Biserica Ortodoxa rememoreaza in Sfanta si Marea Joi si rugaciunea Mantuitorului Iisus Hrisos din Gradina Ghetsimani. Mantuitorul Iisus Hristos a ales aceasta gradina ca loc unde sa-si traiasca ultimele Lui clipe inainte de-a fi prins, judecat, condamnat si rastignit.
Ghetsimani este un cuvant de origine aramaica si inseamna teasc de masline, presa de ulei. Gradina Ghetsimani se intinde pe circa 20 de hectare de teren si este si in prezent o livada de maslini la poalele Muntelui Maslinilor (Eleon) aproape de zidurile dinspre rasarit ale Ierusalimului, dincolo de Valea lui Iosafat sau paraul Cedrilor (Chedron).
Cea mai mare parte din gradina se afla in posesia Bisericii Ortodoxe, iar a doua este in posesia Bisericii Romano-Catolice. In Gradina Ghetsimani se afla patru locuri de inchinare, dintre cele mai importante pentru toata lumea crestina: Mormantul Maicii Domnului (potrivit traditiei crestine, acesta este locul in care Apostolii au inmormantat trupul Maicii Domnului), Pestera Ghetsimani (unde S-a rugat Iisus Hristos cu sudori de sange - Luca 22, 44), Piatra prinderii lui Iisus (aici se inalta astazi o biserica catolica), si biserica Sfantului Arhidiacon Stefan.
Aflam din Sfanta Scriptura ca Domnul Iisus dupa ce a celebrat Pastele, a plecat impreuna cu ucenicii sai in gradina Ghetsimani. Atunci Iisus a mers impreuna cu ei la un loc ce se cheama Ghetsimani si a zis ucenicilor: sedeti aici, pana ce Ma voi duce acolo si Ma voi ruga. Si luand cu Sine pe Petru si pe cei doi fii ai lui Zevedeu, a inceput a Se intrista si a Se mahni. Atunci le-a zis: intristat este sufletul Meu pana la moarte. Ramaneti aici si privegheati impreuna cu Mine.
Si mergand putin mai inainte, a cazut cu fata la pamant, rugandu-Se si zicand: Parintele Meu, de este cu putinta, treaca de la Mine paharul acesta! insa nu precum voiesc Eu, ci precum Tu voiesti. Si a venit la ucenici si i-a gasit dormind si i-a zis lui Petru: Asa, n-ati putut un ceas sa privegheati cu Mine! Privegheati si va rugati, ca sa nu intrati in ispita. Caci duhul este osarduitor, dar trupul neputincios. Iarasi ducandu-Se, a doua oara, S-a rugat, zicand: Parintele Meu, daca nu este cu putinta sa treaca acest pahar, ca sa nu-l beau, faca-se voia Ta. Si venind iarasi, i-a aflat dormind, caci ochii lor erau ingreuiati. si lasandu-i, S-a dus iarasi si a treia oara S-a rugat, acelasi cuvant zicand. Atunci a venit la ucenici si le-a zis: Dormiti de acum si va odihniti! Iata s-a apropiat ceasul si Fiul Omului va fi dat in mainile pacatosilor. (Matei 26, 36-45)
Din grupul de ucenici a ales pe Petru, Iacov si Ioan, si s-au indepartat in adancul gradinii. Acolo, le-a spus ca "sufletul Lui era cuprins de o intristare de moarte“, rugandu-i sa vegheze pana El se va intoarce. In timp ce Domnul Iisus vorbea cu Tatal in rugaciune, cei trei ucenici au adormit, fiind cuprinsi de un somn adanc. Despre momentul Rugaciunii Domnului, Evanghelistul Luca (22, 44) ne spune ca "a inceput sa Se roage si mai fierbinte; si sudoarea I se facuse ca niste picaturi mari de sange, care cadeau pe pamant“.
Implorarea Tatalui Ceresc prin cuvintele, "daca este cu putinta, departeaza de la Mine paharul acesta“, ne arata legatura lui Iisus cu Dumnezeu Tatal, la care toate lucrurile sunt posibile. Domnul Iisus stia foarte bine ca aceasta cerinta era contrara cu planul etern de mantuire al Tatalui, dar El si-a exprimat emotiile omenesti, in mod onest, fiind intr-un trup uman ca si noi. Si totusi, impotriva dorintelor naturale si umane, ascultarea si supunerea Lui au fost depline.
Acum El se incredinteaza cu totul lui Dumnezeu-Tatal si este gata sa-I implineasca voia nu numai ca Fiu, ci si ca om desavarsit. Prin puterea rugaciunii, El biruise inca odata ispita celui rau, care-L incercase dupa Botez si care, atunci, se departase de El numai pentru o vreme (Luca 4, 13). Zbuciumul firii Sale umane a incetat cu desavarsire. El se supune de buna voie mortii pe care n-o merita si merge senin spre chinuri si Rastignire. De aceea, cand se inapoiaza langa ucenici si-i gaseste cuprinsi de somn, nu-i mai mustra, ci-i lasa cu bunatate sa se odihneasca o vreme, priveghind asupra lor ca un parinte intelegator si bun. Vremea este insa extrem de scurta.
Dinspre valea Cedronului, pe aleea ce duce in Ghetsimani, cei nelegiuiti vin spre Dansul cu arme, lumini de torte si faclii. Sosise ceasul ca Fiul Omului sa se dea in mainile pacatosilor, spre a fi osandit la moarte pe Cruce. De aceea, Domnul trezeste pe ucenici, spunandu-le: "Sculati-va, sa mergem! Iata, s-a apropiat cel ce M-a vandut" (Marcu 14, 42).
Patriarhia Romana
Sursa foto: basilica.ro
Martie 2012