Romania este reprezentata la Bienala de Arhitectura de la Venetia (10 septembrie-18 noiembrie), printr-un puzzle. „Remix! Drama urbana pentru noua cuburi si mai multi jucatori” se intituleaza proiectul realizat de un grup de patru arhitecti (Constantin Goagea, Cosmina Goagea, Stefan Ghenciulescu, Justin Baroncea) si un sociolog (Ana Bleahu), sub egida Uniunii Arhitectilor din Romania, cu sprijinul Ministerului Culturii si Cultelor, al Institutului Cultural Roman si al Carpatcement.
Joc cu problemele arzatoare ale Romaniei
„Ne-am gandit la o componenta interactiva, la un joc”, spune Constantin Goagea, unul dintre arhitectii care au lucrat la proiectul romanesc.
Jocul este dezvoltat pe noua subiecte arzatoare pentru Romania: casa, natura, timpul liber, satul, simboluri ale Romaniei (de exemplu, ce poti reprezenta cel mai bine pe o cartolina din Romania), mobilitate, decizii asupra peisajului urban, ce inseamna „acasa”, domeniul public.
„Remix” este mai putin focalizat pe obiecte de arhitectura si pe personalitati, mai mult pe stratificarile sociale, in concordanta cu tema editiei din acest an a bienalei: „Orase, arhitectura, societate”.
Catalogul expozitiei, facut pe baza unei cercetari la care au lucrat 20 de persoane, „va fi un instrument de lucru necesar pentru cei care vor fi interesati de Romania in urmatorii ani”, considera Marius Marcu-Lepadatu, comisarul expozitiei. Catalogul va ajunge in mai multe biblioteci publice din lume si la sediile institutelor culturale romanesti.
Proiectul romanesc a costat 85.000 de euro. Ministerul Culturii si Cultelor a acoperit 70.000 de euro, Institutul Cultural Roman - 10.000 de euro, iar Carpatcement - 5.000 de euro.
Arhitectura romaneasca la Venetia, din 1992
„Cei care conteaza in arhitectura trec pe la Venetia”, spune Marius Marcu-Lepadatu, comisarul expozitiei din acest an. El subliniaza importanta bienalei, de unde, anual, se dau directiile in moda arhitectonica a lumii.
Romania se afla printre cele treizeci de state privilegiate, detinand un pavilion, proprietate a Guvernului Romaniei, un cadou facut de Italia prin anii ‘30.
Prima editie a bienalei a fost una de arte plastice, in 1895 si abia in anii ‘30 au venit la Venetia si celelalte arte: film, dans, teatru. Arhitectura, desi a ajuns mai tarziu la Venetia, in 1980, este prima dintre aceste arte care a impus curentul postmodern.
Romania participa anual la bienala, din 1992. Comisarul primei expozitii a Romaniei la Bienala de Arhitectura de la Venetia, Stefan Lungu, explica evolutia romaneasca de la arhitectura comunista din anii ‘90 la inventivitatea de astazi.
„In 1992 nu exista in Romania o productie de arhitectura care sa fi putut fi prezentata acolo: doar arhitectura comunista. Productia de arhitectura vazuta la Venetia era atat de impresionanta si, totodata, atat de demoralizanta pentru noi. In timp insa, lucrurile s-au schimbat, se face si la noi arhitectura de buna calitate; de la an la an, coeficientul de ingeniozitate creste”, spune Lungu.
Ce are de facut vizitatorul
„Remix!” solicita participare din partea vizitatorului. Acesta are la dispozitie noua cuburi pentru noua teme diferite, de la timp liber, la spatiu public.
Fiecare cub are patru variante. In functie de ce varianta il reprezinta, vizitatorul asaza cubul pe o masa. Computerul ii raspunde, livrandu-i o imagine corespunzatoare imaginii.
Puzzle-ul de noua imagini genereaza un proiect personal de dezvoltare a Romaniei. Vizitatorul primeste la final un print cu profilul pe care l-a facut Romaniei.