Muzeul Henri Coanda din Capitala va fi reinfiintat in imobilul din Bulevardul Lascar Catargiu nr. 29, cladire donata Academiei Romane de catre familia savantului si in care institutia a mai functionat, in perioada 1969 - 1977.
Familia Coanda a donat, in 1969, o jumatate din imobil Academiei Romane, cu conditia realizarii unei case memoriale dedicate savantului de origine romana.
Muzeul Coanda a functionat in imobil in perioada 1969 - 1977, dar in 1977 cladirea a fost trecuta de la Academia Romana la Ministerul Afacerilor Externe, dupa care a fost preluata de Partidul Comunist.
Potrivit deciziei Guvernului Ponta, Ministerul Culturii va initia toate demersurile pentru preluarea bunurilor ce au apartinut Muzeului Coanda si au fost transferate apoi la Muzeul Tehnic "Dimitrie Leonida" din Bucuresti sau arhivate la Muzeul Aviatiei.
Henri Coanda (1886 - 1972) a fost un inginer roman, pionier al aviatiei, fizician, inventator al motorului cu reactie si descoperitor al efectului care ii poarta numele. A fost membru titular al Academiei Romane din 1970.
Inventatorul a fost fiul generalului Constantin Coanda, prim-ministru al Romaniei in 1918. Intre 1911-1914 Henri Coanda a lucrat ca director tehnic la Uzinele de aviatie din Bristol, Anglia si a construit avioane cu elice de mare performanta, de conceptie proprie. In următorii ani se intoarce in Franta, unde a construit un avion de recunoastere 1916 foarte apreciat in epoca, prima sanie-automobil propulsata de un motor cu reactie, primul tren aerodinamic din lume si altele. In 1934 obtine un brevet de inventie francez pentru Procedeu si dispozitiv pentru devierea unui curent de fluid ce patrunde intr-un alt fluid, care se refera la fenomenul numit astazi Efectul Coandă, constand in devierea unui jet de fluid care curge de-a lungul unui perete convex, fenomen observat prima oara de el în 1910, cu prilejul probarii motorului cu care era echipat avionul sau cu reactie. Aceasta descoperire l-a condus la importante cercetari aplicative privind hipersustentatia aerodinelor, realizarea unor atenuatoare de sunet si altele.
Henri Coanda revine definitiv in tara in 1969 ca director al Institutului de creatie stiintifica si tehnica (INCREST), iar in anul urmator, 1970, devine membru al Academiei Romane. Henri Coanda moare la Bucuresti, pe data de 25 noiembrie 1972, la virsta de 86 de ani.
Sursa foto: Wikipedia
D.T
editor artline.ro