inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

Romantism, tango si valsuri celebre pentru acordeon in Stagiunea de colectie

0 Comentarii


Marti, 24 mai 2016, de la ora 18:00, se va desfasura Volumul 5 al Stagiunii de colectie, seria de concerte prin care sunt dezvaluite cele mai valoroase partituri aflate in colectiile Bibliotecii Nationale a Romaniei. Evenimentul se va desfasura la Sala Symposium de la parterul Bibliotecii Nationale (Bd. Unirii nr. 22). Intrarea va fi libera, iar spectatorii din tara pot urmari transmisiunea in direct prin www.EnjoyTV.ro.
 
Concertul din seara zilei de marti cuprinde un program inedit pornind de la Romantism, ce continua cu valsuri si tangouri in aranjamente pentru acordeon si se incheie prin muzica din a doua parte a secolului XX. Printre cele mai vechi partituri interpretate se numara editiile Paul Taffanel (pentru prelucrarea Preludiului unui oratoriu de Camille Saint-Saëns) si Raffaele Galli (pentru transcriptia si variatiunile unei melodii din opera L’Ebrea de Fromental Halévy), cca. 1890.
 
Partiturile expuse vor prinde viata prin interpretarea artistilor Fernando Mihalache – acordeon, Ioana Turcu – flaut, Mihai Pintenaru – clarinet, Toma Popovici – pian.


Foto: Mihai Benea
 
Programul:
 
Camille Saint-Saëns - Le Deluge pour flute et piano
Raffaele Galli - Melodie dell'opera L'Ebrea (flaut si pian)
Petre Elinescu - Severus (flaut si pian)
Johann Strauss - Ziare de dimineata (acordeon)
Patacini, Canaro, Di Lazzaro - Tangouri celebre (acordeon)
Tiberiu Olah - Sonata pentru clarinet solo (compusa pentru Aurelian Octav Popa in anul 1964)
 
Prezentarile vor fi facute de catre Raluca Bucinschi – cercetator si Diana Gheorghiu – compozitor.
 
Lucrarile aflate in colectiile Bibliotecii Nationale pot fi consultate oricand in baza unui permis ce poate fi obtinut cu titlu gratuit.
 
Stagiunea de colectie de la Biblioteca Nationala se va incheia marti, 7 iunie, prin Volumul 6 si va cuprinde un program special de muzica veche.

 
 
La editia anterioara, dedicata zilei de 10 mai, corul Canticum Bucharest a sustinut un concert amplu de muzica de inspiratie folclorica, sub bagheta dirijorului Razvan Rados. Concertul s-a bucurat de prezenta unui public record, in sala fiind prezent compozitorul si folcloristul Constantin Arvinte. Lucrarea sa, Du-te dor, in compozitie proprie pe versuri populare, a fost interpretata in aceeasi seara. Inregistrarea intregului eveniment poate fi urmarita in arhiva www.EnjoyTV.ro.
 
Despre Stagiunea de colectie
 
Stagiunea de colectie pregateste publicului meloman inca doua editii: Volumul 5 (24 mai) si Volumul 6 (7 iunie). Organizate in seri de marti, o data la doua saptamani, concertele Stagiunii de colectie vor reinvia pagini valoroase din muzica universala si romaneasca, oferind spectatorilor oportunitatea de a face o incursiune sonora in istorie. Partiturile alese sunt Editii Princeps ale unor lucrari celebre, versiuni rare si, deopotriva, fac parte din colectiile personale ale marilor muzicieni romani.
 
Evenimentul este organizat de Uniunea de Creatie Interpretativa a Muzicienilor din Romania (UCIMR) alaturi de Biblioteca Nationala a Romaniei, cu scopul de a face accesibile publicului larg lucrarile de patrimoniu promovand, in acelasi timp, interpretii valorosi ai noii generatii.
 
Stagiunea de Colectie este un proiect co-finantat de AFCN si se deruleaza in cadrul programului „Oportunitati la Tine Acasa”, lansat de UCIMR in anul 2009, dedicat tinerilor interpreti exceptionali din domeniul muzicii culte din Romania.


