Violenta din mass-media a devenit subiect pentru scena
Presa este pusa în boxa acuzatilor de un regizor tânar, care critica violenta paroxistica promovata pe canalele media. Piesa de teatru de la Nottara "Special, sânge", de Guy Foissy, montata de Bogdan Husanu, descrie o boala de care ziarele si televiziunile nu se pot vindeca: setea de senzational.
Un barbat obisnuit ascunde în interior o bestie însetata de sânge. La sfârsitul saptamânii îsi scoate baiatul retardat si nevasta obedienta la iarba verde. A citit în ziar ca în zona respectiva se petrece câte un accident rutier în fiecare duminica. S-a înarmat cu un aparat de fotografiat si asteapta surescitat, cu ochii injectati, sa prinda pe pelicula masacrul. A facut aproape totul pentru a provoca un accident. A mânjit cu noroi semnul pe care scrie "Curba deosebit de periculoasa". Dar nu este suficient. Limba ascutita a sângelui îi sopteste sa mearga mai departe. Ajutat de fiul sau, azvârle o piatra imensa chiar în mijlocul drumului.
Moartea zâmbeste pentru poza
De ce face toate astea? Pentru ca vrea sa apara "la gazeta". Se vrea erou al diavolului, cu semnatura pusa la vedere, sub creierii împrastiati ai victimelor din fotografii. Iar efortul îi este rasplatit din plin. O Dacie rosie ia în plin bolovanul si se rostogoleste spre moarte. Soferul si pasagera se amesteca printre fiarele cuprinse de flacari. Blitul fotoreporterului de ocazie se joaca vesel pe chipurile grotesti ale oamenilor. Capteaza ultima lor suflare. O adevarata bomba de presa, o revolutie în mass-media, un carnaj care va vinde tiraje uluitoare. Încurajat de gândurile de maretie, barbatul vinde marfa unui patron de revista. Amenintat cu politia, fotograful amator se alege doar cu un abonament pe trei luni la revista, în schimbul drepturilor de autor. Patronul lipsit de scrupule scoate însa un numar special, publicând toate imaginile. Sângele de tipar curge printre rânduri. Povestea ia o turnura tragica. Violenta, ca spectacol, suceste chiar si mintile cele mai neprihanite, le manipuleaza si le dicteaza reactii imprevizibile. Provocatorii crimei devin victimele ei.
Spectatorii confirma realitatea
100 de spectatori care au vazut piesa au confirmat cu o opinie de consumator media viziunea regizorala. 65 dintre ei considera ca în mass-media exista mai multa violenta decât în urma cu doi-trei ani, în special la televiziune si în presa scrisa. Spectacolul face parte din proiectul "Buletin de Bucuresti", initiat de Teatrul `Nottara", care îi ajuta pe regizorii din provincie sa monteze în Capitala. Distributia îi include pe Emil Hossu, Alexandru Repan, Victoria Cocias, Alexandru Gheorghiu si Ioana Calota.