'Borat, Invataturile culturale ale Americii pentru folosul semetei natiuni a Kazahstanului', filmul care a socat lumea prin remarcele rasiste si sexiste ale personajului principal Borat Sagdyiev, interpretat de comicul britanic Sacha Baron Cohen, a avut ieri debutul cinematografic mondial. Pe ecranele din Romania, pelicula, produsa de 20th Century Fox, va rula incepind cu 17 noiembrie, chiar daca o parte din imaginile scandaloase au fost captate intr-un sat dimbovitean. Kazahstanul, tara patata de scenariul filmului, a interzis insa difuzarea acestuia.
Confuzie mioritica
Filmarile pentru opera lui Cohen, consacrat in persoana rapper-ului Ali G, au avut loc toamna trecuta intr-un sat din comuna dimboviteana Moroeni. Comicul britanic interpreteaza rolul unui ziarist din Kazahstan aflat intr-o calatorie de documentare in America. Fara a se pomeni ca decorurile sint romanesti, actiunea incepe in satul Glod, populat de etnici romi, actorii fiind alesi din rindul acestora. Straini de graiul personajului Borat, localnicii au vorbit in romana si au fost partasii nestiutori ai unei actiuni de discriminare, pe acordurile manelistilor autohtoni si intr-un decor grotesc, in care Borat pipaie, mozoleste si denigreaza satencele. 'Uite, asta e sormea, Natalia, e campioana Kazahstanului la sex oral, e prostituata nationala', spune englezul, in timp ce femeia cu pricina ridica, rinjind, o cupa aurita. Intreaga mascarada a derutat autoritatile dimbovitene locale, care nu pot stabili exact cine a permis filmarea si care au fost motivele invocate de straini. 'Nu am fost cu ei acolo. Au venit de la judet, au venit cu jandarmi care i-au pazit. S-a stiut la nivel de Consiliu Judetean', spune viceprimarul din Moroeni, Petre Buzea, cu precizarea ca actorii filmului au fost rasplatiti zilnic cu citeva sute de mii de lei vechi pentru prestatia lor. Primarul comunei, Iordan Constantin, nu stie exact ce s-a intimplat. 'Atunci nici nu eram pe-aici. Am aflat ca se filmeaza ceva, dar habar n-aveam despre ce era vorba. Nu a fost nimic scris. Nu stiu sa va spun, sa aflu mai intii despre ce e vorba', spune acesta. De cealalta parte, Alexandra Pantu, purtatorul de cuvint al Consiliului Judetean Dimbovita, spune ca institutia in care activeaza nu avea de ce sa dea o permisiune pentru filmare. 'Daca filmau o cladire aflata in patrimoniul Consilului, atunci aveau nevoie de aviz. In acest caz, doar primarul putea aproba sau nu filmarea', spune Pantu. Ea adauga, in schimb, ca Inspectoratul de Jandarmi Dimbovita a asigurat paza strainilor cu camere, pe baza unui contract semnat cu acestia pentru asigurarea ordinii publice.
Ambasada: No comment
Atitudinea autoritatilor din Kazahstan a fost insa una clara, de indignare si alarmare. In film, cazacii au fost prezentati ca o natiune de misogini si antisemiti, care beau vin din urina de cal fermentata, au ca sport lovitul vacilor si impusca un ciine inainte de a organiza o petrecere. Acum trei saptamini, Rakhat Aliyev, primul consilier al ministrului de Externe din Kazahstan, l-a chemat pe Cohen in tara sa pentru a intilni oameni normali, femei care conduc masini proprii si pentru a vedea ca vinul cazac se face din struguri, iar evreii pot merge la sinagogi. In acelasi timp, statul din Asia Centrala a interzis difuzarea filmului in cinematografele autohtone. Potrivit Reuters, ministrul cazac de Externe, Kasymzhomart Tokayev, nu vede umorul filmului si spera ca nici alti oameni nu il gasesc amuzant. 'In afara de numele si de steagul tarii noastre, nu are nimic de-a face cu noi. Sper ca oamenii din tara voastra nu vor ride de noi, ci vor deveni curiosi. Ar trebui sa vina in tara noastra si sa cunoasca adevaratul Kazahstan', a declarat acesta pentru presa germana. Un reprezentant al Ambasadei Kazahstanului la Bucuresti ne-a confirmat interzicerea filmului in tara de bastina. Totodata, oficialul ne-a declarat ca a vizionat pelicula. Intrebat atunci de ce compatriotii sai nu au parte de acelasi drept, acesta ne-a raspuns sec: 'No comment'.
La rindul sau, Centrul European pentru Cercetarea Rasismului contra Romilor din Hamburg acuza producatorii filmului 'Borat', dar si presa germana pentru promovarea unor mesaje xenofobe si pentru instigarea la violenta, arata cotidianul 'Die Welt'. Ziarul s-a ales si el cu o mustrare pentru ca a publicat un interviu care instiga la violenta gratuita. Cohen sfatuia germanii sa viziteze un hotel de lux din Kazahstan, unde 'barbatii au la indemina nenumarate prostituate turkmene si unde copiii pot impusca rinoceri, ciini si tigani'.
In schimb, ecranizarile filmului pentru elita de la Hollywood, din cursul saptaminii trecute, a stirnit risete si laude excesive din partea cronicarilor de film americani.
Mutare strategica
La decernarea Premiilor MTV de joi seara, Sacha Cohen si-a promovat filmul la scena deschisa, deghizat in Borat. Comicul britanic s-a dat in spectacol, dindu-i un sfat prezentatorului din acest an, Justin Timberlake: 'Mai, Jason, sa abuzezi de fetele tinere, ele te vor ajuta sa atragi baietei. Anul trecut m-am culcat cu cea urita de la Pussycat Dolly (n.r.- referindu-se la formatia Pussycat Dolls) si (tinind in mina un copil) am facut acest copil cu ea. Este Madonna aici? As vrea sa il cumpere. Singura mea grija este ca muzicantul travestit nu va fi un tata bun".
Ionut Dulamita