Localizare si cadru natural
Rusia este in prezent cel mai intins stat al lumii, ocupand o parte din estul Europei si nordul Asiei. Prin numarul de locuitori, ocupa locul sase pe glob. Datorita intinderii sale foarte mari in partea nordica a Eurasiei, cuprinde o varietate foarte mare de peisaje naturale, resurse si unitati religioase care fac din acestea un exemplu de diversitate.
Lanturile muntoase sunt intalnite de-a lungul frontierelor de sud, asa cum sunt Muntii Caucaz (cu Muntele Elbrus, 5.633 m, cel mai inalt varf din Rusia si Europa), Muntii Altai, Muntii Verhoiansk si vulcanii din Peninsula Kamceatka. In zona centrala se afla Muntii Ural, un lant muntos care se intinde de la nord la sud si care imparte in mod conventional Eurasia in doua continente, cel european si asiatic.
Cea mai mare parte a tarii este formata din campii vaste, atat in partea europeana cat si in cea asiatica, aceasta din urma fiind cunoscuta cu numele generic de Siberia. Aceste campii sunt in mod predominant stepe in sud, iar in nord sunt campii acoperite cu paduri, cu tundra pe coasta nordica. In Rusia se afla cateva dintre cele mai mari rauri din lume, ca lungime si ca debit din lume. Printre cele mai importante lacuri din Rusia se numara Lacul Baikal (lacul cel mai adanc, cu cel mai mare volum de apa dulce din lume),Lacul Ladoga si Lacul Onega.
Populatie
In ciuda numarului ridicat de cetateni( peste 140.000.000 locuitori), Rusia are o densitate a populatiei foarte scazuta, datorata, mai inainte de orice, uriaselor dimensiuni ale tarii. Densitatea populatiei este mai ridicata in zona europeana a tarii, in zona Muntilor Ural. Partea de sud-est a Siberiei, pe tarmul Pacificului, este slab populata, numarul locuitorilor crescand usor catre sud. Federatia Rusa este caminul a peste 160 de grupuri etnice diferite si popoare indigene. Federatia Rusa este un mosaic de circa 100 de nationalitati si popoare. In partea asiatica, care cuprinde 75% din teritoriul Rusiei, traieste 25% din populatie (sub 25 locuitori pe km patrat). In ciuda campaniilor antireligioase ale guvernelor comuniste, timp de 50 de ani, multi oameni sunt foarte loiali Bisericii Ortodoxe Ruse. Nivelul educatiei si cercetarii este inalt, in ciuda lipsei de fonduri, in special in medicina si tehnologie.
Orase de vizitat
Conform statisticilor valabile in 2005, Rusia are 13 orase cu peste 1 milion de locuitori, (lista incepe de la cel mai mare la cel mai mic): Moscova,Sankt Petersburg, Novosibirsk, Ekaterinburg, Nijni Novgorod, Samara, Omsk,Kazan, Celiabinsk, Rostov pe Don, Ufa, Volgograd si Perm. Cladirile pe care le puteti admira in aceasta tara prezinta un stil arhitectural unic, sunt foarte colorate, mari si deseori sunt de forma rotunda si au turnuri inalte. Moscova capitala Rusiei, un oras cu 11,5 milioane locuitori, aflat pe raul Moscova, si cu o suprafata de 878,7 km patrati. Este orasul cu cea mai numeroasa populatie din Rusia si cel mai populatsubiect federal al Rusiei. Este un centru politic major, economic, cultural, stiintific, religios, financiar, educational si de transport al Rusiei si al intregului continent. Moscova este orasul cel mai nordic cu o populatie care depaseste 10 milioane de locuitori, orasul cu cel mai mare numar de locuitori din Europa si al saselea din lume.
Cultura
Literatura rusa isi are radacinile in textele bisericesti slavone scrise in perioada cnezatului din Kiev. Cu ascensiunea Moscovei in secolul al XIV-lea incepe dezvoltarea unei literaturi nationale ruse. Odata cu "europeizarea" Rusiei de catre Petru cel Mare, patrund elementele culturii apusene, care se reflecta si in productia literara. Figuri centrale sunt scriitorii satirici A.D. Kantemir si A.P. Sumarokov, precum si teoreticianul Vasili Trediakovski. Foarte pretuit este teatrul, sprijinit de tarina Ecaterina a II-a, ea insasi autoarea unor drame. Ca reprezentant important al comediei clasice este de mentionat Denis Ivanovici Fonvizin, inspirat din piesele lui Moliere adaptate la societatea rusa.
In Moscova se afla mai mult de 75 de institutii importante de invatamant, printre care si faimoasa Universitate de Stat. Aproximativ 700 de institutii stiintifice isi au reprezentantele principale in Moscova. In aceasta capitala se afla un numar impresionant de muzee, printre care: Galeria de Arta „Tretiakov”, Muzeul de Arta „A. S. Puskin”, Muzeul Central „V. I. Lenin”, Muzeul Oriental al Culturii, Palatul cu Fatete din Kremlin, Tezaurul Tarilor din Kremlin, catedralele din Kremlin si biserica „Vasili Blajenai” din Piata Rosie. Expozitia Realizarilor Economice include 72 de pavilioane care se ocupa cu industria, agricultura, stiinta si cultura. O alta importanta institutie din Moscova este Gradina Botanica a Academiei Stiintei Rusesti.
Sursa foto: Wikipedia.org
I. C.