 
Fernando Mihalache este doctorand al Universitatii Natioanale de Muzica, (lucrarea “Muzica de fim romaneasca), masterand al aceleiasi Universitati, licentiat in compozitie, promotia 2002. A absolvit cursurile Scolii Populare de Arta din Bucuresti, sectia „Acordeon”. Fernando Mihalache a fost profesor preparator in cadrul Universitatii Natioanale de Muzica Bucuresti, colaborator al Teatrului National, actualmente fiind colaborator al Operetei Nationale din Bucuresti. Sustine numeroase concerte atat in postura de acordeonist dar si in cea de naist sau pianist pe scenele mari din Romania, dar si in spatii alternative.
 
Proiectul “Hot Club de Bucharest” reprezinta o formula care ii evidentiaza calitatile exceptionale de acordeonist.O alta formula in care artistul concerteaza este “M.T. Band” (Germania) – in postura de instrumentist polivalent: keyboard, acordeon, nai. Unul dintre cele mai importante proiecte ale sale este “Traffic Strings”, materializat cu un compact disc in 2009. Alaturi de vibrafonistul Alexandru Anastasiu, pune bazele „Accord Vibes”, un proiect de anvergura (acordeon si vibrafon), unic in Romania. Un alt proiect interesant prin asocierea timbrala (flaut, acordeon, pian si contrabas) cat si prin repertoriul abordat este „Maxim Quartet”.


 
Absolventa a Academiei de Muzica din Bucuresti, Ioana Turcu (Anastasiu) si-a completat studiile in Elvetia la Hochschule fuer Musik und Theater Bern, unde a obtinut diploma de master la clasa prof. Heidi Peter Indermuhle. A participat ca student activ la masterclass-uri cu: Pierre Ives Artaud, Mathias Ziegler, Alan Weiss si Marina Piccinini.
 
In 2015 a obtinut ”cum laude” titlul de Doctor European in Muzica la Universitatea din Granada, Spania, unde este  membru al grupului de cercetare din cadrul programului de doctorat european "Educacion musical- una perspectiva multidisciplinar", semnand studii si articole publicate in reviste de specialitate.
 
Este laureata a numeroase premii nationale si internationale si a obtinut titlul „Muzicianul Anului 2003 in Elvetia”, acordat de Berner Haller Loge. Ioana Turcu a activat intre anii 2007-2010 ca profesor de flaut in cadrul cursurilor Eduardo Ocon, Malaga, Spania. In perdioada 2007 – 2011 a fost de asemenea profesor la „St. George’s” British School din Malaga, Spania. In prezent este profesor de flaut la Colegiul National de Muzica „George Enescu” din Bucuresti, iar, din 2015, profesor de flaut in cadrul Academiei de vara ICon Arst Sibiu si ICon Arts Roma.


 
Mihai Pintenaru este absolvent al Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti, la clasa Prof. Ion Nedelciu. A inceput studiul clarinetului la varsta de 12 ani, in cadrul Liceului de Muzica „Tudor Ciortea” Brasov, urmand apoi cursurile Facultatii de Muzica din cadrul Universitatii Transilvania din Brasov, la clasa Prof. Iulian Rusu. Sustine recitaluri la: Muzeul de Arta din Brasov, Muzeul Casa Muresenilor din Brasov, Facultatea de Muzica din Brasov, Liceul de Muzica „Tudor Ciortea” din Brasov, Universitatea de Arte „George Enescu” din Iasi, Ambasada Romaniei din Paris, Antwerp – Belgia, Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti, Elice – Italia, Palatul Sutu din Bucuresti, Muzeul „George Enescu” din Bucuresti etc., dar si in cadrul unor importante festivaluri (SIMN, MERIDIAN, BMFF, INNERSOUND, CHEI). Mihai Pintenaru este membru al ansambului de muzica noua ”SonoMania” din Bucuresti, al al European Union Youth Orchestra si al ansamblului de clarinet ”Clarino” din Bucuresti si a colaborat cu numeroase orchestre precum: Filarmonica Pitesti, orchestra Sinfonietta din Baden – Austria, Filarmonica “Paul Constantinescu” Ploiesti, Filarmonica “Gheorghe Dima” Brasov si Opera Brasov. De-a lungul timpului si-a dezvoltat o bogata cunostinta si experienta in arta cantatului la clarinet si un repertoriu foarte vast.


 
Pianistul Toma Popovici este licentiat si doctor al Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti si, in prezent, lector universitar al aceleiasi institutii.
 
