Scriitorul german Rudolf Eucken s-a nascut in Aurich, Germania, la data de 5 ianuarie 1846. Studiaza filosofia, filologia si istoria la Universitatea din Gottingen, iar la Berlin obtine doctoratul in 1866 cu o teza scrisa despre Aristotel.
In 1871, dupa cinci ani de lucru ca profesor la o scoala primara, a fost numit profesor de filozofie la Universitatea din Basel, Elvetia. El a ramas acolo pana in 1874 cand a obtinut o pozitie similara la Universitatea din Jena, Germania. Rudolf Eucken a publicat doua brosuri despre Aristotel si o analiza a logicii aristotelice, "Die Methode der aristotelischen Forschung", aparuta in 1872.
Urmeaza un numar notabil de scrieri: Die Lebensanschauungen der großen Denker (1890)Der Kampf um einen geistigen Lebensinhalt (Lupta pentru un continut spiritual al vietii, 1896), Der Wahrheitsgehalt der Religion (1901), Geistige Stromungen der Gegenwart (Curente spirituale contemporane, 1908), Mensch und Welt (Om si univers, 1918), Lebenserinnerungen (Memorii, 1921), etc. In afara cartilor de filosofie, are si lucrari dedicate credintelor religioase, considerand crestinismul drept cea mai inalta religie.
In anul 1908 Rudolf Eucken este distins cu Premiul Nobel pentru Literatura "pentru seriozitatea cu care a tins spre adevar, pentru forta patrunzatoare a gandirii si previziunii, a caldurii si fortei expunerii cu care a reprezentat si dezvoltat in numeroase lucrari o conceptie de viata idealista".
Dupa primirea Premiului Nobel, Rudolf Eucken dobandeste o larga recunoastere internationala. In 1911 este invitat sa tina prelegeri in Anglia, iar in 1912, timp de sase luni, preda la Universitatea Harvard din SUA.
Scriitorul german Rudolf Eucken a decedat pe 15 septembrie 1926 la Jena.
Sursa foto: Wikipedia
A.I.
editor artline.ro