inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

Romanii au renuntat la citit

0 Comentarii
Cartile, candva simbol al prestigiului social, au fost inlocuite in biblioteca de electronice si de kitsch-uri.

Viitorul cartii tiparite in epoca vitezei si a internetului pare unul intunecat. In ochii multora, ea si-a pierdut atat valoarea cultural-umana, cat si pe cea estetica. Cartile par sa nu mai reprezinte un motiv de mandrie si ocupa, in cel mai fericit caz, un loc marginal in majoritatea locuintelor.


Realitatea contrazice dictionarul


Dictionarul Explicativ al Limbii romane nu lasa loc vreunei interpretari. Conform acestuia, principala semnificatie a cuvantului "biblioteca" este "dulap sau mobila speciala cu rafturi de tinut carti". Mai poate insemna, de asemenea, "incapere, sala in care se pastreaza si se citesc cartile" sau "colectie de carti, periodice, foi volante".


In cataloagele on-line nu mai exista mobilier care sa aminteasca de bibliotecile de altadata. Rafturile au fost inlocuite cu spatii destinate televizorului, combinei audio sau catorva obiecte de decor.


Biblioteca, asa cum arata ea in ziua de azi, a devenit, mai degraba, etajera. Oamenii vor sa-si etaleze masinile si hainele de firma atunci cand ies pe strada. Opulenta din case inseamna electronice de ultima generatie, obiecte de arta de un gust discutabil, finisaje ultramoderne, televizoare cu ecran plat, si nu carti.


"Ce aveai in rafturi spunea cine esti"


Redactorul-sef al publicatiei "Convorbiri literare", Spiridon Cassian, crede ca, atunci cand pretul cartilor va fi accesibil majoritatii cumparatorilor, ele se vor intoarce in casele oamenilor: "Cred ca disparitia cartilor din biblioteci tine doar de considerente financiare. Este vorba despre o cenzura economica".


Altii apreciaza ca noul concept de biblioteca este superior estetic si functional celui de dinainte de Revolutie. "Degradarea" bibliotecii de azi se vede din doua perspective: nu mai contine carti si, in acelasi timp, a pierdut locul privilegiat pe care il avea in casa.


Desigur, inainte, oamenii se inrudeau cu totii, intr-un anume fel. Citeau aproape aceleasi carti, aveau acelasi tip de masina, se uitau la aceleasi emisiuni.


Inainte de ‘89, lumea citea pentru ca era una dintre modalitatile de supravietuire. "Bibliotecile au fost proiectate ca modalitate de depozitare a cartilor. Exista o mandrie sa-ti arati cartile. De fapt, era singura noblete pe care o puteai afisa. Biblioteca ocupa locul central, ca vizibilitate, in apartament. Era un fel de vitrina a casei. In functie de gradul de educatie, apareau si milieuri, bibelouri, sticle pline sau goale de bauturi straine, ambalaje pretioase. Existau unii care cumparau carti la metru, fara sa puna accent pe un autor sau altul. Ce aveai in biblitoteca spunea cine esti", considera arhitectul Dan Lacatus.


La randul sau, criticul Daniel Cristea Enache considera totusi ca, pentru o anumita categorie a populatiei, cartile isi vor pastra intacta nu doar valoarea educativa, dar si pe cea estetica.


"Fata de inceputul anilor ‘90, cand cartile erau editate mizerabil, dar in tiraje foarte mari, acum, raportul s-a inversat, tirajele sunt mici si foarte mici, in timp ce operele sunt editate in conditii grafice deosebite. Este o mandrie sa ai carti in biblioteca, iar cartile reprezinta o experienta profunda. Dupa ce a citit un roman de Dostoievski, un tanar va fi complet schimbat."


Proiectate ca etajere pentru televizor si dvd


Intr-o hala imensa, intens luminata, situata intr-o zona la marginea Capitalei... mobila cat vezi cu ochii... Spun unei tinere ca tocmai m-am mutat in casa noua si principalul meu bagaj il reprezinta cateva sute de carti. Asa ca am mare nevoie de o biblioteca. Modelele sunt aerisite, in culori diverse, facute din materiale de calitate.


La fiecare exponat poti distinge fara probleme locul destinat televizorului, electronicelor, vazelor de cristal. Nici urma de biblioteci masive, cu rafturi numeroase si paralele destinate cartilor.


Intreb o angajata daca nu exista si biblioteci in care spatiul destinat cartilor sa fie mai generos. Incearca sa ne demonstreze ca si in modelele prezentate se pot aranja carti. Fara succes. Abia poti ingramadi cateva dictionare, albume de arta ori registre pentru documente.


