Romulus Barbulescu, critic literar, dramaturg, eseist si scriitor de literatura stiintifico-fantastica, s-a nascut pe 27 octombrie 1925 la Sulina. Urmeaza la Galati cursurile gimnaziale si primul an de liceu, urmand ca din 1941, dupa moartea tatalui, sa renunte la studii pentru a se putea intretine. Presteaza diferite meserii, lucreza ca muncitor necalificat, spargator de lemne, miner, hamal si muncitor intr-un abator.
Atras de lumea teatrului, Romulus Barbulescu incepe de la 17 ani sa joace in trupe de amatori, ajungand ca mai tarziu sa-si infiinteze propriile echipe de actori cu care castiga premii la nivel national. In 1954 absolva Institutul de Arta Cinematografica si Teatrala din Bucuresti, sectia actorie, si incepe colaborarea cu mai multe teatre de prestigiu.
Cea de-a doua pasiune a lui Romulus Barbulescu a fost literatura, ce s-a dezvoltat simultan cu cea pentru arta dramatica. Romulus Barbulescu a publicat numeroase volume de proza, in special literatura pentru copii, multe dintre lucrarile sale avand o nota SF.
Primul volum al scriitorului, "Constelatia din ape", a aparut in 1963 si a fost scris in colaborare cu George Anania. Sub semnatura celor doi au continuat sa apara mai multe romane, dintre care amintim: Captiv in inima galaxiei, Statuia sarpelui, Ferma oamenilor de piatra, Lupta cu ingerul, etc.
Individual, Barbulescu a debutat cu volumul de nuvele "Simbammuenni" in 1966. Au urmat: Insulele de aur si argint, Catharsis, incotro curge linistea, Golful ucigasilor, Cat de mic poate fi infernul?, Salciile nu plang decat seara.
Din 1973, timp de trei ani, a sustinut in CPSF rubrica "Pulsul nostru actual“ continind articole critice despre literatura SF, semnate cu pseudonimul Ana Barbara Rebegea. Alte articole similare au aparut in revistele "Viata romaneasca" si "Contemporanul". Romulus Barbulescu s-a stins din viata pe 9 februarie 2010 la Bucuresti.
Sursa foto: Wikipedia
A.I.
editor artline.ro