Cercetatorii Octavian Micu, Mihai Miclăuș si Lucian Ancu analizeaza pe blogul
http://mic-mic-anc.ro/ modificarea legislativa care modifica plafoanele maxime orare pentru salariul cercetatorilor.
Extras din blog
Din punctul nostru de vedere nu plafonul orar maxim este problema in cercetarea româneasca ci subfinantarea acesteia prin alocarile bugetare reduse pentru competitii nationale. Prin analogie cu birjarul din titlul articolului, degeaba dai posibilitatea cercetatorului sa se ponteze cu 50 euro pe ora daca nu-i dai un buget indestulator pentru proiecte sau mai rau (cazul actual) daca nu-i dai posibilitatea sa acceseze bani prin participarea la competitii nationale. Cu alte cuvinte, credem ca adevaratii beneficiari ai noilor prevederi legale nu vor fi cercetătorii autentici, cei care-si tocesc coatele prin laboratoare, mese de lucru, conferinte stiintifice, bibilioteci etc. ci managerii din cercetare, implicati în coordonarea a X proiecte de cercetare datorita functiilor pe care le detin si nu neaparat performantei lor stiintifice.
In sedinta de Guvern din 11 octombrie s-a adoptat o Hotarare care modifica plafoanele maxime orare pentru salariul cercetătorilor.
A vuit ulterior presa cum ca cercetătorii primesc mai multi bani la salarii, se vor lafai in bani de aici incolo, se va stopa „brain drain”-ul și bineinteles România va fi pe cele mai inalte culmi ale cercetarii mondiale. Scuzati sarcasmul, dar spuneti-ne ca nu asa a fost prezentata stirea.
Sa va spunem cum stau de fapt lucrurile la firul ierbii, doi dintre noi fiind chiar angajati în sistemul public de cercetare românesc, deci cu risc iminent de imbogatire din viitoarele contracte de cercetare:
„- Not!”
În România exista 15.000 de cercetatori angajati cu norma de cercetare în sectorul public (sursa: MCI), la care se adauga cadre didactice din universitati, care pe langa norma didactica fac si cercetare. Cei 15.000 sunt angajati fie in institute nationale de cercetare și dezvoltare, fie în institute ale Academiei Române, fie la universitati (relativ putini în ultima categorie comparativ cu primele doua).
Tot articolul pe blog - mic-mic-anc.ro
Doi Mici si un Anc
Cercetarea româneasca – cresterea si descresterea ei
http://mic-mic-anc.ro/2017/10/18/sa-marim-salariul-birjarului-dar-sa-i-dam-o-martoaga-la-caruta-ca-noi-oricum-avem-sofer-la-mertan/
23 Octombrie 2017