Acum 76 de ani, asadar in 1935, se sarbatorea pentru prima oara oficial Bucurestiul. Initiativa propusa de primarul de la acea vreme, AL. G. Donescu, raspundea "nevoii de insufletire a oraselor, dupa modelul din strainatate." Sarbatoarea programata in perioada mai - iunie trebuia organizata cu multe luni inainte datorita executarii lucrarilor de construire sau reabilitare a cladirilor si a spatiului expozitional.
Acest spatiu reprezenta "o istorie vie a orasului, prezentand ce a fost, ce este si ce va fi in Capitala tarii." Pentru prima editie s-a reconstruit Centrul Vechi, cu ulitele de altadata (secolul al XIX-lea) si cu tot aspectul lor specific.
Manifestarea de mari proportii atragea catre capitala atat "provincia cat si strainatatea". Astfel din punct de vedere economic si nu numai Bucurestiul inflorea.
"Ziua Breslelor" reprezenta un mare punct de atractie. Pe Calea Victoriei avea loc defilarea carelor alegorice ale tuturor breslelor. De asemenea paradele militare, cele aviatice, competitiile sportive, concursurile si spectacolele de la Arenele Romane se numarau cu succes printre evenimentele care aveau loc in aceasta luna spre incantarea si deliciul celor prezenti.
Acest eveniment era pe cale sa atinga celebritatea si popularitatea Carnavalului din Venetia datorita publicului, turistilor si vizitatorilor. Acestia isi puteau achizitiona un carnet in valoare de 40 Lei cu ajutorul caruia aveau acces la toate evenimentele si multe reduceri si facilitati.
Pana in anul 1940 Luna Bucurestilor s-a bucurat de un real succes devenind astfel o sarbatoare de mare amploare. Razboiul a sters insa orice urma din farmecul si stralucirea acelor vremuri, pe care din pacate nu si le mai aduce aminte nimeni s-au de care nu se mai ocupa nimeni sa le readuca la viata.
"Au ramas sa ne aminteasca scurta ei viata realizarile edilitare si urbanistice ale celor cativa ai unui oras care a ocupat multa vreme locul 1 in randul centrelor urbane din sud-estul Europei."
Este pacat sa nu ne aducem aminte si sa nu insufletim din nou viata boema a Micului Paris, reprezentatiile si spectacolele de tot felul, evenimentele culturale si activitatile literare.