baile turcesti : The Pazar Hamam (secolul 15), Pasha Hamam, Bey Hamam, Yeni Hamam si Yahudi Hamam. O alta cladire importanta, altadata bursa de tesaturi, este Bezesteni, un edificiu rectangular, cu domuri acoperite de plumb si patru intrari.
Partea veche a orasului Salonic, Ano Polis, este o zona intesata de cladiri istorice in stil otoman si macedonean, alaturi de locuinte marunte, saracacioase, construite de refugiatii care si-au gasit salvarea in Salonic, dupa infrangerea fortelor elene in 1922.
Un alt cartier istoric este Ladadika, restaurat in ultimii ani, ajuns astazi unul dintre cele mai elegante din oras. Pietele traditionale sunt Modiano (adapostita intr-o cladire din 1922, cu un impresionant acoperis de sticla), piata Kapani sau Vlalis market, Piata Athonos si piata de flori Louloudadika. De o parte si de alta a Bulevardului Vasilissis Olgas se gasesc numeroase cladiri in stil neoclasic, precum si exemple deosebite ale stilului eclectic ce a dominat arhitectura greceasca la sfarsitul secolului XIX.
Zona centrala este dominata de Piata Aristotelous, inconjurata de cladiri monumentale si cu deschidere la apa. |
Alte monumente si cladiri importante din Salonic sunt Mylos (vechi complex industrial, construit in 1924, astazi transformat in "gazda" unor activitati culturale), Manastirea Ordinului Fratii Milei, Teatrul Regal, Sala de Concerte din Salonic (o constructie impozanta si noua), cladirea YMCA (amestec de stil neoclasic si bizantin, ridicata in 1924). Nici in privinta muzeelor Salonicul nu sta mai prejos, oferta fiind surprinzator de bogata. Odata ajunsi aici, puteti alege intre Muzeul Arheologic, Muzeul Culturii Bizantine, Muzeul Popular si Etnografic, Muzeul de Stat pentru Arta Contemporana, Fundatia Artistica Teloglio, Muzeul Cinematografiei, Centrul Stiintific si Muzeul Tehnologic.
In fiecare an Salonicul este si gazda mai multor evenimente si manifestari culturale si comerciale, precum Targul International din Salonic (organizat anual in luna septembrie), Festivalul International de Film (anual, in luna noiembrie) si Targul International de Carte (organizat pe perioada verii, in luna mai).
In apropiere de oras sunt numeroase obiective turistice, pentru vizitarea carora nu este o idee rea sa mai ramaneti cateva zile. Unul dintre cele mai importante este celebrul sit arheologic de la Vergina, la 48 de km vest de Salonic, unde se gasesc numeroase morminte regale, in timp ce la 140 km la sud-est de oras este peninsula Athos, cu nenumaratele manastiri ortodoxe.
In apropiere de Salonic se gaseste Halkidiki, o regiune de o frumusete naturala aparte, cu plaje superbe si perfecta pentru o vacanta de neuitat, fiind cea mai populara zona turistica din Grecia. Peninsula Halkidiki este compusa din 3 brate - Kassandra, Sithonia si Muntele Athos. Cu o linie de coasta ce se intinde pe o distanta de 522 km, ale carei plaje variaza atit ca forme cit si ca dimensiuni, de la plaje lungi cu nisip fin, la plaje mici, la golfuri pitoresti, porturi mici, sate traditionale pescaresti, Halkidiki este un adevarat paradis.