Localizare si cadru natural
Romania se invecineaza la nord si la est cu Republica Ucraina, respectiv, cu Republica Moldova, la vest cu Ungaria, la sud-vest cu Serbia, la sud cu Bulgaria si la sud-est cu Marea Neagra. Doua treimi din frontiera este parcursa de rauri (Dunarea, Prutul, Tisa) si litoral (Marea Neagra), iar o treime este trasata pe pamant. Romania este strabatuta de paralela de 45 grade latitudine nordica, care trece cu aproximatie pe la limita dintre treimea sudica si cea centrala a tarii. Aceasta paralela strabate puncte apropiate de localitati ca Sulina, Baia de Arama, Baicoi. Cealalta coordonata importanta pentru asezarea Romaniei o reprezinta faptul ca este traversata de meridianul de 25 grade longitudine estica. Acesta trece foarte aproape de centrul tarii si traverseaza localitati ca Rosiori de Vede sau Fagaras.
Primul element caracteristic al Romaniei este faptul ca este o tara carpatica. Carpatii se intind intre bazinul Vienei si Valea Timocului pe o distanta de 1500 Km. Suprafata totala a Carpatilor este de aproximativ 190.000 Km din care 66.303 Km (34%) se afla pe teritoriul Romaniei. Suprafata Carpatilor pe teritoriu romanesc reprezinta aproximativ 28% din suprafata tarii. Al doilea element este reprezentat de caracteristica de tara dunareana. Dunarea intra pe pamant romanesc la Bazias si isi termina calatoria la Marea Neagra. Din cei 1075 Km pe care ii parcurge in tara noastra, 354 Km ii parcurge exclusiv pe teritoriul Romaniei, iar restul reprezinta granita cu patru state: Serbia, Bulgaria, Republica Moldova si Ucraina. Urmatorul element definitoriu este reprezentat de caracterul de tara pontica.
Luminis - Pitaru, Dambovita - Nicolae Grigorescu
Natura a fost foarte generoasa cu Romania, tara al carei relief nu este doar variat dar si armonios distribuit. Relieful este aranjat in trei mari etaje, bine diferentiate: cel mai inalt reprezentat de Muntii Carpati, cel de mijloc de Subcarpati si dealuri si podisuri si cel mai jos reprezentat de campii, de vaile raurilor si de Delta Dunarii. Principala caracteristica a reliefului romanesc este dispunerea sa in forma de amfiteatru.
Muntii se intind in forma de arc in partea centrala, acoperind 31% din suprafata tarii, dealurile si podisurile care pornesc in continuare ocupa 36%, iar campiile, ce se intind in sudul si in vestul tarii, cam 33%. Pornind din centru cu Podisul Transilvaniei (cu o altitudine de 400-600m) care e incercuit ca de o coroana de Muntii Carpati (cu inaltimi ce depasesc 2500 de m, cel mai inalt fiind varful Moldoveanu, 2544m) continuam cu dealurile care incing ca o curea muntii.
La est si la sud Carpatii se continua cu Subcarpatii, care au o geneza similara cu a muntilor, dar inaltimi mai mici (1000-500m) si la vest cu Dealurile de Vest, care nu depasesc 300-400 m altitudine. In est si sud-est se intind doua platouri – Podisul Moldovei si Podisul Dobrogei cu inaltimi intre 400 si 600 de metri.
Campiile acopera partea de sud si cea de vest a tarii si sunt joase si foarte plate. Intre Carpati si Dunare se afla Campia Romana, “granarul” tarii, iar in vestul tarii se intinde Campia de Vest, strabatuta de multe rauri. Asezarea in scari a reliefului duce la aceeasi dispozitie a climei, solului, vegetatiei si faunei si implicit a asezarilor umane.
Reteaua de riuri are forma radiala, 98% dintre rauri izvorand din Muntii Carpati si varsandu-se, direct sau prin intermediul altor rauri, in Dunare. Alte rauri principale sunt: Mures (761 km pe teritoriul Romaniei), Prut (742 km pe teritoriul Romaniei), Olt (615 km), Siret (559 km pe teritoriul Romaniei), Ialomita (417 km), Somes (376 km pe teritoriul Romaniei) si Arges (350 km).
