Cea de-a 52-a editie a Bienalei de arta contemporana de la Venetia inregistreaza cea mai mare participare din istoria sa prin prezenta a 76 de tari. La editia care se deschide duminica 10 iunie (si se va inchide pe 21 noiembrie) vor fi prezente intre cele 76 de tari si nou intratele Liban, Azerbaidjan, Tadjikistan si Moldova.
Romania participa la editia din acest an cu o serie de evenimente derulate prin organizarea IRCCU in colaborare cu MCC.
Evenimente romanesti la Bienala de arta contemporana de la Venetia
12 Iunie- Iulie:
- Instalatia Dezorient Expres a sculptorului Mircea Roman (Londra), care va fi amplasata in piata din fata IRCCU. Autorul a obtinut premiul Delfina Studio Londra, Marele Premiu la Trienala de Sculptura de la Osaka, Premiul Atelier 35 Bucuresti. Dezorient Expres a fost vernisata si expusa anul acesta la Muzeul Taranului Roman din Bucuresti.
- Expozitia de sculptura mica Gente a artistului roman Mariana Gordan (Londra), in spatiile expozitionale ale IRCCU. Autoare a mozaicurilor din statiile de metrou Oxford Circus, Tottenham Court Road si Finsbury Park.
- 15 iunie: In ciclul traditional de conferinte, seminarii si colocvii al IRCCU, intitulat in acest an Venezia e Italia tra Occidente e Oriente: storia, cultura, arte, va avea loc a IV-a editie a Seminarului Cruciada Tarzie, Umanism, Contrareforma in Europa Centrala, organizat de IRCCU in colaborare cu Asociatia pentru Relatii Culturale intre Italia si Romania (ARCIR) cu sediul la Milano, Istituto per gli Incontri Culturali Mitteleuropei (ICM), Universitatea de Studii din Trieste (prin Institutul de Sociologie Internationala) si Centrul de Studii Transilvane din Cluj.
Manifestarea ii are ca protagonisti principali pe tinerii bursieri "Nicolae Iorga" si "Vasile Parvan" ai statului roman, precum si alti cercetatori romani si italieni specialisti in teme circumscrise temei Seminarului.
- 29 iunie: Concert sustinut de soprana Bianca Manoleanu si pianistul Remus Manoleanu, cunoscuti in special pentru repertoriul si maiestria in interpretarea liedurilor, membri fondatori ai Fundatiei Culturale "BIANCA", cu scopul de a promova in intreaga lume acest dificil gen liric.
August
27 iulie- 24 august va continua colaborarea anuala cu Asociatia culturala "Caleidoscopio" din Toscana (www.caleidoscopioarte.it), prin organizarea de expozitii in spatiile de la etajul I ale Palatului Correr.
27 august - 8 septembrie: Proiectul poetico-plastic Venetia - poduri de cuvinte, propus de poeta Ruxandra Cesereanu si de pictorul Calin Stegerean, care vor celebra, prin sintonia a doua arte, lirismul si plasticitatea piatetelor, porticurilor si podurilor din laguna venetiana. Reprezinta un al doilea demers al celor doi autori, dupa cel din 2003, intitulat La Malcontenta. "Venetia cu vene violete. Scrisorile unei curtezane".
Septembrie
- 12-21 septembrie: Expozitia de pictura Olimpiu. Autor de filme de animatie, productii video si proiecte multimedia premiat atat pentru creatia sa plastica, cat si pentru cea din domeniul filmului. Expozitii personale in Romania, Germania, Marea Britanie si numeroase participari la expozitii colective in Franta, Ungaria, Germania, Olanda, Bulgaria etc.
- 24 septembrie-5 octombrie: Expozitie de fotografie a artistei mantovane Iris Claudia Pezzali, sub patronajul Primariei din Venetia.
- In ciclul traditional de conferinte, seminarii si colocvii al IRCCU, intitulat in acest an Venezia e Italia tra Occidente e Oriente: storia, cultura, arte, va avea loc a V-a editie a Seminarului International Evreii din Italia si Romania in secolele XIX-XX, organizat de IRCCU in colaborare cu Asociatia pentru Relatii Culturale intre Italia si Romania (ARCIR) cu sediul la Milano, Istituto per gli Incontri Culturali Mitteleuropei (ICM) din Gorizia si Centrul de Studii Transilvane din Cluj (CST).
- In ciclul traditional de conferinte, seminarii si colocvii al IRCCU, intitulat in acest an Venezia e Italia tra Occidente e Oriente: storia, cultura, arte, prof. univ. dr.
Bianca Valota Cavallotti (Universitatea din Milano), cunoscuta specialista in studii romanesti, nepoata de fiica a lui Nicolae Iorga, presedinta Asociatiei Internationale de Studii Sud-Est Europene, va vorbi despre imaginea romanilor in Italia (titlul: I pronipoti di Traiano). Data exacta a conferintei urmeaza sa fie stabilita.
Octombrie
- 3 octombrie: Seara cinematografica realizata de prof. univ. Manuela Cernat, sefa Catedrei de Comunicare Audiovizuala de la Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica "I. L. Caragiale" din Bucuresti. Vor fi prezentate istoricul, activitatea si importanta Societatii de productie cinematografica romano-italiene CINEROMIT.
Apoi, va fi proiectata una din co-productiile romano-italiene Odessa in fiamme, Dacii sau Baltagul.
- 8-19 octombrie: Atelierul pictorului - expozitia de pictura si desen a unuia din cei mai importanti artisti plastici contemporani, Ion Stendl. Curator si prezentator al expozitiei: criticul de arta Maria Magdalena Crisan.
- 23 octombrie - 2 noiembrie: Expozitie colectiva a artistilor plastici sicilieni. Curator: Maria Teresa Prestigiacomo
- In ciclul traditional de conferinte, seminarii si colocvii al IRCCU, intitulat in acest an Venezia e Italia tra Occidente e Oriente: storia, cultura, arte, va avea loc prelegerea prof.
Francesco Grisolia (Universita degli Studi di Roma "Tor Vergata"), cu una din temele Considerazioni sui disegni italiani antichi - temi levantini sau Roma nel secolo XVIII - implicazioni europei.
Noiembrie
- 5-16 noiembrie: Expozitia de pictura a artistului plastic Dacian Andoni, membru al UAP, lector univ. dr. la Facultatea de Arte a Universitatii de Vest din Timisoara. Curator si prezentator al expozitiei: criticul de arta Dan Haulica.
- 19 noiembrie-3 decembrie: Expozitia Sibiul in gravurile lui Hans Herman, in organizarea Muzeului National de Arta din Brasov. Hans Herman este unul din cei mai importanti graficieni romani ai secolului XIX, majoritatea operei sala aflandu-se in patrimoniul Muzeului mentionat.
Sursa : HotNews.ro
Iunie 2007