In cadrul celei de-a IX-a editii a Carnavalului International al Copiilor, Romania participa cu o serie de opt ateliere tematice dedicate motivelor decorative ale iei traditionale romanesti care se vor desfasura in perioada 5–9 februarie 2018, de la orele 9.45 si 12.15.
Ia romaneasca are o istorie indelungata, a strabatut secolele pana in zilele noastre fiind purtata atat de regine, cat si de femei simple de la tara, anuland prin simbolica ei toate granitele sociale sau de statut, a devenit celebra nu doar ca obiect vestimentar ci si ca simbol cultural. Ia – termen destinat doar camasii purtate de femei – face parte din portul popular din secolele indepartate si, ceea ce o deosebeste de un obiect vestimentar oarecare, este felul in care fiecare cusatura, culoare, forma geometrica are o anume semnificatie, reprezinta o retea de insemne magice menite sa protejeze de spiritele rele. Iile cusute in timpul iernii apareau la horele din primavara si indicau statutul purtatoarei – fetele tinere coseau cu culori vii, intense, modele complexe, iar femeile casatorite sau varstnice optau pentru o gama cromatica mai restransa, sobra. Ia de primavara imbina rosul si albul, culorile simbolice ale luptei dintre viata si moarte, intre frigul zapezii si caldura sangelui, a vietii – flori stilizate, geometrizate, impletiri de motive si simetrie dinamica, abundenta de maiestrie.
Arta decorativa specifica Romaniei este una plina de semnificatii si simboluri, iar Constantin Brancusi, Henri Matisse, Horia Bernea, C. D. Rosenthal, si multi alti artisti au recurs la acest izvor de inspiratie. De la covoarele traditionale la portul romanesc, de la modelul ceramicii la portile sculptate maramuresene, intalnim o mistica pagana ce se integreaza in crestinismul popular si in viata cotidiana intr-un mod firesc, fluid si plin de semnificatii.
Proiectul, realizat de Lect. univ. dr. Alina Staicu, Nicoleta Tarcea si Diana Muresan, isi propune sa uneasca aceste elemente de traditie populara cu cele de traditie culturala si, pentru ca workshop-urile se adreseaza copiilor din ciclul primar, aceasta impletire de notiuni se va face sub forma de joc, prezentate ca povesti, legende din care vor invata despre traditiile unei tari latine, infratita cu a lor si bogata in povesti si obiceiuri.
Evenimentul este organizat de Institutul Roman de Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia in colaborare cu Fundatia Bienalei de la Venetia, cu susţinerea Institutului Cultural Roman.