De ce oamenii evita responsabilitatea atunci cand lucrurile se destrama? De ce figurile publice nu isi recunosc greselile? De ce exista toate acele nesfarsite certuri aprinse despre cine are dreptate? De ce putem vedea ipocrizia altora, dar nu si pe a noastra? Suntem oare cu totii mincinosi sau chiar credem povestile pe care le spunem?
In aceasta carte, renumitii psihologi sociali Carol Tavris si Elliot Aronson ne arata intr-un mod convingator cum functioneaza mecanismul de autojustificare al creierului. Atunci cand gresim, trebuie sa potolim disonanta cognitiva care afecteaza impresia buna pe care o avem despre noi insine. Si astfel, cream fictiuni care ne absolva de responsabilitate, refacandu-ne credinta ca suntem destepti, morali si drepti – o credinta ce ne mentine de multe ori pe o cale prosteasca, imorala si nedreapta.
Bazandu-se pe zeci de ani de cercetare si scrisa intr-un limbaj viu si accesibil, S-au facut greseli (dar nu de catre mine) ofera o explicatie fascinanta a autoamagirii – cum functioneaza, relele pe care le poate produce si cum o putem depasi.
Carol Tavris
Carol Tavris este specialista in psihologie sociala si scriitoare, iar activitatile ei se axeaza pe promovarea stiintei psihologice si a gandirii critice, in vederea imbunatatirii vietii umane. Pe langa S-au facut greseli (dar nu de catre mine), Tavris a mai publicat volumul de referinta intitulat Anger: The Misunderstood Emotion (1983), care arunca o privire critica asupra notiunilor nevalidate referitoare la caracterul inevitabil al maniei si la nevoia de a o „ventila”, propunand moduri prin care mania poate fi exprimata in mod constructiv. Tavris este, de asemenea, autoarea cartii The Mismeasure of Woman: Why women are not the better sex, the inferior sex, or the opposite sex (1992), premiata de American Association for Applied and Preventive Psychology. A scris sute de eseuri si recenzii de carte pe subiecte care abordeaza stiinta psihologica si este un vorbitor foarte apreciat, adresandu-se grupurilor din diverse tari. Este membru al American Psychological Association si al Association for Psychological Science, precum si membru al consiliului editorial al revistei APS, Psychological Science in the Public Interest.
Elliot Aronson
Elliot Aronson este psiholog si profesor la Universitatea din California, Santa Cruz, si la Universitatea Stanford. Anterior, a predat la Harvard, la Universitatea din Texas si la Universitatea din Minnesota. Este autorul a 22 de carti, printre care The Social Animal (1972), Age of Propaganda (2001, scrisa in colaborare cu Anthony Pratkanis), Nobody Left to Hate (2000), The Adventures of Ruthie and a Little Boy Named Grandpa (2005, in colaborare cu nepoata sa de 7 ani, Ruth Aronson).
Aronson este singura persoana din istoria de 120 de ani a American Psychological Association care a fost distinsa cu toate cele trei premii importante pe care aceasta organizatie le acorda. In 1981, a fost numit Profesorul Anului de catre Consiliul pentru Progresul si Sustinerea Educatiei.
Printre alte distinctii, Aronson a primit Premiul Gordon Allport pentru contributiile aduse la armonia interrasiala si Premiul William James pentru intreaga activitate, oferit de Association for Psychological Science (2007). Recent, colegii sai l-au numit unul dintre cei mai influenti 100 de psihologi ai secolului al XX-lea. A fost ales membru al American Academy of Arts and Sciences si a fost presedinte al Society of Personality and Social Psychology si al Western Psychological Association.
1 Octombrie 2015