De vreme ce in Romania ar putea ajunge, in lunile urmatoare, circa 2.000 de migranti noi, relocati din alte state europene, imbunatatirea politicilor de integrare a migrantilor devine o necesitate. Barometrul integrarii imigrantilor 2015 arata ca, in general, romanii sunt primitori cu strainii, dar sunt putin informati cu privire la numarul acestora, tarile din care provin, obiceiurile ori cultura lor.
Fundatia ICAR, organizatie cu vasta expertiza in lucrul cu migrantii, si Muzeul National al Taranului Roman lanseaza astazi un proiect prin care vor construi noi punti de cunoastere intre romani si migrantii care traiesc in Romania.
Proiectul SALUT – Suntem Acasa in Locul Unde Traim incearca sa sparga bariere de cunoastere si prejudecata si sa aduca impreuna cele doua grupuri in jurul unor valori comune precum toleranta si intelegerea multiculturala, respectarea drepturilor omului, echitate si nediscriminare. Observand, cunoscand si gustand din traditiile si manifestarile culturale ale altor popoare, romanii vor putea descoperi valorile si frumusetile lumii acestora, dincolo de stereotipuri.
SALUT – Suntem Acasa in Locul Unde Traim este finantat prin granturile SEE 2009-2014, in cadrul Fondului ONG in Romania si are o durata de opt luni (1 iulie 2015 - 29 februarie 2016). Proiectul urmareste, pe de o parte, sensibilizarea publicului larg cu privire la problematica azilului si a migratiei, iar pe de alta parte, promovarea incluziunii sociale a migrantilor si a intelegerii multiculturale intre romani si migranti, prin incurajararea participarii active a acestora la activitati multiculturale.
In cadrul proiectului, vor fi organizate proiectii de filme artistice si documentare cu si despre migranti, un targ multicultural, trei ateliere de mestesuguri cu specific, sustinute de migranti, si un concurs de presa pe teme legate de migratie, cu premii in valoare de 2.200 de euro.
Proiectul are o durata de opt luni (1 iulie 2015 – 29 februarie 2016) si este finantat prin granturile SEE 2009 – 2014, in cadrul Fondului ONG in Romania.
Bun venit in lumea migrantilor din Romania!
Resurse:
http://www.icarfoundation.ro
http://www.muzeultaranuluiroman.ro
Ne gasiti si pe pagina de Facebook a Fundatiei ICAR, dar si pe pagina de Facebook a proiectului.
Pentru informatii oficiale despre granturile SEE si norvegiene, accesati www.eeagrants.org.
PARTENERI DE PROIECT
Fundatia ICAR acorda gratuit, de peste 20 de ani, servicii medicale, psihologice, sociale si consiliere juridica victimelor torturii, relelor tratamente si incalcarii drepturilor fundamentale ale omului. Beneficiarii serviciilor sunt fosti detinuti politici, refugiati, solicitanti de azil, migranti fara documente si alti migranti.
Prin acordarea de servicii gratuite pentru grupuri vulnerabile, persoane marginalizate, victime ale incalcarilor flagrante ale drepturilor omului, Fundatia ICAR contribuie la consolidarea democratiei.
Muzeul National al Taranului Roman se inscrie in familia europeana a Muzeelor de Arte si Traditii Populare. Este un muzeu national aflat sub autoritatea Ministerului Culturii. Posesorul unor colectii de obiecte deosebit de bogate, adapostit intr-o cladire-monument istoric, in stil neo-romanesc, practica o muzeografie cu totul aparte, care i-a prilejuit in anul 1996 onoarea atribuirii trofeului EMYA - European Museum of the Year Award. Stilul original de expunere se prelungeste si in publicatiile muzeului, in actiunile de tip Muzeul Misionar, Scoala Satului sau in evenimente ca vernisaje, concerte, conferinte.
Iulie 2015