Toma Popovici a obtinut premii la numeroase concursuri nationale si internationale, iar in anul 1997, Uniunea Criticilor Muzicali „Mihail Jora” i-a acordat premiul pentru activitate solistica.
 
Activitatea concertistica s-a concretizat prin prezenta la Festivalul Murten Classics, Elvetia, 2013 si 2014, Festivalul International George Enescu, 1998 si 2011,  Rockport Chamber Music Festival, 2007, Kneisel Hall Festival, in 2001 si 2002, Yale University Norfolk Festival, 2003, Bucharest Music and Film festival, 2008, 2009 si 2011, precum si prin numeroase concerte cu Boston Pops Orchestra, Orchestra Nationala Radio, Orchestra de Camera Radio, si principalele filarmonici din tara. Printre dirijorii cu care a colaborat se numara Keith Lockhart, David Hoose, Jin Kim, Tateo Nakajima, Radu Popa, Cristian Neagu, Vlad Conta, Paul Popescu, Alexandru Ganea, Tiberiu Oprea.
 
Toma Popovici este membru fondator al „Trio Consonando”, alaturi de Stefan Horvath si Razvan Suma, “Trio Strad”, alaturi de Alexandru Tomescu si Razvan Suma, si al “Trio Tancrede”, alaturi de Laurent Chatel si Alexandre Lecarme, si colaboreaza cu artisti de prestigiu, precum Dana Borsan, Gabriel Croitoru, Cristina Anghelescu, Adrian Duminica, Mira Wang, Artur Lukomyanski, Jan Muller-Szeraws etc.
 
Toma Popovici realizeaza frecvent inregistrari pentru Societatea Romana de Radiodifuziune si a inregistrat, intre 2004 si 2011, o serie de sase discuri pentru compania Hammond GMAC.


 
Raluca Bucinschi, cercetatorul implicat in coordonarea acestui proiect, s-a dedicat in realizarea de expozitii si lucrari de specialitate care au avut in prim-plan compozitori precum Richard Wagner, Giuseppe Verdi, Benjamin Britten, Richard Strauss, Gerge Gershwin, Archangelo Corelli, Carl Philip Emmanuel Bach, Maurice Ravel sau Johann Strauss.


 
Diana Gheorghiu, compozitorul care selecteaza interpretii si lucrarile propuse in program, si-a obtinut Doctoratul in muzica sub indrumarea profesorului Octavian Nemescu la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti. Artist comisionat de British Council, Fundatia Ernst von Siemens, ICR – Institutul Cultural Roman, CNDB – Centrul National al Dansului, UCMR – Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor din Romania, Bürger für Beethoven – Bonn si Editions Musica Ferum – Atena, Diana Gheorghiu este si co-fondatoare a Academiei de vara si Festivalului „ICon Arts” din Sibiu – unul din cele mai importante evenimente internationale independente de arta contemporana din Sud-Estul Europei, unde, incepand cu anul 2013, coordoneaza si programul „Compozitor in rezidenta”.
 
Mai 2016
Voteaza


Comentarii 0 comentarii
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Noutati
Depeche Mode lanseaza Strange Strange Too pe Blu ray pentru prima oara
Depeche Mode lanseaza Strange/Strange Too pe Blu-ray pentru prima oara

Trupa Depeche Mode va lansa in decembrie o surpriza pentru fani, cele doua colectii de videoclipuri Strange (aparuta initial in 1998) si Strange Too (1990) pentru prima oara pe Blu-ray si DVD. Noul ...

Albumul Atom Heart Mother va fi reeditat intr o editie speciala
Albumul “Atom Heart Mother” va fi reeditat intr-o editie speciala

Lansat in 1970, “ Atom Heart Mother ” a fost albumul de studio cu numarul cinci pentru Pink Floyd, un succes comercial (primul lor disc ce ajungea pe prima pozitie in topurile britanice) ...

Judas Priest va lansa un nou album Invincible Shield
Judas Priest va lansa un nou album: Invincible Shield

Trupa Judas Priest a anuntat un nou album de studio, “ Invincible Shield ”, discul cu numarul 19 din lunga istorie a trupei si primul cu muzica noua de la “ Firepower ”, lansat ...

