Situata in zona centrala a podisului Transilvaniei, in judetul Harghita, la o distanta de 312 Km de Bucuresti, Salina Praid este un loc special amenajat, aidoma unui oras de sub pamant.
Desi salina a fost atestata documentar in anul 1200, exploatari intense se fac de 300 de ani incoace. Primele exploatari au fost facute insa din perioada romanica, iar langa fiecare exploatare a zacamintelor de sare se construia o fortificatie. Asa a fost ridicat Castrul roman Praetoria Augusta de la Inlaceni, pentru a apara exploatarea de sare de la Praid.
Latura turistica si de agrement a salinei Praid a fost conturata incepand cu anul 1980, cand aici s-a deschis o baza de tratament.
Temperatura relativ constanta cuprinsa intre 14 si 16 grade Celsius, umiditatea scazuta precum si aerul ionizat sunt elementele esentiale in tratarea afectiunilor respiratorii precum bolile astmatice, bronsitice si alergice. Durata medie a unui tratament este de 18 zile. Baza de tratament aflata la o adancime de 120 de metri, a fost amenajata avand o inaltime de 14 metri si o latime de aproximativ 20 de metri.
Majoritatea celor care ajung la Praid nu urmeaza un tratament sub ingrijirea unui medic de specialitate, ci trec pragul celei mai mari saline din Romania atrasi fiind de frumusetea minei. Odata ajunsi la intrarea in mina, autobuzele cu turisti coboara un kilometru si jumatate, apoi drumul continuand cu 250 de trepte abrupte.
Orasul de sub pamant este amenajat cu sute de mese si banci din lem, locuri in care turistii pot bea ceva sau chiar servi o gustare. Spatiul de promenada este frumos iluminat punand in evidenta maretia muntelui de sare.
Pentru copii, salina Praid este un imens loc de joaca, adapostind topogane cu bile, balansoare, spatii special amenajate in care pot fi lasati in siguranta de parinti sau bunici. Mai mult de cat atat aici a fost construit si un parc de aventura unde cei mici isi pot exersa abilitatile de cataratori si echilibristi, cu elemente intre stapli de pana la 15 metri inaltime. Traseele sunt amenajate in stanca de sare.
Pentru adulti, salina Praid are amenajate spatii cu mese de biliard, un internet cafe si chiar o biserica de lemn.
La suprafata, au fost construite baile sarate din Praid, constructie finalizata in vara anului 2014. Astfel, la Praid, turistii se pot relaxa in cel mai modern strand sarat artificial din tara. Datorita salinitatii ridicate esueaza orice tentativa de intot, turistii plutind pur si simplu la suprafata.
Intrarea in salina se face incepand cu ora 8:00 iar ultima iesire din baza de tratament, cu autobuzul, este programata pentru ora 16:00, iar strandul se deschide zilnic incepand cu ora 10:00.
salinapraid.ro
A.I.
Februarie 2016