Populatie
Conform ultimului recensamant (2011), Romania are o populatie de 20 121 641 de locuitor si este de asteptat ca in urmatorii ani sa se inregistreze o scadere lenta a populatiei ca urmare a sporului natural negativ. Principalul grup etnic in Romania il formeaza romanii. Ei reprezinta aproape 89 % din numarul populatiei. Dupa romani, urmatoarea comunitate etnica importanta este cea a maghiarilor, cu un numar de aproximativ 1.300.000 de cetateni. Dupa datele oficiale, in Romania traiesc 665.000 de tigani. Limba oficiala a Romaniei este limba romana ce apartine grupei limbilor romanice de est si este inrudita cu italiana, franceza, spaniola, portugheza, catalana. Romana este limba cu cel mai mare numar de vorbitori nativi ce reprezinta 91% din totalul populatiei Romaniei, fiind urmata de limbile vorbite de cele doua minoritati etnice principale.
Orase de vizitat
Bucuresti este cel mai mare oras si totodata capitala Romaniei.La recensamantul din 2002, populatia orasului depasea 1,9 milioane de locuitori, in timp ce zona metropolitana Bucuresti concentreaza o populatie de aproximativ 2,2 milioane de locuitori. Unul dintre cele mai frumoase orase din Romania este, fara indoiala, Sibiul, care in anul 2007 a primit titlul de "Capitala Culturala Europeana".
Situat in inima Transilvaniei, Sibiu este un oras care merita vizitat, gratie arhitecturii superbe, incarcata de istorie. Aici poti vizita numeroase muzee, biserici sau edificii vechi precum: Muzeul National Brukenthal, Muzeul Astra, Podul Minciunilor, Turnul Sfatului, Pasajul Scarilor sau Catedrala Evanghelica. Centrul Vechi al Sibiului a fost catalogat de catre revista Forbes drept "Al optulea cel mai idilic loc al Europei in care ai putea sa traiesti."
Un alt oras din Romania de care te vei indragosti la prima vedere este Brasov. Este un oras cu o bogata istorie, iar marturie stau cladirile vechi, cu arhitectura lor specifica, care dateaza de secole. In Brasov poti vizita Biserica Neagra (secolul XIV), Piata Sfatului, Turnul Alb si Turnul Negru, Strada Sforii, care este cea mai ingusta strada din Europa, Cetatea Brasov sau celebrele castele Bran, Peles si Pelisor.Unul dintre cele mai frumoase orase din Romania este si Timisoara. Acesta este un oras recunoscut pentru numeroasele atractii turistice, precum cladirile istorice care sunt construite in diferite stiluri arhitecturale, de la stilul baroc pana la cel Art Nouveau. De asemenea, Timisoara este un oras care merita vizitat si datorita construirii primului canal navigabil din Romania, si anume Canalul Bega.
Cultura
Sub aspect cultural, spatiul romanesc actual a mai fost numit si „spatiul mioritic” (Lucian Blaga), reprezentand spiritualitatea creatoare a satului autohton, cu un specific aparte in diversitatea culturilor europene. In primul rand, cultura romaneasca are o importanta componenta populara, taraneasca, fiind o consecinta a lipsei acute a unei culturi organizate, scrise in centre eclesiastice sau laice, vreme destul de indelungata. Astfel, cultura taraneasca este unitara in ceea ce priveste temele majore pe care le-a abordat, dar diversa, din cauza specificului „lumii taranesti”, care presupune un spatiu limitat de deplasare a indivizilor. O alta componenta a culturii romanesti o constituie Ortodoxia, ca mod de a ne prezenta si a ne deosebi de popoarele vecine. Ortodoxia a inclus in Biserica limba si scrierea in slava veche, ceea ce a intarziat oarecum procesul de dezvoltare a culturii romanesti scrise.
Sursa foto: Wikipedia.org
I. C.