Un nou single The Rolling Stones Sweet Sounds of Heaven
Un nou single The Rolling Stones: Sweet Sounds of Heaven

Dupa ce a surprins anuntand un nou album, The Rolling Stones le ofera fanilor si o noua piesa, “ Sweet Sounds of Heaven ”, care va fi inclusa pe viitorul disc “ Hackney Diamonds ...

Bodyguardul 2023
Bodyguardul (2023)

O comedie de actiune cu John Cena, Alison Brie si Juan Pablo Raba in rolurile principale Cunoscut pentru aparitiile sale in pelicule pline de actiune si infruntari pe viata si pe moarte, John Cena ...

Armand Assante a terminat filmarile din Romania si a plecat cu regrete

Cunoscutul actor american Armand Assante a terminat filmarile pentru „California Dreaming“, realizat de Cristian Nemescu (foto stånga), si a parasit in graba Romania. Assante, cel ...

Filarmonica din Berlin, „servitoare umila a lui Hitler"

Filarmonica din Berlin a acceptat „pactul cu diavolul" ...

Misiunea generalului Berthelot: pariu sau incredere?

Oricat de simbolica, aceasta proclamare unanima consacra eforturile intreprinse de general si misiunea sa pentru reconstruirea Armatei romane, marcata de falsele promisiuni si infrangerile din 1916. ...

Vine week-end-ul! Fa-ti plinul la cultura!

Botosanenii asteapta weekend-ul, pentru ca e momentul sa renunte la grijile cotidiene si la munca obositoare, facandu-si timp pentru ei, indiferent pentru ce optiuni de relaxare opteaza. ...

Seminar Fulbright

Comisia Fulbright Romania organizeaza joi, 13 iulie 2006, Seminarul de Orientare pentru bursierii romani Fulbright care vor pleca in aceasta vara cu burse de cercetare sau masterat la universitati de ...

Mos Ion Roata si Cuza Voda

Intre taranii fruntasi care au luat parte, impreuna cu boierii, cu episcopii si cu mitropolitul tarii la Divanul ad-hoc din Moldova, in 1857, era si mos Ion Roata, om cinstit si cuviincios, cum sunt ...

Primii cautatori de comori cu legitimatie

Doar 100 de oameni au dreptul, oficial, sa caute comori pe teritoriul tarii noastre. Sunt membri ai Asociatiei Cautatorilor de Comori si Tezaure din Romania si au legitimatii care ii feresc de ...

Scoala in Spania
Scoala in Spania

Sistemul educational spaniol include atat scoli nationale cat si institutii de invatamant internationale, care respecta traditiile scolilor din Marea Britanie, Franta, Germania si nu numai, ...

Revista "Cutezatorii" se intoarce

Revista Cutezatorii, publicatie ce a leganat visele adolescentilor din regimul de trista si nostalgica amintire, se intoarce. De data aceasta, in format digital. Este vorba despre site-ul ...

Mircea Miclea si Cristian Adomnitei suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu
Mircea Miclea si Cristian Adomnitei, suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu

Mircea Miclea, fost ministru al Educatiei, este de parere ca resursele umane si alte segmente care formeaza invatamantul romanesc ar putea sa beneficieze de bani din fonduri europene cu care ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec:  “Now and Then” The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”
“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu ...
Alte recomandari:
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me” Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Muzeul Louis de Funes Muzeul Louis de Funes A fost jandarmul Ludovic Cruchot intr-o serie de filme care s-au bucurat de o incredibila popularitate. L-a jucat pe Harpagon, a fost expertul in gastronomie Charles Duchemin, l-a infruntat pe Fantomas si a jefuit o banca alaturi de intreaga familie, a ... Alte destinatii: Acasa la August Macke Acasa la Cezanne in Aix-en-Provence Mozart la Brno Cea mai mica statuie din Stockholm Lituania, tara cu unul dintre cei mai batrani stejari din lume + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Umbra lui Caravaggio
Umbra lui Caravaggio Viata unuia dintre cei mai controversati, influenti si fascinanti pictori din toate timpurile ajunge pe marile ecrane intr-un film regizat de Michele ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Hotul de arta de Michael Finkel
Hotul de arta de Michael Finkel Stephane Breitwieser. Un nume prea putin cunoscut in istoria artei recente. Nu a fost nici pictor, nici sculptor, nici un grafician sau gravor de ......
+ alte recomandari: Carte Artline