Salar de Uyuni este cel mai mare desert din lume compus din sare, cu o suprafata ce depaseste 10.582 km patrati, si se afla in sud-vestul Boliviei. Aspectul plan intalnit de la un capat la altul reprezinta o caracteristica rar intalnita in lume, iar lipsa aproape totala a florei si faunei creeaza impresia unui loc ce s-a sustras trecerii timpului.
In urma cu zeci de mii de ani, intreaga regiune era acoperita de un gigantic lac preistoric numit Minchin. Cand s-a retras avea sa lase in urma alte doua lacuri mai mici si doua deserturi de sare.
Fiindca se afla aproape de crestele Anzilor, la o altitudine de 3.650 m, si pentru ca reflectanta stratului gros de sare este crescuta, temperaturile la Salar de Uyuni sunt in cea mai mare parte a anului scazute. Acest lucru nu ii impiedica insa pe cei care iubesc atractiile neconventionale sa purceada catre aceste locuri bizare.
Peste 60.000 turisti sosesc anual din curiozitate sau din dorinta de a infrunta conditiile vitrege ale naturii, fapt care claseaza obiectivul printre cele mai frecventate din Bolivia. Patul de sare de la Salar de Uyuni cantareste dupa estimarile specialistilor, circa 10 miliarde tone, adica suficient de mult pentru ca locul sa fie exploatat si turistic si sa ofere spre consum o importanta cantitate de sare.
De pilda, populatia locala recolteaza peste 25.000 tone de sare anual. Sute de movile conice sunt incarcate in camioane pentru a fi prelucrate si vandute in Bolivia sau transportate in afara granitelor pentru uzul casnic.
In luna noiembrie a fiecarui an isi fac aparitia trei specii sud-americane de flamingo, fapt cu totul neobisnuit stiut fiind ca acesta pasare iubeste conditiile tropicale, nicidecum cele intalnite la peste 3000 m altitudine. La Isla del Pescado sau Insula Pestelui este o suprafata pe care cresc cactusi gigant, si se numeste astfel numai datorita formei pe care o are. In total, pe suprafata pustie a desertului de sare se intalnesc, in functie de perioada anului, pana la 80 specii de pasari si cateva mamifere de talie mica.
O iluzie optica interesanta se creeaza cand ploaia acopera chiar si intr-un strat superficial suprafata solului. Apa care intarzie sa se infliltreze in sare actioneaza ca o oglinda si creeaza impresia unui ocean fara margini in care pericolul scufundarii este inexistent.
Sursa foto