inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

Romania a intrat in UE cu o Capitala Culturala Europeana

0 Comentarii
Cel mai asteptat eveniment cultural al anului 2007 in Romania, programul "Sibiu, Capitala Culturala Europeana", a fost declarat deschis pe 1 ianuarie, in prima zi in care Romania a devenit membru al UE. Peste 40.000 de oameni au participat luni la spectacolul de sunet si pirotehnie care a marcat intrarea Sibiului in randul Capitalelor Culturale Europene.

Sustinut de compania franceza Groupe F, care acum doua saptamani a organizat si ceremonia de deschidere de la Luxemburg unde a fost lansat programul "Luxemburg si Marea Regiune, Capitala Culturala Europeana", orasul partener al Sibiului pe parcursul intregului an, spectacolul "Noaptea Cometelor" a fost descris de primarul Sibiului Klaus Johannis drept "un succes de mare clasa, o premiera de acest tip in Romania". 2400 de comete de foc au putut fi vazute pe cerul Sibiului in aceasta prima seara din an, ministrul Culturii si Cultelor Adrian Iorgulescu declarand inainte ca "va fi cea mai frumoasa explozie de jocuri de lumini care a avut loc in Romania vreodata". Concertul de 70 de minute al lui Chris Norman a fost celalalt eveniment asteptat de sibienii care s-au adunat cu trei-patru ore inainte de miezul noptii, in fata scenei special amenajate langa noul sediu al Primariei, in Piata Mare a orasului, la fel ca si concertul de jazz sustinut de Nicolas Simion, muzicianul care a cantat si in cadrul festivitatii de deschidere de la Luxemburg.

Pana de curent

"Deschidem un an important pentru sibieni, pentru Romania. Va doresc sa fie o Capitala Culturala Europeana care sa ne faca cinste", au fost cuvintele cu care primarul Johannis a declarat deschis oficial programul "Sibiu, CCE 2007".

Dupa ce au luat parte la inaugurarea noului sediu al Bibliotecii Astra, unde, in stil romanesc, a avut loc o pana de curent, chiar in momentul in care Traian Basescu si sotia intrau in biblioteca, presedintele si primul-ministru Calin Popescu Tariceanu au asistat apoi la concertul sustinut de Filarmonica Natiunilor, sub bagheta lui Justus Frantz, la Sala Thalia, unde au participat oficialitati romane si straine, ministri, ambasadori si o delegatie din partea Luxemburgului compusa din Octavie Modert, secretar de stat in Ministerul Culturii din Luxemburg si Guy Dockendorf, presedintele Asociatiei Luxemburg Capitala Culturala Europeana 2007.

In legatura cu programul Filarmonicii Natiunilor, Klaus Johannis si-a exprimat regretul ca nu a fost interpretata si Rapsodia I de George Enescu, dupa ce dirijorul a considerat ca membrii orchestrei nu sunt suficient de pregatiti pentru acest lucru.

Prima tara care intra in Europa cu o Capitala Culturala Europeana, dupa cum declara Klaus Johannis la deschiderea oficiala de la Luxemburg, "Sibiul datoreaza intrarea pe aceasta scena Luxemburgului, fara invitatia caruia nu ne-am fi putut depune candidatura". In 2007 Sibiu si Luxemburg urmeaza sa deruleze impreuna 26 de proiecte culturale care acopera zone culturale precum teatru, muzica, arte vizuale, literatura etc.

Premiere teatrale si cinemateca non-stop

Pentru luna ianuarie cele mai importante evenimente culturale care se vor desfasura la Sibiu sunt premierele teatrale si un program de cinemateca non-stop, in cadrul "Astra Film Fest - 365 de ferestre catre lume" derulat de Complexul National Muzeal Astra, proiectul presupunand proiectii zilnice de film documentar si programe tematice saptamanale despre culturile europene, pana la sfarsitul lunii ianuarie. Unul dintre evenimentele cele mai asteptate este premiera spectacolului "Pescarusul" dupa Cehov, in regia lui Andrei Serban. Zilele de vineri si sambata din ianuarie vor fi dedicate concertelor de jazz, blues, jazz rock si fusion, in cadrul proiectului "Imperium Nights". Vor sustine recitaluri artisti romani - Johnny Raducanu & Friends, Teodora Enache, Cristel Ungar & Marius Popp, Berti Barbera & Nicu Patoi, Nico, Nicu Alifantis, Vali Racila, dar si muzicieni din strainatate - Miles Griffith (SUA) & Imperium Jazz Band, Susanne Alt Quartet (Olanda), Evan Stone Quartet (SUA), Quetzal (Belgia), Michel Reis Trio (Luxemburg) etc. (Monica ANDRONESCU)

