"Habar n-am ce mai vrea publicul romanesc, nu mai stiu de unde sa-l iau!"
... exclama Radu Muntean, trist ca filmul lui a facut mai multi spectatori la o singura vizionare din cadrul Festivalului de la Locarno decat in prima saptamana in Romania, cu cinci copii. Cineastul crede ca mergem din rau in mai rau, ca "numarul de spectatori scade nu numai de la an la an, ci si de la sezon la sezon. Sunt sigur ca "Legaturile" lui Tudor (n. red. - Giurgiu) nu ar mai face acum 23.000 si nici "Moartea domnului Lazarescu" 28.000 de spectatori". Constantin Fugasin, de la Agentia Champions, crede si el ca "romanii aleg sa nu intre la filmele romanesti. Marile succese internationale si de presa "Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii", "A fost sau n-a fost?" si "Hartia va fi albastra" au atras impreuna mai putin de 36.000 de spectatori in Romania". Potrivit lui Constantin Fugasin, spectatorii merg la un film din auzite, caci nu mai exista campanii de promovare. O solutie eficienta ar fi campaniile pe televiziuni, ca tot e dependenta de micul ecran asa de mare. "Problema este ca reclama tv la filmele din cinematografe nu prea mai exista din cauza costurilor prohibitive. Multe filme interesante trec neobservate. Pana se aude din gura-n gura, filmul a iesit din program. Mai ales in provincie, unde un film nu sta niciodata mai mult de sapte zile. Din pacate, in afara de "Moartea domnului Lazarescu", in ultimii ani nici un film - nu numai romanesc - n-a mai avut o campanie de promovare. Se fac doar cateva sute de afise, din care cateva zeci se expun in vitrinele si holurile cinematografelor, iar restul se arunca pentru ca nu mai exista nici afisaj stradal. Cateva zeci (din cele 165 de filme lansate in Romania in 2006) n-au avut nici macar afise romanesti, doar doua-trei originale", spune Constantin Fugasin.
Antena 1 va difuza "Hartia va fi albastra" pe 22 decembrie
Pentru ca mersul la cinema ar putea deveni, dupa cum considera Radu Muntean, "o ocupatie intelectuala, ca mersul la concerte sau muzee", cineastul a hotarat, impreuna cu coproducatorul Antena 1, sa-si difuzeze filmul pe micul ecran mai devreme decat e normal. "Pe 22 decembrie, adica exact in seara cand se intampla actiunea filmului in urma cu 17 ani. Stiu ca nu se obisnuieste sa faci premiera tv la scurt timp dupa cinema, dar cred ca trebuie sa ne adaptam vremurilor. Important e ca oamenii sa vada filmul, indiferent unde". Ar fi in stare cineastul sa faca compromisuri mai mici sau mai mari pentru public? "In momentul asta cred ca nu voi face niciodata filme comerciale si atat, doar pentru a satisface publicul. Nu pot multumi pe toata lumea. Cred ca trebuie preluat modelul din publicitate si televiziune: sa-ti cunosti de dinainte publicul-tinta." Spectatorul roman e mult mai pretentios decat pare", crede producatorul Andrei Boncea de la MediaPro Pictures, responsabil pentru filmul romanesc cu cele mai mari intrari in 2006, "Trei frati de belea". "Nu cred ca e corect sa diferentiem filmul de cinema in film de divertisment si film cu "criterii valorice clare". Spectatorul are suficient discernamant sa faca distinctia intre un film valoros, care ii ofera divertismentul de care are nevoie, si un film pur si simplu prost." Andrei Boncea sustine ca studioul sau stie in principiu ce-si doreste spectatorul si ca incearca sa investeasca in proiecte cu valoare comerciala si valoare artistica testata in piata. Totusi, nici "Trei frati de belea", nici "Lacrimi de iubire" n-au dat lovitura.
Doi spectatori, doua pareri
- "Astept de la un film romanesc sa se elibereze de exorcizarea politicului, a cotidianului si sa se apropie de zona poeticului. Important e insa filtrul personal al autorului. Iubesc "Veronica", dar imi plac si filmele cu Grigore Vasiliu-Birlic. Am vazut recent un film romanesc premiat, l-am inteles, dar nu mi-a spus nimic. Nu imi fixez niste criterii de apreciere a filmelor, dar nu-mi fac o impresie in functie de cronici sau de parerea comuna." (F.B., profesor)
- "Imi place sa vad filme realizate in nota de mistocareala balcanica ce ne caracterizeaza. Cu umor si ironie, nu incrancenare. De nostalgic, nu din foame de filme de arta, ma uit si la Pistruiatul sau la "Cu mainile curate", desi nu cred ca sunt de calitate." (A.N., freelancer)
Iulia Blaga