"Cartile le-am lasat la mama"


Langa mine, doi tineri s-au decis. Ii intreb ce i-a atras la respectiva biblioteca. Sau, mai degraba, etajera. "Nu ocupa mult loc in casa. Pot incorpora in ea televizorul si CD-ul pe care le-am achizitionat deja. In plus, o cumpar acum, o urc in masina rapid si acasa o montez singur", raspunde baiatul.


"Mie imi plac vitrinele. In plus, daca ai ceva de aratat pot fi demontate simplu. Am destul loc pentru a-mi aranja lucrurile cum vreau", ma lamureste fata. Ii intreb de carti. "Cartile sunt la mama. Are multe, cumparate in tineretea ei. Nu le-am luat cu noi cand ne-am mutat. Cred ca sunt suficiente cateva carti de specialitate. Oricum, nu prea avem loc in garsoniera", explica tanarul.


Nemaiavand carti la indemana, "tentatia" lecturii se va estompa si mai mult. Continuand sa izgonim cartile, nu doar locuintele vor fi mai goale, ci si proprietarii lor. Cel putin sufleteste.


Analiza


Va fi tot mai putin spatiu pentru carti


In fond, cine a izgonit cartile din biblioteca? Atrasi de televizor si prinsi in valtoarea unei vieti mult prea rapide, tinerii nu mai gasesc tihna lecturii. Accesul la internet a accentuat aceasta stare de fapt.


Unele carti, dictionare sau albume de arta pot fi consultate on-line, deci tiparirea lor nu mai este necesara. Cartile publicate inainte de ‘89 - in conditii grafice modeste, chiar daca valoroase prin continut -, influenteaza negativ estetica locuintei, iar reeditarile de astazi sunt mult prea scumpe.


"Mereu va exista o categorie de oameni, tot mai putin numeroasa, pentru care cartea va avea o insemnatate aparte. Nu e nimic desuet sa ne aratam bibliotecile pline de carti. E o chestie normala in conditiile in care spatiul ne permite. Dar, incet, incet, cartile dispar insa din locuinte. Va fi tot mai putin spatiu pentru carti in biblioteci", este verdictul arhitectului.


Criticul Nicolae Manolescu este mai putin pesimist. "Exista un nucleu de cumparatori de carte. Curand, acestea se vor intoarce in biblioteci. Nu conteaza daca se citeste, important este ca se cumpara carti si ca ele vor fi la un moment dat folositoare. Eu stiu din prima zi de scoala care copii sunt iubitori de carti si care nu sunt. Cei care vin din case unde sunt carti sunt mai palizi."


Evaluare


Biblioteca trebuie privita ca un sanctuar


"La un moment dat, inainte de 1989 am cautat o biblioteca incapatoare. Pe atunci, biblioteca plina de rafturi era concurata de aceea in care puteai expune bibelouri. Rolul bibliotecilor este de a inmagazina carti, pentru ca altfel se chema vasoteca. Cartea reprezinta una dintre cele mai frumoase lucruri pe care le poti avea si cu care te poti mandri intr-o casa. Modul in care este legata, coloritul, cotorul care ofera o anumita prestanta pot face dintr-o carte un obiect de arta. Cat de frumos este un perete plin cu carti in casa unui om. Iti bucura inima si ochiul. As spune, glumind, ca cei morti sunt si cei mai comunicativi. Biblioteca mea este ca un sanctuar." (Spiridon Cassian, redactor-sef "Convorbiri literare")




Petre Badica
Voteaza


Comentarii 0 comentarii
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Noutati
Depeche Mode lanseaza Strange Strange Too pe Blu ray pentru prima oara
Depeche Mode lanseaza Strange/Strange Too pe Blu-ray pentru prima oara

Trupa Depeche Mode va lansa in decembrie o surpriza pentru fani, cele doua colectii de videoclipuri Strange (aparuta initial in 1998) si Strange Too (1990) pentru prima oara pe Blu-ray si DVD. Noul ...

Albumul Atom Heart Mother va fi reeditat intr o editie speciala
Albumul “Atom Heart Mother” va fi reeditat intr-o editie speciala

Lansat in 1970, “ Atom Heart Mother ” a fost albumul de studio cu numarul cinci pentru Pink Floyd, un succes comercial (primul lor disc ce ajungea pe prima pozitie in topurile britanice) ...

Judas Priest va lansa un nou album Invincible Shield
Judas Priest va lansa un nou album: Invincible Shield

Trupa Judas Priest a anuntat un nou album de studio, “ Invincible Shield ”, discul cu numarul 19 din lunga istorie a trupei si primul cu muzica noua de la “ Firepower ”, lansat ...

