STEFAN TRIFFA la H'art Gallery
Expozitie de pictura
RECENT PAINTINGS
Vernisaj 12 mai ora 19
expozitia este deschisa pana pe 3 iunie 2006
Arta noii generatii induce de cele mai multe ori perplexitate in randul amatorilor de arta care au expectatii moderniste. Unde a disparut Frumosul, ce s-a intamplat cu armonia, de ce gasesc artistii sa devina entertaineri sau activisti ai societatii civile? Aparent, avem o solida traditie modernista, iar noua generatie de artisti incearca sa reactioneze contrar. O
situatie aparent similara cu ce se petrecea in Statele Unite la inceputul anilor 60 odata cu emergenta artei pop. Si totusi o anumita parte a modernitatii artistice, una din cele mai influente, nu a fost asimilata mai deloc in peisajul dambovitean. E vorba de abstractiunea americana cu toate subramurile ei: field painting, action painting, color field painting.
Estetismul abstract de factura gestuala a fost foarte prost reprezentat in Romania. E si de inteles intr-un fel. E nevoie de un context cultural favorizant pentru ca dorinta de nonfigurativ sa fie una sincera. Romanul este mai degraba iconodul. Stefan Triffa s-a scolit la New York cu Theodoros Stamos si Poussette-Dart, doi pictori importanti din scoala modernista americana. E o scoala ce functioneaza in jurul unei ecuatii simple: sinceritate-nonfigurativ-estetism.
Stefan Triffa nu face arta abstracta daca prin abstract ne gandim mai degraba la o experienta generica. E o arta personala pe care el o construieste cu grija in fiecare zi. Am privit tot timpul cu usoara invidie pe acei oameni care reusesc sa-si simplifice viata, sa-si depisteze telul si sa se concentreze complet asupra lui. Stefan e unul dintre ei. De cum incepe ziua totul e subsumat picturii. De la micul dejun pana la paharul de vin baut dupa masa de pranz, totul e strategie existentiala prin care se pune in situatia de a picta. Procesul este prezent in pictura cu totul. Spirale, sparturi, forme produse prin decalcomanie, totul produs de un entuziasm matur, bine temperat.
Mai 2006