Tranzitia s-a sfarsit, urmeaza dezvoltarea

Presedintele Traian Basescu a declarat, luni seara, la Sibiu, ca meritul pentru intrarea in UE apartine celor 22 de milioane de romani care au platit zi de zi "factura modernizarii Romaniei", fapt pentru care politicienii trebuie sa-i priveasca pe oameni cu respect si cu dragoste.

La inceperea discursului, seful statului si-a scos haina si a aruncat-o in multime. In discursul sau, el a multumit sibienilor "pentru onoarea" cu care s-au pregatit pentru ca orasul lor sa devina capitala culturala a Europei. Presedintele a amintit de tinerii din toata tara, inclusiv din Sibiu, care au murit la Revolutie, subliniind ca sacrificiul lor a facut posibila acum intoarcerea in familia europeana. "Noi de fapt ne-am intors in Europa dupa 60 de ani in care nimeni nu ne-a intrebat daca vrem sa lipsim", a spus Basescu, citat de Mediafax. El a mentionat ca aderarea la UE inseamna sfarsitul tranzitiei si o garantie a faptului ca romanii au sansa de a trai cu adevarat mai bine. "Noaptea trecuta, tranzitia s-a incheiat", a mai aratat seful statului. El a tinut sa le ureze acestora, in doua randuri: "Sa traiti bine!". Traian Basescu a apreciat ca dupa aderarea la UE "drumul dezvoltarii" Romaniei va dura 15 - 20 de ani. "Este adevarat, mai avem un drum lung, care inseamna dezvoltarea noastra de acum inainte, un drum care va dura 15 - 20 de ani. Dar pana vom ajunge acolo unde trebuie sa ajunga Romania peste 15-20 de ani, un lucru este sigur: ca incepand de azi, noua tuturor ne este garantat mai binele", a spus Basescu. "Nicaieri nu ma simt mai bine decat intre oameni. Daca as putea, mi-as aseza un birou chiar aici sau in fiecare capitala de judet", a spus presedintele Basescu, moment in care multimea a inceput sa aplaude. (A.H.)

Sibiu si Luxemburg, impreuna in 2007

"In ciuda distantei de 1273 de kilometri care despart Luxemburgul de Sibiu, avem mult mai multe lucruri care ne apropie, incepand de la radacinile istorice comune din secolul al XII - lea pana la cooperarea culturala stransa din ultimii ani, care a dus la acest parteneriat in cel mai mare proiect cultural si de imagine al Sibiului si al Romaniei", a declarat Klaus Johannis, primarul Sibiului si presedinte al Asociatiei Sibiu Capitala Culturala Europeana 2007 pe 9 decembrie 2006, la ceremonia de deschidere a programului "Luxemburg si Marea Regiune, Capitala Culturala Europeana 2007". Cele doua orase vor desfasura in acest an 26 de proiecte culturale comune care acopera zone precum artele vizuale, muzica, literatura, teatru sau multimedia.

"Dans. Entre. Deux" este o colaborare artistica Luxemburg - Romania, intre doua companii de dans (UnitControl si DCM), doua festivaluri (Danz Festival Letzebuerg si Sibiu Danse 2007), doua centre coregrafice care sustin si promoveaza dansul contemporan (Centre de Creation Choregraphique Luxembourgeois si Centrul National al Dansului Bucuresti) si intre doi coregrafi (Cosmin Manolescu si Bernard Baumgarten). Proiectele coregrafice vor fi prezentate atat la Luxemburg in luna iunie, cat si la Sibiu in august.

