1, Stephen King - The Plant
Un roman epistolar neterminat de Stephen King? O exceptie pentru unul dintre cei mai prolifici si influenti autori contemporani, The Plant a aparut mai mult ca un experiment, la inceputurile cartii electronice, dupa ce in anii '80 fusesera publicate in tiraje restranse primele trei parti, astazi editii foarte dorite de colectionari, cu preturi pe masura. In 2000, dupa ce King lansase in format electronic (o premiera in acea) nuvela Riding the Bullet, intrigat si incantat de reactia publicului, autorul a publicat pe site-ul propriu prima parte din The Plant, in stilul vechilor romane horror in foileton. Aveau sa apara alte cinci parti, in total sase, fara criptare, singura rugaminte a lui King fiind ca cei care il descarca sa plateasca un dolar pentru fiecare episod. Experimentul, aparent riscant, a fost un succes, si Stephen King povestea amuzat si uimit ca in total a castigat peste jumatate de milion de dolari. In ciuda reusite, cartea a ramas neterminata pana astazi. Desi sunt destui fani care il tot intreaba pe autor cand si mai ales cum se va termina The Plant.
2. Jaroslav Hasek - Peripetiile bravului soldat Svejk in Razboiul Mondial
Unul dintre cei mai mari umoristi din istoria literaturii, un autor prolific (a publicat peste 1500 de povestiri) si cunoscut ca un jurnalist acid si incomod, Hasek a fost un personaj boem, incomod si controversat. Cand a inceput sa lucreze la capodopera sa, povestea soldatului Svejk, cu siguranta cel mai cunoscut ceh imaginar din lume, Hasek isi dorea sa scrie sase volume masive. A publicat trei dintre ele - In spatele frontului, Pe front, Gloriosul dezastru - care au avut succes dar i-au adus si destule atacuri vehemente din partea cercurilor conservatoare. Bolnav si tot mai slabit, dicteaza inceputul celui de al patrulea volum, insa pe 3 ianuarie 1923 moarte in urma unui infarct. Va exista totusi o continuare, scrisa de jurnalistul Karel Vanek, dar nimeni nu ar fi putut sa termine cartea asa cum ar fi facut-o Hasek.
3. Ernest Hemingway - Gradina Raiului
Publicat in 1986, la un sfert de secol de la moartea lui Hemingway, Gradina Raiului devenise deja o adevarata legenda printre admiratorii scriitorului. Hemingway incepuse sa lucreze la roman in 1946, abandonandu-l si reluandu-l in repetate randuri (manuscrisul original avea aproximativ 800 de pagini) si avea sa ramana unul din putinele sale proiecte neterminate. Chiar daca pasionatii nu au fost tocmai multumiti de versiunea finala aparut in 1986 romanul a fost un succes postum invidiabil si este astazi considerat unul dintre cele mai bune titluri purtand semnatura lui Hemingway.
4. Charles Dickens - Misterul lui Edwin Drood
In 1870 Charles Dickens incepea sa lucreze la manuscrisul care avea sa fie ultima sa carte, Misterul lui Edwin Drood. Era la apogeul succesului sau, devenise printre scriitorii epocii sale un adevarat mit, si orice titlu nou ar fi publicat toata lumea stia ca va fi un succes. Totusi, povestea lui Edwin Drood se indeparta in buna masura de "reteta" arhicunoscuta care ii facuse pe admiratorii sai sa astepte in trecut cu nerabdare fiecare nou episod al romanelor publicate in fascicule, dupa moda vremii. Pastrand elemente sociale si personajele memorabile, Misterul lui Edwin Drood parea mai curand o naratiune cu elemente de roman politist, enigmatic, o schimbare surprinzatoare pentru Dickens. Din pacate scriitorul nu a mai avut timp sa isi termine cartea, iar dupa moartea sa teoriile privind probabilul final al romanului, alaturi de continuari mai mult sau mai putin inspirate, au declansat o adevarata frenezie printre cititori si literati.