Un nou single The Rolling Stones Sweet Sounds of Heaven
Un nou single The Rolling Stones: Sweet Sounds of Heaven

Dupa ce a surprins anuntand un nou album, The Rolling Stones le ofera fanilor si o noua piesa, “ Sweet Sounds of Heaven ”, care va fi inclusa pe viitorul disc “ Hackney Diamonds ...

Bodyguardul 2023
Bodyguardul (2023)

O comedie de actiune cu John Cena, Alison Brie si Juan Pablo Raba in rolurile principale Cunoscut pentru aparitiile sale in pelicule pline de actiune si infruntari pe viata si pe moarte, John Cena ...

 The Da Vinci Code nu este o copie
"The Da Vinci Code" nu este o copie

Autorul Dan Brown a castigat procesul in care a fost acuzat de doi autori ca "The Da Vinci Code" este un plagiat, informeaza cbs.com. In urma pierderii procesului, Michael Baigent si Richard Leigh, ...

Lansare Tibor Fischer la Editura Humanitas

"N-o citi daca esti prost " de Tibor Fischer - o reusita a geniului parodic Editura Humanitas lanseaza marti, 27 martie, ora 18.00, la clubul Lucky 13 din strada Selari nr. 9-11 (Curtea ...

Expozitie dedicata Sarbatorilor Pascale la MNIR

Expozitia cu titlul "Intampinarea Sfintelor Sarbatori Pascale" va fi vernisata joi, 22 martie, ora 11,00. Expozitia este deschisa in holul central al Muzeului National de Istorie a Romaniei ...

Nadlac de talie internationala

Nadlacul a gazduit a IX-a editie a festivalului-concurs al solistilor de muzica slovaca din Ţinuturile de Jos, "Cez Nadlak je...". Schimbul cultural in cadrul comunitatii slovace s-a facut ...

Cum sa pavam Cetatea ? Invitatie la dezbatere publica

Asocia�ia Sighi�oara Durabil� este din nou �n fierbere. De aceast� dat� nemul�umirile ong-ului local sunt legate de c�teva idei, proiecte �i ini�iative privind reabilitarea ...

Mos Ion Roata si Cuza Voda

Intre taranii fruntasi care au luat parte, impreuna cu boierii, cu episcopii si cu mitropolitul tarii la Divanul ad-hoc din Moldova, in 1857, era si mos Ion Roata, om cinstit si cuviincios, cum sunt ...

Primii cautatori de comori cu legitimatie

Doar 100 de oameni au dreptul, oficial, sa caute comori pe teritoriul tarii noastre. Sunt membri ai Asociatiei Cautatorilor de Comori si Tezaure din Romania si au legitimatii care ii feresc de ...

Scoala in Spania
Scoala in Spania

Sistemul educational spaniol include atat scoli nationale cat si institutii de invatamant internationale, care respecta traditiile scolilor din Marea Britanie, Franta, Germania si nu numai, ...

Revista "Cutezatorii" se intoarce

Revista Cutezatorii, publicatie ce a leganat visele adolescentilor din regimul de trista si nostalgica amintire, se intoarce. De data aceasta, in format digital. Este vorba despre site-ul ...

Mircea Miclea si Cristian Adomnitei suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu
Mircea Miclea si Cristian Adomnitei, suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu

Mircea Miclea, fost ministru al Educatiei, este de parere ca resursele umane si alte segmente care formeaza invatamantul romanesc ar putea sa beneficieze de bani din fonduri europene cu care ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec:  “Now and Then” The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”
“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu ...
Alte recomandari:
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me” Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Muzeul Louis de Funes Muzeul Louis de Funes A fost jandarmul Ludovic Cruchot intr-o serie de filme care s-au bucurat de o incredibila popularitate. L-a jucat pe Harpagon, a fost expertul in gastronomie Charles Duchemin, l-a infruntat pe Fantomas si a jefuit o banca alaturi de intreaga familie, a ... Alte destinatii: Acasa la August Macke Acasa la Cezanne in Aix-en-Provence Mozart la Brno Cea mai mica statuie din Stockholm Lituania, tara cu unul dintre cei mai batrani stejari din lume + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Umbra lui Caravaggio
Umbra lui Caravaggio Viata unuia dintre cei mai controversati, influenti si fascinanti pictori din toate timpurile ajunge pe marile ecrane intr-un film regizat de Michele ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Hotul de arta de Michael Finkel
Hotul de arta de Michael Finkel Stephane Breitwieser. Un nume prea putin cunoscut in istoria artei recente. Nu a fost nici pictor, nici sculptor, nici un grafician sau gravor de ......
+ alte recomandari: Carte Artline