Pentru luna iulie este programat un alt eveniment important, regizorul Silviu Purcarete urmand sa monteze spectacolul <
> dupa Ovidiu in curtea interioara a Abatiei Neumunster din Luxemburg, impreuna cu actori de teatru romani, francezi si luxemburghezi. Proiectul multidimensional <> ce va fi realizat de un grup de tineri cu varste intre 13 si 19 ani de la liceele Diekirch din Luxemburg si Brukenthal din Romania consta in realizarea unui film despre trecutul si viitorul lor intr-o Europa marcata de migratie, acesta urmand sa fie vizionat atat la Sibiu, cat si la Luxemburg. (M. Andronescu)

Johannis viseaza la Cotroceni

Liderul Forumului Democrat al Germanilor din Romania, Klaus Johannis, primar al Sibiului, a recunoscut ieri, pentru prima data, ca intentioneaza sa ajunga presedinte al tarii, informeaza Rompres. "De gandit, m-am gandit (sa candidez la presedintie - n.r.). Si m-am hotarat sa candidez la primarie. In viitor, probabil tot la primarie", a precizat Johannis, intr-o conferinta de presa. Klaus Johannis a renuntat sa mai candideze in 2004 contra lui Adrian Nastase sau a lui Traian Basescu, pentru a castiga alegerile a doua oara, la Sibiu, unde a inregistrat un scor record in tara, in jur de 90%. El a lasat sa se inteleaga ca nu a renuntat la gandul de a candida la prima functie in stat si va reveni "cand va fi momentul oportun". (A.H.)

Tariceanu sorcovit

Premierul Calin Popescu Tariceanu si sotia sa, aflati la Sibiu pentru deschiderea manifestarilor din cadrul programului "Capitala Culturala Europeana 2007", au fost opriti in centrul orasului de un copil in varsta de patru ani care a dorit sa ii sorcoveasca pe cei doi, cu ocazia intrarii in noul an. Dupa ce a vizitat, luni seara, Muzeul Bruckenthal din Sibiu, premierul si sotia au plecat spre sala in care era organizat concertul extraordinar al Filarmonicii Natiunilor, distanta pe care au parcurs-o pe jos, prin centrul orasului. Pe traseu, ei au fost salutati de localnici, carora le-au urat "La Multi Ani", dar si de un copil in varsta de patru ani, insotit de mama lui, care a dorit sa ii sorcoveasca, odata cu intrarea in noul an. Premierul si sotia au acceptat si, la final, i-au daruit copilului niste bani, conform traditiei. (Mediafax)

Presedintele si Regele romilor

Presedintele Traian Basescu a fost salutat, dupa concertul sustinut de Filarmonica Natiunilor la Sibiu, de regele romilor, Florin Cioaba, in cadrul unei receptii.

Regele romilor a fost entuziasmat ca a dat mana cu seful statului, el povestind apoi jurnalistilor ce a discutat cu presedintele. "I-am multumit in primul rand pentru ceea ce face pentru poporul roman si pentru etnia roma si i-am reamintit ca este primul presedinte care a pus problema romilor in Parlament, a recunoscut ca problema romilor este foarte dureroasa si aceasta etnie trebuie ajutata", a aratat Cioaba, adaugand ca nu este pentru prima data cand a vorbit cu presedintele si ca de fiecare data i-a facut "o deosebita placere". "Nu puteam sa pierd un moment asa de important sa dau mana cu domnul presedinte, acum cand Romania intra in Uniunea Europeana, cand Sibiul devine Capitala culturala europeana", a adaugat el. (Mediafax)

Voteaza


Pe acelasi subiect: Chris Norman | Rapsodia I George Enescu
Comentarii 0 comentarii
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Noutati
Depeche Mode lanseaza Strange Strange Too pe Blu ray pentru prima oara
Depeche Mode lanseaza Strange/Strange Too pe Blu-ray pentru prima oara

Trupa Depeche Mode va lansa in decembrie o surpriza pentru fani, cele doua colectii de videoclipuri Strange (aparuta initial in 1998) si Strange Too (1990) pentru prima oara pe Blu-ray si DVD. Noul ...

Albumul Atom Heart Mother va fi reeditat intr o editie speciala
Albumul “Atom Heart Mother” va fi reeditat intr-o editie speciala

Lansat in 1970, “ Atom Heart Mother ” a fost albumul de studio cu numarul cinci pentru Pink Floyd, un succes comercial (primul lor disc ce ajungea pe prima pozitie in topurile britanice) ...

Judas Priest va lansa un nou album Invincible Shield
Judas Priest va lansa un nou album: Invincible Shield

Trupa Judas Priest a anuntat un nou album de studio, “ Invincible Shield ”, discul cu numarul 19 din lunga istorie a trupei si primul cu muzica noua de la “ Firepower ”, lansat ...

