Russell Banks poate fi considerat, oarecum, un promotor al visului american: origini umile, copilarie marcata de saracie, slujbe modeste - si apoi transformarea intr-un scriitor renumit.
Nascut in New Hampshire si crescut in Massachusetts, Banks era cel mai mare dintre cei patru copii ai unui cuplu de muncitori. A fost primul din familie care a facut o facultate, dar inainte sa devina scriitor si sa poata trai din scris, s-a vazut nevoit sa lucreze ca instalator, vinzator de pantofi si dulgher. Astazi, Banks tine cursuri la universitati precum Columbia sau Princeton. A declarat de nenumarate ori ca i-ar fi placut sa scrie numai poezie, dar piata literara
l-a condus spre proza scurta si roman. Optiuni care l-au transformat
intr-unul dintre cei mai mari portretisti ai luptei incrincenate in cautarea visului american. Doua dintre romanele sale, 'Affliction' si 'The Sweet Hereafter', au fost transformate in ecranizari de succes.
James Coburn a cistigat Oscarul pentru rolul secundar din 'Affliction', in regia lui Paul Schrader, film pentru care Nick Nolte a fost si el nominalizat la Oscar. 'The Sweet Hereafter', realizat de Atom Agoyan, a fost recompensat cu Marele Premiu la Festivalul de la Cannes din 1997. Pe linga activitatea de scriitor, Russell Banks este foarte activ politic si n-a incetat niciodata sa critice vehement administratia americana: in ultimii ani a luat pozitie impotriva razboiului din Irak si a controversatului Patriot Act.
Citeste mai mult:
Colectia COTIDIANUL. Intra in carti!
Magdalena Colombet