Acest orasel pescaresc difera de alte popasuri traditionale de pe riviera franceza, avand propriul “raison d’ être”. Localnicii il numesc “Venetia din Languedoc”, ori simplu “Mica Venetie”, datorita canalelor de apa accesibile ambarcatiunilor usoare: La Résistance, Général Durand, Maximin Liccardi si altele.
Identitatea culturala a localitatii, conturata pe parcursul a multe secole, se reflecta cel mai bine in arhitectura urbana si in traditii. Prin urmare, cine doreste sa cunoasca mai multe este invitat sa participe la o promenada prin oras, apoi sa ia masa la unul dintre restaurantele cu specific traditional.
Zona din preajma Grand Canal este plina de restaurante care servesc bucate ispititoare la preturi tentante. O specialitate intalnita frecvent in meniurile locale este bouillabaisse, tocana cu peste si crustacee. Alte gustari sunt “le tielle” si “la rouille de seiche”, amestecuri pe baza de peste si tomate.
Una dintre activitatile recomandate turistilor este parcurgerea pe jos, nu cu masina cum procedeaza cei mai multi dintre francezi, a drumului pana pe Muntele St. Clair. De aici veti obtine cea mai avantajoasa perspectiva asupra orasului, a morilor de vant, a podgoriilor inconjuratoare si asupra marii. Sète este o buna optiune si pentru iubitorii sporturilor de apa, sau pentru aceia care cauta exclusiv soarele si plaja.
In 1703, cand biserica Saint-Louis a fost sfintita, Louis al IX-lea devenea ocrotitorul si patronul spiritual al localitatii. O vizita aici de ziua serbarii sfantului, pe 25 August, poate fi doar de bun augur, fiindca niciodata nu vor lipsi evenimentele publice: concursurile, concertele, focurile de artificii.
Orasul este situat la numai cateva minute de Montpellier, motiv pentru care cele doua asezari intra in cadrul aceleiasi drumetii in sudul Frantei de obicei.
“La graine et le mulet” , o drama din 2007 a regizorului Abdel Kechiche castigatoare a premiului de film César Award, a fost filmata la Sète.
Sursa foto: wikimedia.org
I. C.
editor artline.ro