5. Vladimir Nabokov - Originalul Laurei
Intr-o maniera kafkiana Nabokov a cerut ca toate manuscrisele sale neterminate sa fie distruse dupa moartea sa, iar ultima sa carte, Originalul Laurei, ar fi trebuit sa aiba aceeasi soarta. Numai ca, asa cum se intampla adesea in istoria literaturii, lucrurile au stat cu totul altfel. Dupa moartea lui Vladimir Nabokov, in 1977, sotia sa ar fi trebuit sa arda manuscrisul. Dar nu a facut-o. Nici fiul scriitorului, Dmitri Nabokov, nu s-a putut hotari sa indeplineasca ultima dorinta a tatalui sau. Si, dupa ce a cochetat cu ideea de a dona cartea unei universitati, la decenii dupa trecerea in nefiinta a autorului, fiul a decis ca va publica totusi Originalul Laurei. Cartea a aparut in 2009, si chiar in forma sa fragmentara a fost bine primita de critica si public.
6. Franz Kafka - Castelul
Putem adauga Procesul sau America, pentru ca Franz Kafka nu a terminat niciunul din cele trei romane. Mai mult decat atat, si-a dorit ca ele sa fie distruse dupa moartea sa, si daca Max Brod i-ar fi indeplinit dorinta atunci prea putin ar fi ramas din tot ce a a scris Kafka. Un roman celebru si un autor considerat astazi un enigmatic geniu, aceasta decizie ramane si astazi unul dintre marile mistere ale biografiei artistice kafkiene. Sa nu fi intuit Kafka valoarea extraordinara a celor trei carti? Era atat de nemultumit si dezamagit de reactia publicului din vremea sa? Si-ar fi dorit mai mult de la Castelul sau Procesul, si nu dorea ca indiscretia postuma sa poata vedea un manuscris in stadiul de santier literar in locul versiunii finale? Chiar daca nu vom avea niciodata un raspuns sigur, Castelul, Procesul, America raman unele dintre cele mai importante carti din toate timpurile.
7. Albert Camus - Primul om
In 1960 celebrul scriitor francez murea intr-un accident de masina, in apropiere de Paris, si la locul accidentului avea sa fie gasit manuscrisul ultimului sau proiect, Primul om, un roman autobiografic neterminat, despre care insusi Albert Camus spunea ca va fi cu siguranta capodopera sa. Inspirat de copilaria autorului in Algeria, romanul avea sa fie publicat abia in 1994, si chiar in forma sa fragmentara a fost considerat de critici si cititoriii lui Camus ca una dintre cele mai bune carti ale sale.
8. Mark Twain - Strainul misterios
Mark Twain a incercat in mai multe randuri sa termine aceasta carte, avandu-l ca erou pe Satan, dar pare ca a fost marea sa provocare literara, proiectul pe care l-a abandonat in mai multe ocazii pentru ca nu reusea sa gaseasca nici finalul pe care il cauta, nici cadenta narativa potrivita. Frustrant pentru un autor prolific si de succes, care a reusit sa duca pana la jumatate una dintre versiuni, renuntand insa la carte. Ar fi fost pe masura celorlalte romane semnate de Mark Twain? Un experiment nereusit sau, dimpotriva, un esec dureros?
9. Gustave Flaubert - Bouvard si Pecuchet
Daca Flaubert ar fi reusit sa termine aceasta carte cu siguranta ca amuzantul cuplu de functionari parizieni s-ar fi bucurat de o si mai mare popularitate, mai ales ca este un roman cu totul diferit de cele publicate inainte de Gustave Flaubert. Plin de umor, desi adesea cu note amarui, povestea celor doi temerari care parasesc agitatia Parisului pentru o viata linistita, dedicata mai multor pasiuni si experimente nereusite, este una dintre prea putin cunoscutele capodopere neterminate.
10. Geoffrey Chaucer - Povestiri din Canterbury
Cand cei 27 de pelerini din prologul ultimei creatii scrise de Geoffrey Chaucer au pornit la drum, proiectul genialului poet era ca fiecare sa spuna cate patru povestiri, doua naratiuni pe drumul spre Canterbury, doua la intoarcere, si rezultatul ar fi fost un op masiv si, dupa cum isi dorea scriitorul, perfect. In maniera foarte populara in epoca, Povestiri din Canterbury ar fi fost cartea desavarsita, dar pana la final Chaucer nu a reusit sa scrie decat mai putin de un sfert din carte, 24 de naratiuni insotite de cate un prolog, si una dintre cele mai stralucite si cunoscute carti clasice a ramas, din pacate, neterminata.
Foto: wikipedia.org, nemira.ro, raobooks.com, lajauneetlarouge.com