Un nou single The Rolling Stones Sweet Sounds of Heaven
Un nou single The Rolling Stones: Sweet Sounds of Heaven

Dupa ce a surprins anuntand un nou album, The Rolling Stones le ofera fanilor si o noua piesa, “ Sweet Sounds of Heaven ”, care va fi inclusa pe viitorul disc “ Hackney Diamonds ...

Bodyguardul 2023
Bodyguardul (2023)

O comedie de actiune cu John Cena, Alison Brie si Juan Pablo Raba in rolurile principale Cunoscut pentru aparitiile sale in pelicule pline de actiune si infruntari pe viata si pe moarte, John Cena ...

Felicia Filip recital extraordinar la Muzeul Cotroceni

Luni, 5 iunie, de la orele 19.00, va avea loc la Muzeul National Cotroceni un recital extraordinar sustinut de soprana Felicia Filip, sub inaltul patronaj al presedintelui Romaniei. Evenimentul ...

Expozitie de pictura Venetia la Arad
Expozitie de pictura "Venetia la Arad"

Numit si "pictorul Aradului", Mihai Takacs va propune sa vedeti Venetia... la Arad. Joi, 22 decembrie, ora 18.00, la TribunaCafe. Expozitia va fi deschisa de catre prof. Dan Lazarescu. ...

Horatiu Malaele la New York

Horatiu Malaele va fi invitatul Institutului Cultural Roman din New York timp de zece zile, in cadrul seriei de manifestari intitulate “Artisti romani pentru toate anotimpurile". Astfel, ...

Un roman la Tate Modern

Londra. Artistul vizual Matei Bejenaru va prezenta un proiect la celebra galerie londoneza Tate Modern, la mijlocul lunii septembrie. Acesta isi va pregati proiectul in perioada rezidentei la ...

Dvd-ul saptamanii

"Umbrele trecutului". Tom Stall (Viggo Mortensen) este, aparent, un tata de familie dintr-un orasel american, intamplator si proprietar de restaurant. Intr-o noapte, este atacat de doi ...

Mos Ion Roata si Cuza Voda

Intre taranii fruntasi care au luat parte, impreuna cu boierii, cu episcopii si cu mitropolitul tarii la Divanul ad-hoc din Moldova, in 1857, era si mos Ion Roata, om cinstit si cuviincios, cum sunt ...

Primii cautatori de comori cu legitimatie

Doar 100 de oameni au dreptul, oficial, sa caute comori pe teritoriul tarii noastre. Sunt membri ai Asociatiei Cautatorilor de Comori si Tezaure din Romania si au legitimatii care ii feresc de ...

Scoala in Spania
Scoala in Spania

Sistemul educational spaniol include atat scoli nationale cat si institutii de invatamant internationale, care respecta traditiile scolilor din Marea Britanie, Franta, Germania si nu numai, ...

Revista "Cutezatorii" se intoarce

Revista Cutezatorii, publicatie ce a leganat visele adolescentilor din regimul de trista si nostalgica amintire, se intoarce. De data aceasta, in format digital. Este vorba despre site-ul ...

Mircea Miclea si Cristian Adomnitei suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu
Mircea Miclea si Cristian Adomnitei, suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu

Mircea Miclea, fost ministru al Educatiei, este de parere ca resursele umane si alte segmente care formeaza invatamantul romanesc ar putea sa beneficieze de bani din fonduri europene cu care ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec:  “Now and Then” The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”
“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu ...
Alte recomandari:
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me” Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Muzeul Louis de Funes Muzeul Louis de Funes A fost jandarmul Ludovic Cruchot intr-o serie de filme care s-au bucurat de o incredibila popularitate. L-a jucat pe Harpagon, a fost expertul in gastronomie Charles Duchemin, l-a infruntat pe Fantomas si a jefuit o banca alaturi de intreaga familie, a ... Alte destinatii: Acasa la August Macke Acasa la Cezanne in Aix-en-Provence Mozart la Brno Cea mai mica statuie din Stockholm Lituania, tara cu unul dintre cei mai batrani stejari din lume + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Umbra lui Caravaggio
Umbra lui Caravaggio Viata unuia dintre cei mai controversati, influenti si fascinanti pictori din toate timpurile ajunge pe marile ecrane intr-un film regizat de Michele ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Hotul de arta de Michael Finkel
Hotul de arta de Michael Finkel Stephane Breitwieser. Un nume prea putin cunoscut in istoria artei recente. Nu a fost nici pictor, nici sculptor, nici un grafician sau gravor de ......
+ alte recomandari: Carte Artline