Publicat în 1954, pe când autoarea avea 18 ani, faimosul roman a fost ecranizat în 1958 de Otto Preminger, iar în 1994, regizorul Peter Kasovitz realizează după aceeaşi carte un film pentru televiziune.
"Bonjour, tristeţe" este povestea unei tinere în vârstă de 17 ani, care îşi petrece vacanţa de vară într-o vilă de pe riviera franceză. Naivă din fire, intră prea devreme în rolul de adult şi are mai multe relaţii cu bărbaţi de vârsta tatălui ei. Viaţa amoroasă a fetei este un eşec total, până în clipa în care îl va întâlni pe Cyrill.
Încercarea disperată a tinerei femei de a înţelege lumea în care trăieşte este complex şi frumos prezentată.
La "Pro Editură şi Tipografie" a apărut şi o altă carte a lui Françoise Sagan - "Vă place Brahms?", publicat în Franţa în 1959. Este vorba de o frumoasă poveste de dragoste, pasionantă şi melancolică, a unui tânăr îndrăgostit de o femeie de patruzeci de ani.
Acest roman "plin de adevăr", după cum susţine critica, este scris într-un stil simplu, captivant, care introduce cititorul în viaţa pariziană şi în "vidul unor vieţi egocentrice".
Cele două cărţi au apărut în colecţia "Scribum ad notarium".
Fenomen literar al celei de-a doua jumătăţi a secolului al XX-lea, Françoise Sagan a cunoscut gloria la 18 ani, cu primul ei roman, "Bonjour, tristesse", furnizând apoi multe subiecte jurnalelor mondene şi literare, din cauza exceselor: viteza, jocurile de noroc, alcoolul, viaţa frivolă, necazurile judiciare.
De la apariţia romanului de debut, a avut o carieră strălucită de romancieră. A publicat mai multe romane, între care "Un certain sourire", "Un peu du soleil dans l'eau froide", "La fame fardée paraît", "La laisse", "Le miroir egaré", "Derriere l'épaule". A scris şi piese de teatru, publicând "Château en Suede", "Violons parfois", "La Robe mauve de Valentine", "Il fait beau jour et nuit", "L'exces contraire".