Mario Vargas Llosa este exponentul unui boom literar latinoamerican, alaturi de operele scriitorilor Julio Cortazar, Ernesto Sabato, Jorge Luis Borges, din Argentina, Carlos Fuentes, din Mexic, sau Gabriel Garc’a Marquez, din Columbia.
Llosa, in varsta de 70 de ani, a fost in urma cu un an in Romania, cand a primit, la Festivalul International "Zile si Nopti de Literatura", Premiul Ovidius, in valoare de 10.000 de dolari.
Scriitorul imbina cuceririle postmoderne cu realismul magic, fantastic, al literaturii sud-americane, fiind un candidat permanent la Premiul Nobel. Printre cele mai cunoscute romane ale sale sunt "Matusa Julia si Condeierul", "Conversatie la catedrala", "Povestasul" si "Razboiul sfarsitului lumii".
Primul sau roman, "Orasul si cainii", i-a adus recunoasterea imediata. Romanul poarta semnele influentei existentialismului lui Jean-Paul Sartre si foloseste tehnica speciala a dialogului alternativ si a mai multor timpuri verbale pentru a portretiza realitati separate in timp si spatiu.
Tema principala a naratiunilor sale se afla in jurul luptei individului in cautarea libertatii intr-o realitate opresiva. Al doilea roman al sau, "Casa verde" (1966), demonstreaza influenta puternica a lecturilor din William Faulkner. Volumul descrie un bordel care se numeste "Casa verde" si a carui prezenta aproape mitica afecteaza vietile personajelor.
Actiunea principala urmareste destinul unei fete, Bonifacia, care, dupa ce nu ajunge sa se casatoreasca la biserica, se metamorfozeaza in La Selvatica, cea mai cunoscuta prostituata din "Casa verde".
A vrut sa fie presedinte
Llosa s-a nascut in 1936, la Arequipa, in Peru, si a copilarit in Bolivia impreuna cu mama si bunicii materni.
In 1955, s-a casatorit cu o matusa, Julia Urquidi, si a provocat un mare scandal in familie. A divortat de aceasta in 1964 si, dupa un an, s-a insurat cu verisoara lui Patricia, cu care are doi baieti si o fiica, Morgana.
Llosa are cetatenie spaniola si peruana si case la Madrid, Paris, Londra si Lima. Dupa o tinerete in care s-a apropiat de doctrina comunista, scriitorul s-a distantat de Fidel Castro si l-a acuzat pe Gabriel Garcia Marquez, care ii fusese prieten, de servilism. A participat in 1990 si la alegerile prezidentiale din Peru, dar le-a pierdut in fata lui Alberto Fujimori.
"Literatura si politica se exclud reciproc", este crezul lui. "Scriitorul lucreaza in singuratate, are nevoie de totala independenta. Politicianul e total dependent, trebuie sa faca tot felul de concesii, exact lucrul pe care scriitorul nu-l poate face", explica Llosa.