Primele 2.000 de brosuri ale celei de-a doua versiuni a pre-programului Sibiu - Capitala Culturala Europeana 2007 au fost tiparite deocamdata doar in limba engleza, dar brosura va fi editata si in romana, germana si franceza.
Documentul publicat de Asociatia Sibiu - Capitala Culturala Europeana 2007, care se distribuie gratuit doritorilor, nu cuprinde toate proiectele, ci numai cateva dintre cele mai importante, fiind selectate mai ales cele cu un impact mare asupra publicului.
„Considerati aceasta brosura o prezentare succinta a ceea ce se va intampla pe parcursul anului viitor. Vom urmari impactul pe care il are aceasta varianta asupra publicului, iar in toamna vom tipari programul evenimentelor planificate pentru 2007”, a explicat primarul Sibiului, Klaus Johannis. Iata cateva dintre cele mai importante evenimente, in ordine cronologica.
Artificii ca-n filme la ridicarea cortinei
Deschiderea oficiala va avea loc de Revelion, cand Sibiul va gazdui un show elaborat, concentrat in jurul unui spectacol de lumini si artificii realizat de grupul de renume mondial Groupe F.
In spectacolul de deschidere vor fi incluse concerte simfonice, piesa centrala a programului fiind „Oda bucuriei”, de Beethoven. Luna ianuarie va fi dominata de teatru.
In cadrul programului „Mari regizori” vor fi prezentate spectacolele „Pescarusul”, regia Andrei Serban, „Asteptandu-l pe Godot”, regia Silviu Purcarete, „Vremea dragostei, vremea mortii”, regia Radu-Alexandru Nica, „Rinocerii”, regia Tompa Gabor, „Trilogia evreiasca”, regia Mihai Maniutiu, „Demonii”, regia Florin Fatulescu, „Lumea lui Gogol”, regia Alexandru Dabija.
Sibiul, recreat pe computer
In februarie va avea loc un festival al muzicii create pe computer, cuprinzand o serie de concerte multimedia, intitulate Sibermusic 2007. Regizorul ucrainean Andrij Zholdak va pune in scena la teatrul sibian piesa „Viata cu un idiot”, de Erofeev.
Martie aduce un proiect inedit: „Binarium”, organizat de Fundatia pentru Arta Alternativa: Sibiul este reconstruit intr-un spatiu virtual, cu o interfata de joc populata de cetateni virtuali.
Vizitatorul poate explora acest spatiu, il poate „mobila” cu propriile sale amintiri si intamplari. In aprilie, Festivalul de Teatru Studentesc „Sibiu Plays” va aduce pe scena modul de a gandi si de a se exprima al tinerei generatii, iar Etno Parc, prin Muzeul Astra, va crea un spatiu care sa stimuleze creativitatea copiilor, prin prezentarea intr-un mod atractiv a tehnicilor traditionale preindustriale.
Jazzul, intre teatru si film
Luna mai va fi una dintre cele mai agitate. Proaspat restaurata, Casa Artelor din Piata Mica va fi transformata intr-o Galerie de Arta Traditionala.
Institutul Cultural Roman va prezenta „Culorile Avangardei”, o serie de evenimente si expozitii, deschisa la Muzeul de Istorie, cu peste 80 de opere de arta, colectionate de la 18 muzee.
Festivalul International de Teatru va aduce la Sibiu artisti de seama din lume, timp de 11 zile, iar Sibiu Jazz Festival va reuni artisti din lumea larga, timp de sapte zile, in concerte, recitaluri, jam-sessions si proiectii video.
Si iunie va fi bogat. Festivalul European al Animatiei „aniMOTION” va cuprinde cinci zile de filme de animatie ale unor artisti celebri, proiectii video, grafica animata.
La Maratonul Poeziei Europene, organizat de Asociatia Scriitorilor din Romania, timp de trei zile si trei nopti, poeti europeni vor recita pe scene amplasate in pietele istorice ale Sibiului.
„Sibiu Soundscapes” se numeste proiectul Institutului Goethe din Bucuresti, care include zece instalatii raspandite in oras, care vor prezenta pentru prima oara in Romania ipostaze diferite ale artei sunetelor ambientale. Tot in iunie, Sibiul va gazdui Festivalul de Film International Transilvania (TIFF).
Iulie aduce Gala Folclorului European pe scena din Dumbrava Sibiului, parte a programului mondial lansat de UNESCO in 2003. In august, trei zile dedicate filmului mut, la Cinema Paradiso, si Targul Mesterilor Populari, la Muzeul Astra.
Dans si oale
Programul de toamna incepe in septembrie, cu Festivalul International „George Enescu”. Cea de-a 18-a editie a festivalului va avea loc intre 5 si 23 septembrie.
Intre 15 septembrie si 15 octombrie va avea loc festivalul de dans contemporan european Sibiu Dance 2007, iar Targul Olarilor va fi o excelenta ocazie de a vedea bogatia stilurilor de olarit din diferite zone ale tarii.
In octombrie se va derula conferinta „Persoana intai in literatura europeana”, dar si mult asteptatul Astra Film Fest, festival al filmului documentar, cu sectiuni tematice.
Luna noiembrie aduce o serie de seminarii si conferinte dedicate schimbului de experienta in modificarea destinatiei spatiilor vechi industriale in locatii culturale: „Implicari culturale si regenerare urbana”, organizate de ECUMEST si KulturFabrik Luxemburg.
Ultima luna din an va aduce programul „Oratorii de Craciun, intre Est si Vest”, al Filarmonicii din Sibiu, un spectacol al unor capodopere universale, intre 5 si 20 decembrie.