Asezare cu importanta comerciala de-a lungul timpului, este locul unde grecii au intemeiat colonia Tanais, genovezii au inaltat fortul Tana, iar Imperiul otoman l-a transformat in fortareata Azov. Anul de infiintare al orasului, atestat istoric, este 1749, atunci cand pe Don s-a construit un punct vamal. Numele orasului a fost dat in cinstea Sf. Dimitrie al Rostovului, episcop sanctificat, originar din Rostov Veliki, din regiunea Iaroslavl.
Port fluvial important pentru traficul de calatori cat si pentru transportul de marfuri, orasul are o amprenta romantica, localnicii cunoscand povestile de inceput de secol 19, cand pe Don se auzeau ritmuri de acordeon sau balalaica.
Rostov a fost si orasul bazarurilor strajuite de arcade de piatra, intesate de tarabe pe care se aflau marfuri dintre cele mai diverse, unele la care nici nu gandeai. Rusi, ucrainieni, armeni, evrei, negustori de tot felul erau personajele bazarurilor de altadata.
Orasul verilor foarte calde si iernilor aspre, in care bate vantul rece dinspre nord, Rostov poate fi considerat Chicago al Rusiei, un loc care s-a dezvoltat prea repede si a atras si aventurieri care au generat probleme.
Aflat la intersectia drumurilor comerciale, este locul unde ajungea tutunul turcesc sau caucazian pentru a fi rulat in tigari in cele patru fabrici ale orasului, de altfel printre cele mai mari din Rusia.
Ajuns aici poti face o plimbare pe strada Puskin incarcata cu cafenele si magazine, un pic cam scumpe, dar in orice caz mult mai ieftine decat in Moscova.
Parcul Gorkovo este de asemenea un loc placut in orice anotimp, mai cu seama in apropierea Anului Nou, atunci cand este impodobit cu un urias brad de Craciun. Muzeul Regional de Arta este si el un reper.
Lacasurile de cult ale orasului reprezinta dovada convietuirii unor comunitati cu religii variate, Printre cele mai impunatoare cladiri se afla Catedrala Nasterii Maicii Domnului (1860-87), proiectata de arhitectul Konstantin Thon.
Printre instituțiile de invatamant public se remarca Universitatea de Stat, o institutie de prestigiu, Alexandr Soljenitin fiind unul dintre absolventii sai.
Manastirea Spaso-Jakovlevskij
foto: lumeacredintei.com
colectie artLine.ro