'Toate-s la crasme si la fete' - o premiera originala indelung aplaudata
Sambata seara, Teatrul de Nord ne-a oferit o premiera cu totul originala, viu si indelung aplaudata de public: spectacolul 'Francois Villon', spectacol total de autor (scenariu, interpretare, regie), creat de actorul Sorin Oros. Ce se ascunde in spatele acestei 'intamplari' artistice? Desigur, cu sute de ani in urma Villon (pe care traducatorul sau in limba romana - din franceza medievala, Tudor Arghezi il pretuia astfel: Ma simt infratit cu pungasul din cartea de fata - cetatean, bandit si poet...) i-a dat tarcoale lui Sorin Oros, insinuandu-se in cultura, in sufletul si constiinta sa, asimilandu-l, coplesindu-l, absorbindu-l ca pe un blestem. Doar asa se poate explica actul artistic creat de Sorin Oros, care, pe scena, isi etalase ca semne de relatie un pat nenorocit, toale zdrenturoase, o sabie, un crucifix, o lumanare, o galeata cu apa, o damigeana cu vin, o sticluta cu cerneala si niste flori de manuscris.
Scenariul spectacolului indelung elaborat are cursivitate, veridicitate, poeminitate, lumina fascinanta, intuneric tenebros, muzica de fundal (cu prea multi decibeli, in dauna rostirii poetice). Incap in opera lui Villon si in cea a lui Sorin Oros cuvinte, notiuni, de la candoare la violenta verbala licentionasa. Devine irevocabila blestemarea crasmarilor ce toarna apa in vin. Lasand in urma putine danii, in final poetul conchide: 'Fiti milostivi cu mine si cu urmasii mei - sarmanii!...
'Sorin Oros dialogheaza cu obiectele din recuzita, cu sine insusi, si cu un fel de Yorik, intr-o postura moderna. Sorin Oros (ca si confratele sau Villon) este un damnat, un revoltat, un justitiar, fara mila, o victima a vremurilor, pe care lupta sa le demaste. Dar Sorin Oros nu se mai bate cu sisul ori cu sabia ci cu cea mai puternica arma: CUVANTUL!!! Sorin Oros nu este la primul spectacol gen monodrama. El a trecut de mai multe ori cu succes prin fata unor jurii profesioniste de arta a actorului si, se pare, nu se astampara!
Actualul spectacol este o descatusare de sine a unui intelept in pluta cu galceava lumii. Si ca sa fie si mai bine inteles (pretuit si iubit), dupa premiera actorului - scriitor, de sambata, autorul a oferit spre vanzare volumele 'Pamflete' si 'Teatru'. In caz ca ati ratat premiera cu 'Toate-s la crasme si la fete' puteti vedea acest spectacol azi de la orele 17 si 19.